Hoe overleef ik een indoor speeltuin? 10 tips voor ouders!

Indoor spelen: een dagje uit en plezier voor de kinderen, maar ook voor de ouders?

Ballenbak, speeltuin, krijspaleis,... hoe je het ook noemen wilt; kinderen vinden het helemaal top en zijn er vaak niet mee naar huis te krijgen. Klimtoestellen, trampolines, glijbanen, fietsjes, skelters, lego bouwblokken en nog heel veel meer zorgt er voor dat de kinderen zich super vermaken in een indoor speeltuin. Maar hoe overleef je dit uitje met je kids als ouder?

Actief meespelen mag vanwege COVID19 bij veel binnenspeeltuinen op dit moment niet. Tijd voor een aantal survival tips door de redactie van Go-Kids, die menig speelparadijs van binnen kent. 

  1. Kies je bezoekmoment zorgvuldig

Het is ochtend en het weer is nog slechter dan verwacht. Daar zit je dan met de kinderen die een overschot aan energie hebben. Je kunt thuis van alles bedenken, of je kijkt op Go-Kids en kiest een leuk speelparadijs uit. Maar je bent niet de enige! Zaterdag, zondag en woensdag zijn bij uitstek de drukste dagen (en met slecht weer nog drukker). De piek ligt vaak rond 14:00 uur. Zelfs in de vakantie zijn die dagen meestal iets drukker. Wil je dus toch op een regenachtige dag eropuit en het is weekend? Ga vroeg op pad! Je staat niet in de rij bij de ingang en je hebt de ideale zitplek voor het uitkiezen, wat ons bij de volgende tip brengt. 

  1. Kies een zitplek met overzicht

Kies een zitplek met veel overzicht. Zeker met kinderen die pas net zelfstandig kunnen spelen, geeft dat meer rust. Jij kunt je kind makkelijk zien en andersom. Kies samen de plek uit en installeer jezelf en laat hier je kids de schoenen uittrekken.

SpeelgoedSpeelgoed

  1. Check de actuele openingstijden

Sommige indoor speelparadijzen zijn in de weekenden op een andere tijden open dan bijvoorbeeld op doordeweekse dagen. Houd ook rekening met feestdagen en vakanties. Zo voorkom je teleurstellingen (en huilende kinderen) aan de deur. Check de openingstijden ook altijd met extreem warm weer.

  1. Trek comfortabele kleding aan bij de kinderen

Voor speelparadijzen is de juiste temperatuur lastig te bepalen. Voor de spelende kinderen is het snel te warm, voor de zittende ouders vaak te fris. Werk met laagjes. Een vest voor ouders is altijd handig en zorg dat de kinderen ook laagjes uit kunnen doen als ze het warm krijgen (en bij weggaan weer warm aankleden als het fris is buiten). Bij veel speelparadijzen is het niet de bedoeling dat kinderen in ondergoed lopen, dus zorg dat de kleding comfortabel is en de laatste laag kleding erg luchtig is. 

  1. Check de huisregels

"Moeten sokken aan?" Ja, zullen veel speeltuinen zeggen. Want ook als de mussen van het dak vallen en de kinderen komen op slippers aan, moeten er vaak alsnog sokken aan. Vaak kan je op locatie ontzettend leuke sokken kopen, maar het kan zijn dat je dat niet wilt. Check daarom de huisregels en weet waar je aan toe bent voordat je op de fiets of in de auto stapt. Vergeet je sokken niet!

  1. Maak duidelijke afspraken

Duidelijkheid werkt goed bij kinderen. Dus spreek vooraf met je enthousiaste kind af tot hoe laat je maximaal blijft als ze in de leeftijd zijn dat ze tijdsbesef hebben en klok kunnen kijken. Het kan ook helpen om van te voren afspraken te maken over eten en drinken (en hiermee voor jezelf vooraf een budget te stellen).

  1. Noise cancelling earbuds

Je zou denken dat deze draadloze 'oortjes' die geluid van buitenaf onderdrukken, zijn uitgevonden voor speelparadijzen. Als je kinderen wat ouder zijn en je zit op een overzichtelijke plek, dan kun je natuurlijk ook lekker Netflixen of Disney-plussen. Met noise cancelling earbuds krijg je veel minder mee van de herrie (maar je bent niet compleet afgesloten van de wereld om je heen) en is een krijspaleis weer een speelparadijs. Pssst... vergeet de oplader niet. 

  1. Go oldschool: neem wat te lezen mee op papier

Veruit de meeste speelparadijzen hebben gratis WIFI. Helaas blijft het techniek en kan er een storing optreden of bij drukte het netwerk overbelast raken. Als je dan ook nog eens slechte ontvangst hebt binnen kun je ook je telefoon niet als hotspot gebruiken. Oef! Neem lekker iets te lezen op papier mee, zoals een boek of tijdschrift. Neem er een bakje koffie of thee bij en genieten maar. 

  1. Neem een vriendje of vriendinnetje mee voor je kind

Samen spelen is leuker en bovendien vermaken ze elkaar! Als de andere ouder ook mee wilt gaan is het voor jou ook gezelliger (uiteraard op 1,5 meter afstand). Een win-win voor iedereen.

  1. Let it go

Ga uit van drukte en herrie, dan valt het mee. Laat het gaan en probeer er het beste van te maken. Tegen de tijd dat ze twaalf zijn en niet meer willen ga je stiekem toch missen om te zien hoe hij of zij voor de tiende keer mama of papa riep om te laten zien hoe hij of zij van dezelfde glijbaan gaat in een speelparadijs. Maak er samen een leuk uitje van!