De scholen gaan weer beginnen. Hoe help je jouw kinderen om weer naar een schoolritme te gaan?

Vanessa van der Sommen van Happy-Nes Kindercoaching geeft tips:

Hebben jullie ook zo genoten van alle aandacht en tijd voor elkaar? De zomervakantie is helaas al weer bijna voorbij. Wij zijn de tweede week van de zomervakantie op vakantie gegaan en dit gaf onrust bij mijn oudste (7 jaar) kind. Hij had toch vakantie van school en wilde ook meteen vertrekken net zoals zijn vriendjes van school deden. Hij kon niet meteen thuis zijn draai vinden terwijl wij nog aan het werk waren. Hij had moeite met het omschakelen van het schoolritme naar het thuis zijn. Ondanks dat hij een dag naar de bso ging, opa en oma een dag kwamen oppassen, zijn nichtje een dag kwam spelen en hij een dag bij zijn nichtje ging spelen miste hij toch ook de structuur van school. Ik vertelde in die week wel wat we allemaal gingen doen en we maakten een aftelkalender tot aan de dag dat we op vakantie gingen. Dit gaf rust.

Ik heb in de vakantie genoten dat niets hoeft en alles kan en dat er geen tijdsdruk is. Als het aan mij ligt mag de vakantie nog wat langer duren maar voor mijn kinderen is het echt wel prima dat school weer begint en er meer structuur en regelmaat in de dag komt. In onze vakantie had ik zeker ook momenten dat ik ze achter het behang kon plakken. Je hebt toch te maken met de behoeftes en verwachtingen van een ieder en hoe komen deze het beste samen. We hebben hier wel een weg in gevonden door een beetje te schipperen in de activiteiten. De ene keer doe je iets wat je heel leuk vindt en de andere keer doe je iets wat je misschien minder leuk vindt. De kinderen vonden het bijvoorbeeld minder leuk om weer een kasteel te bezoeken. In de ochtend bezochten we een kasteel en in de middag werd er gezwommen. Op deze manier deden we toch verschillende dingen op een dag waar iedereen blij van werd.

Ondanks alle vrijheid in de zomervakantie kan het fijn zijn om weer naar school te gaan voor de structuur en regelmaat. Kinderen die sneller prikkelbaar zijn hebben juist meer behoefte aan structuur en regelmaat. Het kan ook best voor iedereen weer even schakelen zijn om weer in het schoolritme te komen. Ouders beginnen of zijn al weer begonnen met werken en de kinderen gaan weer op tijd naar bed en mogen weer op tijd op staan. Wat ook spannend kan zijn, is de nieuwe juf of meester, nieuwe kindjes in de klas, een nieuw lokaal en je gaat weer nieuwe dingen leren. Deze gedachtes kunnen bij kinderen op voorhand al energie kosten.

Deze 6 tips kunnen je helpen om van het vakantieritme weer naar het schoolritme te gaan:

  1. Sluit samen de zomervakantie af. Dit kun je doen door middel van het uitzoeken van de leukste foto van de vakantie, door een tekening te maken van de zomervakantie, welk woord past erbij, een collage maken en/of door de vraag te stellen; als je aan de zomervakantie denkt wat is dan het eerste wat bij je op komt?
  2. Maak samen een aftelkalender tot aan de eerste schooldag. Voor je kind(eren) is het dan duidelijk wanneer school weer begint.
  3. Je kunt nieuwe schoolspullen (rugzak, trommel, beker, schrift of pen) samen met je kind uitzoeken.
  4. Gesprek met je kind over wat hij/zij dit schooljaar wil leren?
    Waar wil je nog in groeien? Het is leuk om aan het eind van het schooljaar op deze vraag terug te kijken. Dit is goed voor het zelfvertrouwen.
  5. Het schoolritme vraagt weer een goede organisatie van de ouders. Je kunt een lijstje maken van wat er eventueel nog moet gebeuren en je kunt ook al spullen klaar zetten. Bijvoorbeeld de tafel de avond van tevoren zover al dekken.
  6. Zorg voor een ontspannen eerste dag op school. Je kunt je kind zijn/haar kleren de avond van tevoren laten uitzoeken en klaar laten leggen en/of een super lekker ontbijtje maken. Wat heeft jouw kind nodig voor een ontspannen eerste dag school?