Wandelen met kids: Kabouterpad Sallandse Heuvelrug (Staatsbosbeheer)

Grotestraat 281, 7441GS Nijverdal

Kabouters op de Sallandse Heuvelrug

Wist je dat hier in de buurt kabouters wonen? Tenminste, dat denken we, want overal zie je kaboutersporen. Kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje, geplet gras van een middagdutje. En je ziet ook weleens een kabouterdrolletje liggen. Echt waar! Kabouters wonen meestal in holletjes in de grond of in een holle boom. Maar soms ook in een verlaten schuurtje of een hutje gebouwd van takken. Kaboutermannetjes en kaboutervrouwtjes zijn erg ijverig en behulpzaam en de hele dag druk in de weer. Waarmee? Als je het kabouterpad loopt kom je daar vanzelf achter. Vergeet onderweg niet te zoeken naar kaboutersporen! En met een beetje geluk kom je een echte kabouter tegen...

Volg het Kabouterpad

Bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op en je wangen rood geschminkt loop je samen met je ouders een route van 500 tot 1.500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Met de kralenketting vind je de kleur van het volgende routepaaltje. Na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen. Zie je buiten die houten kabouter staan? Hij wijst je de weg. Veel plezier!

Praktische informatie Kabouterpad Sallandse Heuvelrug

  • Kosten: € 5,00 per kind t/m 12 jaar
  • Borg: € 10,00 per knapzak
  • Kinderen van 3 t/m 6 jaar vinden het Kabouterpad het leukst
  • Duur: 45 minuten
  • Alleen mogelijk tijdens openingstijden van Buitencentrum Sallandse Heuvelrug
  • Knapzak en kabouterboek voor sluitingstijd weer inleveren
  • Het Kabouterpad is ook leuk als verjaardagsfeestje of schoolreisje; ook mogelijk met horeca arrangement. 
  • Kleed je op het weer en trek stevige schoenen of laarzen aan.
  • Vergeet je camera niet om mooie kaboutermomenten vast te leggen!

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Aan de voet van de Sallandse Heuvelrug, aan de Nijverdalse kant, vind je het buitencentrum van Staatsbosbeheer met o.a. een restaurant met open haard en terras, een expositieruimte, een telescoopruimte en planetarium, en een winkel met leuke spullen. Ook worden er in het buitencentrum allerlei activiteiten georganiseerd. 

Kijk voor meer informatie over het buitencentrum op: https://bit.ly/2IpDEaJ

Speelbos Sallandse Heuvelerug

Naast Buitencentrum Sallandse Heuvelrug ligt een speelbos van Staatsbosbeheer. Volg de eekhoorntjes in het bos en je vindt allerlei leuke dingen om te klimmen en klauteren en schommelen. Een tocht langs kuilen, geulen, hellingen, bruggen en burchten. Slinger door de bomen, kruip door de tunnels als een das. Maar ook genoeg plek om te struinen en zelf een hut te bouwen. En natuurlijk mag je ook hier in dit speelbos gewoon van de paden af.

De route door het speelbos is extra leuk met een opdrachtenboekje. Ga mee op pad met Jonas de Eekhoorn of zijn jongere broertje Joep en beleef de leukste avonturen op de speelbosroute. De route is gratis toegankelijk. Een routebeschrijving kost € 0,50. De leeftijd doe-boekjes (Joep 4-8 jaar, Jonas 8-12 jaar) kosten € 1,50 per boekje. Zet je zintuigen op scherp en bekijk, beluister en voel het bos!

Nog meer Wandelen met kids

Wandelkaart nr. 18 Sallandse Heuvelrug is je gids voor een ontdekkingsreis door dit natuurgebied. Ook zijn er gemarkeerde wandelroutes uitgezet in het gebied.

Kijk voor meer informatie over de wandelroutes op: https://bit.ly/2UJA0tI.

Activiteiten op de Sallandse Heuvelrug

Op de Sallandse Heuvelrug vinden verschillende activiteiten en excursies plaats voor jong en oud. Kijk snel in de Go-Kids agenda als je wilt weten wat er de komende tijd op het programma staat: https://bit.ly/2nOSkGv.