Week van de Lentekriebels 

Wat vertel jij je kind over de bloemetjes en de bijtjes? 

Bij iedere levensfase van een kind hoort een andere manier van omgaan en praten over met seksualiteit. Ik vind het als ouder af en toe best lastig.... Daarom ga ik, net als veel anders ouders vaak on-line op zoek naar hulp bij de seksuele opvoeding van mijn kinderen. Maar er zijn zo veel sites, waar haal je nu de juiste informatie? Stichting Opvoeden is een goede bron, het CJG gebruikt deze ook vaak. Daarom heb ik Stichting Opvoeden ook gebruikt voor deze blog.

Nationaal Onderwijsmuseum Dordrecht

In de voorstellen Aahhh...! van het Nationaal Onderwijsmuseum is er veel aandacht voor Seksuele en relationele vorming voor kinderen. In deze familietentoonstelling kom je op verrassende, persoonlijke en interactieve manier van alles te weten over het lichaam, seksualiteit, gender en consent. Bepaal zelf wat je ontdekt én wat niet.  Ga de tentoonstelling in met jouw eigen LIJFboek, doe de Familie Kriebeltoer of laat jou en je jonge gezin door de knuffelige Flikvlooi door de tentoonstelling leiden. Ideaal om een gesprek aan te gaan met je kinderen.

Familietoer over seksualiteit en relationele vorming

Meer informatie

Kinderboerderijen in de regio

Op de verschillende kinderboerderij in de regio zijn er natuurlijk ook allerlei activiteiten waarvan kinderen meer leren over voortplanting. De geboorte van dieren, maar ook letterlijk de bloemetjes en de bijtjes. Je kunt super veel leren op de boerderij! Lees hier meer over de boerderijen in de regio.

Jeugdvoorstelling Midzomernachtsdroom

Bij Jeugdtheater Hofplein is er ook een echte lentekriebels voorstelling, gebaseerd op het bekende verhaal van Wiliam Shakespeare heeft het jeugdtheater een hele eigentijdse voorstelling gemaakt over liefde en relaties. Lees hier meer over de voorstelling.

Lentekriebel relationele en seksuele vorming voor kinderen

 

Wat is seksuele en relationele vorming eigenlijk?

Seksuele en relationele vorming gaat over het begeleiden en ondersteunen van je kind(eren) bij de seksuele ontwikkeling. Het bieden van een veilig kader aan je kind(eren), waarbinnen het zich kan ontwikkelen op seksueel en relationeel gebied. Dit in de breedste zin van het woord, dus;

  • het ontdekken van het eigen lijf;
  • het ontwikkelen van (seksuele) gevoelens;
  • zien dat seksualiteit ook te maken heeft met liefde, relaties, vriendschap, vertrouwen,
  • veiligheid, lekker in je vel zitten, eerlijkheid en grenzen en wensen aangeven (zeggen wat je wel en niet wilt).
  • In hoeverre moet ik het internet- en sociale mediagebruik van mijn kind controleren? (8-12 jaar, 12+ jaar)

On-line informatie voor ouders en kinderen 

Heel veel informatie over seksuele opvoeding is on-line te vinden. Stichting Opvoeden heeft in beeld gebracht waar ouders en kinderen on line hun informatie vandaag halen over deze opvoeding. Kijk hier voor een handig overzicht  

Onderzoek 

Stichting Opvoeden heeft in samenwerking met de Rutgers stichting een onderzoek gedaan naar het onderwerp seksuele opvoeding en hoe het leeft bij ouders en aan welke informatie en ondersteuning er behoefte is. Vragen die aan de orde kwamen zijn oa: 

  • Hoe bespreken ouders seksuele opvoeding met hun kinderen en hoe makkelijk/moeilijk is dat? Welke rol spelen (social) media daarbij?
  • Wat zijn de meest gestelde vragen en waar vinden ouders een antwoord op hun vragen?
  • Hebben ouders behoefte aan hulp of ondersteuning bij de seksuele opvoeding?
  • Welke rol heeft de school en welke rol zou deze moeten spelen?

271 ouders met kinderen in de leeftijd van 2 tot 18 jaar deden mee (respons 32%). Daarvan heeft 9% een kind jonger dan 4 jaar, 45% een kind tussen de 4 en 12 jaar en 46% een kind tussen de 12 en 18 jaar. 

Ouders zijn bezig met seksuele opvoeding en denken dit vaak ook op de juiste manier te doen. Dit houdt in voor ouders

  • van peuters: benoemen van de geslachtsdelen en verschillen tussen jongens en meisjes.
  • van basisschoolkinderen: praten over lichamelijke veranderingen en vragen van kinderen over seksualiteit eerlijk beantwoorden.
  • van kinderen op de middelbare school: uitleg geven over seks en voorbehoedsmiddelen en hun kinderen waarschuwen voor mensen met verkeerde bedoelingen.

Meeste ouders praten af en toe of vaker over seksuele opvoeding met hun kind en vinden dit vaak niet moeilijk. Ouders praten hier voornamelijk over wanneer het kind zelf met vragen komt of naar aanleiding van gebeurtenissen in de omgeving. Lichamelijke veranderingen zijn makkelijk om over te praten. Seks en het aangeven van grenzen zijn moeilijkere onderwerpen. Lees hier meer over dit onderzoek