Go-Kids reporter Eva beleeft de prehistorie bij het preHistorisch Dorp in Eindhoven

Een bezoek aan het preHistorisch Dorp in Eindhoven is een unieke ervaring voor het hele gezin. Zodra je door de ingang stapt, maak je een reis door verschillende tijdperken, van de prehistorie tot de vroege middeleeuwen. Gewapend met een Doe-boekje en een plattegrond, begint het avontuur in de Tijd van de jagers en verzamelaars. Hier kun je leren vuur maken, hutten bouwen en schilderen met natuurlijke verf. Eva, onze enthousiaste Go-Kids reporter, vindt de verhalen van de jager heel interessant. Hij vertelt ons van alles over het leven in de prehistorie.

prehistorisch dorp eindhoven blog bezoek

De eerste boeren

Na de prehistorie volgt het tijdperk van de eerste boeren. Hier kunnen kinderen graan malen, brood bakken bij het kampvuur en zelfs een stukje varen/peddelen in een houten boomstam kano. Eva geniet volop van het bakken van flatbread, waarbij ze het deeg moet kneden en platmaken om het vervolgens te bakken op de hete plaat. Mocht je het preHistorisch Dorp bezoeken tijdens een evenement zoals wij dat deden deze keer dan vind je hier ook diverse kraampjes. Tijdens de Romeinse dagen leerde we hier over manen vlechten, kruiden en de uitrusting van de Romeinen.

Het marktplein is het middelpunt van het museum. Er is een herberg waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. Ook vind je hier een nieuwe activiteit namelijk het middeleeuws labyrint en verschillende leuke spelletjes om te doen zoals ringgooien en steltlopen.

prehistorisch dorp eindhoven blog bezoek

Handel en steden

We vervolgen onze tocht naar de Tijd van handel en steden. Hier maken we kennis met oude ambachten. Eva krijgt ook een mini workshop in het maken van vilten armbandjes, wat ze erg leuk vindt. Zeker omdat ze de kleuren zelf mag kiezen en hem mee naar huis mag nemen.
In dit zelfde ambachtenhuis heeft Yvonne Lammers, de museum directeur, in 2023 twee maanden gewoond. Je leest er alles over in haar dagboek

Franken en Vikingen

We belanden in de Tijd van Franken en Vikingen, waar Eva mag schieten met een kruisboog. Je kan hier ook een fibula (mantelspeld) maken. Hoewel ze zich niet wilde verkleden in de kledij uit die tijd, was het schieten met de kruisboog een hoogtepunt. De reconstructie van een hoeve uit deze periode is indrukwekkend en biedt een prachtig inzicht in het leven van toen.
Voor de hoeve konden we zien wat de Vikingen aten en hoe er van botten en beenderen dobbelsteentjes werden gemaakt.

prehistorisch dorp eindhoven blog bezoek

Conclusie

Het preHistorisch Dorp in Eindhoven biedt een interactieve en leerzame ervaring voor kinderen en ouders. De verschillende tijdperken en hands-on activiteiten maken het een onvergetelijk uitje. Eva, onze 11 jaar Go-Kids reporter, heeft volop genoten van de verschillende activiteiten en souvenirs die ze heeft gemaakt, zoals een vilten armbandje en een tinnen hanger. Voor gezinnen die op zoek zijn naar een avontuurlijk en educatief uitstapje, is het preHistorisch Dorp een absolute aanrader.

Bezoek snel het preHistorisch Dorp en beleef de geschiedenis op een unieke manier!