Buitenactiviteit in de natuur in Zoetermeer

Natuurlijk zijn de bekende buurtspeeltoestellen leuk, maar nog leuker is het om ouderwets vies te worden in het bos... waar ook nog eens speelmogelijkheden zijn. In natuurgebied De Balij in Zoetermeer kun je heerlijk wandelen, maar ook heerlijk de kinderen laten uitrazen. 

De Balij Zoetermeer

Natuur- en recreatiegebied De Balij is een jong bos tussen Zoetermeer en Delft van ruim 1.000 hectare. Het gebied heeft een belangrijke functie voor de inwoners van de steden in de directe omgeving. Ondanks de A12 op steenworp afstand waan je je even buiten de Randstad. De Balij is veelzijdig met onder andere een Libelleweide, Stadsboerderij en grazende runderen. Aansluitend aan De Balij kan je het Bieslandse Bos vinden, waar Speelbos Biesbush te vinden is.

Libelleweide en runderen

Het bos is in het westen ruiger dan in het noordoosten, waar het Speelbos ligt. In de Balij kun je ook heerlijk wandelen en zelfs grazende Schotse Hooglanders tegenkomen. Verder zijn er nog veel meer diersoorten te vinden in dit natuurgebied. Alles is te vinden in de informatiegids van Staatsbosbeheer.

Stadsboerderij de Balijhoeve

Parkeren voor het Speelbos en de rest van het recreatiegebied kun je het beste voor de deur van de Stadsboerderij doen (Kurkhout 100, Zoetermeer). Je kunt gebruikmaken van de horeca van de Stadsboerderij als je het natuurgebied of het Speelbos bezoekt. De Stadsboerderij heeft onder andere pony's, kippen en runderen. 

Slootje springen, klimmen en klauteren: beleef de natuur met kinderen

Het Speelbos is aardig uitgerekt met een flink aantal activiteiten voor alle leeftijden. Trek wel goede laarzen aan, want vies worden is zeker een optie, weet de Go-Kids redactie uit ervaring. Het speelbos is zeker goed voor minimaal twee uur vermaak en ook volwassenen vermaken zich er prima of kunnen op een bankje of veldje relaxen. Tip: net buiten het speelbos en met een stukje omhooglopen kun je boven de A12 staan. Ook al is het geen natuur, tof voor kinderen is het zeker wel.

Een kleine greep uit de activiteiten in Speelbos de Balij:

  • Hangbruggen
  • Vlotje
  • Laarzenpad
  • Slootjespringen
  • Klimbos
  • Stapstenen
  • Wandelpaden van boomstronken
  • Waterpomp/speelplaats
  • Balanceerpaaltjes