Monumentendag regio Breda

Open Monumentendag 2019 

Monumentendag Breda, Oosterhout , Etten-Leur

Op zaterdag 14 en zondag 15 september is het weer Open Monumentendag. Tijdens deze dagen openen heel veel monumenten door het hele land gratis hun deuren. Je komt daardoor op plekken waar je normaal helemaal niet mag of kan komen, en je leert wat over de geschiedenis van je woonplaats. Super leuk voor gezinnen met kinderen dus! Er is van alles te zien, doen en beleven. Ook voor gezinnen met (kleine) kinderen.

Open Monumentendag Breda 2019

Op zaterdag 14 en zondag 15 september openen meer dan 30 monumenten in Breda GRATIS hun deuren. 2019 is een bijzonder jaar omdat er in Zuid-Nederland 75 jaar Vrijheid wordt gevierd. De Open Monumenten Dagen Breda sluiten hier op aan. Dit jaar staat alles daarom in het teken van "  75 jaar vrijheid - Vrijheid vieren en De kunst van Bredaas Vermaak en Vertier".

Er is van alles te zien, doen en beleven. Ook voor gezinnen met (kleine) kinderen. Zo zijn er speciale kinder/familie rondleidingen langs verschillende monumenten zoals de koepel gevangenis. Ook kunnen jullie met de kids meedoen aan verschillende workshops. Kinderen kunnen zelf op zoek naar echte archeologische schatten, het leven van een soldaat ervaren op een echter stormbaan en mee met de paardentram. Maar er is nog veel meer te zien en beleven. Veel van de (familie) activiteiten en bezoeken zijn gratis!

Wil je alle kindvriendelijke activiteiten op deze dagen in Breda zien? Klik dan op deze link.

Open Monumentendag Oosterhout 2019

Verschillende bijzondere locaties openen ook in Oosterhout op Monumentendag hun deuren. Op zondag is er een speciale monumentale fietsroute, maar jullie kunnen ook wandelend van alles beleven. Zo kunnen jullie ook een GoaCache zoeken, de toren beklimmen, schuilkelders bezoeken en nog veel meer. Het hele programma van dit jaar vind je op onderstaande link.

Meer weten over de Monumentendag Oosterhout ,klik hier.

Open Monumentendag Etten-Leur 2019

Ook in Etten-Leur kunnen jullie op 14 en 15 september een mooie route volgen langs verschillende monumenten.  Ook voor kinderen is dit super leuk. Zo krijgen kinderen die meedoen aan de fietsroute bij De Hoge Neer op vertoon van de flyer een gratis ijsje! 

De speciale fiets en wandelroutes voor de open Monumentendag zijn op papier verkrijgbaar. Jullie kunnen deze ophalen bij de startlocaties: 

  • Streekmuseum Etten+Leur/Huysmuseum in het Paulushofje -Markt 45-,
  • Hof van Holland -Van Bergenplein 41-
  • en het toeristisch informatiepunt

Er is een fietsroute uitgezet van 10 km, die ook geschikt is voor kinderen, en twee wandelroutes. Een van de wandelroutes is 1,5 kilometer, door het centrum van Etten-Leur, en start bij het Paulushofje. Een andere is door Etten-Leur Noord en ook ongeveer 1,5 kilometer met als startplaats het Hof van Holland. 

Spelletjes voor jong en oud
Spelletjes zijn er ook in en bij het karakteristieke pand Het Witte Paard, de monumenten De Hoge Neer en Hof van Holland en in het Oderkerkpark. Op deze laatste locatie zijn twee bijzondere attracties georganiseerd door Scouting Paulus: Kratspelen en Marshmallows roosteren boven een echt kampvuur. Ook is er een speurtocht uitgezet.

Tijdens de Open Monumentendagen is ook Het Drukkerijmuseum gratis te bezoeken en scheppen en drukken bezoekers zelf papier. De kermis op Leur is eveneens een bijzondere Plek van Plezier, waarbij kermisexploitantfamilie Janvier-Reemer met zijn oude cakewalk van 100 jaar oud te bezoeken is.

Informatie spelletjes in het kort:

  • Het Paulushofje: Blikje lopen. Centje rollen. Klepperen. Spijkerpoepen en Zoemknopen.
  • In huisje 45 zijn religieuze werken te bezichtigen die niet eerder zijn tentoongesteld.
  • Het Witte Paard: Hoela Hoep. Hoefijzerwerpen. Flessen voetbal. Repen.
  • Oderkerkpark: Puzzelspel. Scouting Paulus: Kratspelen en Marshmallows
  • De Hoge Neer: Speeltuin en schminken. Gratis ijsje
  • Hof van Holland: Bellen blazen. Blikken Gooien. Haasje over. Hinkelen. Stelten lopen. Zaklopen
  • Drukkerijmuseum: Papier scheppen en Drukken.

Meer weten over de Monumentendag in Etten-Leur, klik hier

 

Nog meer monumenten uit de regio of de rest van het land bekijken. Klik hier voor de landelijke website van de Open Monumentendag

 

TIP: Wil jij voor elke schoolvakantie de leukste tips uit de regio Breda in je mailbox ontvangen (,max 5 keer per jaar)? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief van Go-Kids regio Breda