29 mei: Dag van het Kasteel en Feest in de kasteeltuin, bij Museum Helmond

Bezoek Kasteel Helmond op Tweede Pinksterdag, 29 mei, tijdens Dag van het Kasteel. Ook kun je genieten van het grootste tuinfeest van Helmond: Feest in de kasteeltuin! Dit feest is gratis toegankelijk. Bezoek je 29 mei het kasteel (en of Kunsthal Helmond) dan ontvang je 50% korting op je entreeticket. 

En vind jij ons kasteel de allerromantische van het land? Stem dan (kan tot 1 mei) op Kasteel Helmond via www.kastelenverkiezing.nl. Je maakt kans op een kasteelovernachting voor twee personen inclusief diner! De kastelenverkiezing wordt mede mogelijk gemaakt door de
VriendenLoterij. De deelnemers maken kans op 15.000 euro. Dankzij de bijdrage van de VriendenLoterij kan de Stichting Dag van het Kasteel de komende drie jaar een prijs uitreiken, elk jaar met een ander thema. Dit jaar is er gekozen voor ‘het meest romantische kasteel’ omdat veel kastelen een sprookjesachtig uiterlijk hebben door hun prachtige interieurs en weelderige tuinen en parken. Frank Louhenapessy, bestuurslid van het bestuur van Stichting Dag van het Kasteel: “Wij willen met deze wedstrijd kastelen aanmoedigen om hun publiek te betrekken en de competitie aan te gaan. Dankzij de steun van de VriendenLoterij kunnen we op een leuke, frisse manier veel meer mensen kennis te laten maken met ons prachtige erfgoed."

Upstairs Downstairs

Het thema landelijk van Dag van het Kasteel is Upstairs Downstairs, we geven aandacht aan
iedereen die in dit kasteel ooit woonde en werkte. Van bediende tot de timmerman, de kok en de kasteelheer. Ook bij de 'hofhouding' van ons kasteel waren diverse mensen uit de stad en daarbuiten betrokken. Dag van het Kasteel is een ideaal uitje voor alle leeftijden, gezinnen en families maar ook liefhebbers van kastelen en erfgoed.

Van rondleiding tot middeleeuwse spellen

Tijdens Dag van het Kasteel leer je op een leuke manier over het bijna 700 jaar oude kasteelverhaal, ook kun je er rondleidingen volgen, meedoen met de middeleeuwse spellen op het binnenplein, speurtochten doen door het kasteel, het waargebeurde verhaal over de kasteelbrand in 1549 bezoeken op de kasteelzolder, en op je gemak ronddwalen door onze waterburcht. Bezoek ook zeker de  tentoonstelling ‘De kasteeltuin door de eeuwen heen.’ Eten en drinken kan in het sfeervolle Kasteelcafé.

Feest in de kasteeltuin

In de kasteeltuin vieren we op 29 mei tevens groot feest! Dit evenement dat gratis toegankelijk is organiseren we in het kader van de tentoonstelling over de kasteeltuin. Bezoek binnen het verhaal over de kasteeltuin en geniet buiten in de tuin van allerlei leuke activiteiten zoals bijvoorbeeld: schilder bloemen met kunstenaar Julia Ilkiv, geniet van verhalen en gedichten (door bibliotheek Helmond-Peel), ontwerp een kroon en boekenlegger met IVN Helmond, fotografeer een moestuinstilleven met fotografe Tahne Kleijn, ontwerp met Vlisco stof bloemen met kunstenaar Linda Nieuwstad, ontdek en proef allerlei vergeten groentes en fruit uit Stadstuin Helmond, en ga lekker bewegen met Jimmy
& Lois Sportentertainment.

Bekijk het volledige programma op de website van het Kasteel Helmond