Haken, is dat wat voor kinderen? Ja, waarom niet? Het is een perfecte manier om los te komen van de beeldschermen en ondertussen superleuke dingen te maken. Knuffels haken bijvoorbeeld!

Haken: fijn ontspannend tijdverdrijf

Zelf heb ik van die buien dat ik opeens ga haken. Niet dat ik het goed kan, ik heb mezelf een paar jaar geleden een patroontje geleerd dat ik keer op keer herhaal. Er ontstaat een deken met zeshoeken waar ik eigenlijk geen doel mee heb, echt als lekker ontspannend tijdverdrijf. 

Niet lachen om mijn gefröbel hoor...

Leuke offline hobby

Telefoon wegleggen - alleen dat is al een hele gezonde actie, vind je niet? Ik weet niet hoe het met jou zit, maar mijn kinderen zitten veel te veel vastgekleefd aan hun beeldschermen. Niet dat ik mijn puberboys aan het haken krijg... hoe jammer ik dat ook vind. Ze zouden een voorbeeld kunnen nemen aan die jongen die een paar jaar geleden in het nieuws was omdat hij mutsen haakte en die met groot succes verkocht. Zou hij nog steeds haken eigenlijk?

Kinderen leren haken

Superleuke hobby dus voor kinderen: haken - of het nou jongens of meisjes zijn. Maar hoe kunnen ze het leren zonder frustratie bij hen of bij jou? Wat dacht je van een boek waarmee ze spelenderwijs leren haken?

Ik leer haken

Spelenderwijs leren haken

Wat heb je nodig om te beginnen met haken?

Om te beginnen met haken heb je niet veel nodig: haaknaalden en garen - plus iets van een patroon of handleiding. Tenzij je uit je hoofd in het wilde weg wilt gaan haken, maar dat is is zeker voor beginners niet logisch. 

Haaknaalden

Haaknaalden heb je in allerlei soorten en maten. Die maten zijn wel belangrijk bij het haken natuurlijk - het is maar net wat je wilt maken. De één werkt het liefst met dikke naalden voor grof haakwerk, de ander met héééle dunne naaldjes voor bijvoorbeeld knuffels haken. Je hebt prachtige sets van haaknaalden met antislip-grip in kleuren waaraan je meteen de maat herkent.

Ergonomische haaknaalden met softgrip – 8-delige

Heel veel haaknaalden!

Er zijn ook de tofste pakketten met de haakgarens die je nodig hebt inclusief handleiding voor mooie haakprojecten. Hoe schattig is dit bijvoorbeeld?!

Haakpakket Funny Owl set (4)

Toffe haakpakketten

Cursus haken voor kinderen

Dat ik zelf begon te haken was op de camping, een paar jaar geleden. Al snel was ik het ook m'n 'camping-buurmeisje' aan het leren, super gezellig. Zeker als je zelf aan het haken gaat is de kans groot dat jouw kids het ook wel leuk vinden om te proberen. Kun natuurlijk proberen het ze op eigen houtje te leren, maar wist je dat er ook een toffe cursus Haken4kids is? Online - dat dan weer wel. In het Belgisch, dat taaltje maakt het nog eens extra knus vind ik.

Cursus Haken4kids

Knuffels haken

Een aantal jaren geleden ging ik ook aan de slag met knuffels haken - dat noemen ze ook wel amigurumi. Zo leuk vind ik die gehaakte knuffels, jij niet? Dat viel me nog niet mee, heb er een haakarm aan overgehouden (geen idee of dat zo heet hoor het deed in elk geval pijn). Maar ja, ik probeerde het dan ook mezelf te leren en was veel te ingespannen aan het pielen met die dunne haaknaalden. Dat had ik natuurlijk beter op een andere manier kunnen aanpakken, bijvoorbeeld met deze Startgids Knuffels haken. Kun je gratis downloaden!

Gratis startgids Knuffels haken

Gezellig samen haken met de kinderen

Dus: hoor jij regelmatig van jouw kinderen 'mama... ik vervéél me...'? Of zijn ze niet los te weken van hun beeldschermpjes terwijl ze wel graag creatief bezig zijn? Dan is leren haken een goed idee toch? Doe zelf lekker mee, supergezellig om samen met de kids te gaan haken en mooie dingen te maken.

Veel plezier!

Anneke Ranzato
Go-Kids