Puzzelen is een geweldige manier voor kinderen om fijne motorische vaardigheden op te bouwen, maar ook om sociale, emotionele, taal- en andere cognitieve vaardigheden te ontwikkelen. Hieronder lees je waarom het goed is voor kinderen om met legpuzzels te spelen en welke soorten puzzels geschikt zijn.

Verschillende puzzels voor verschillende leeftijden

Puzzels zijn een klassiek speelgoed voor jonge kinderen. Er zijn verschillende soorten, materialen en moeilijkheidsgraden. Voor baby’s en peuters is het belangrijk dat de puzzelstukjes gemakkelijk vast te pakken zijn. Begin met een puzzel die bestaat uit twee of vier stukken en een eenvoudige afbeelding. Naarmate ze ouder en vaardiger worden, kunnen ze legpuzzels proberen met meerdere stukjes die samen één plaatje vormen. Een leuk idee is om een fotopuzzel te maken om je kindje nog meer te motiveren en te verrassen tijdens het puzzelen. Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer je de complexiteit van de puzzel en het aantal stukjes kan opdrijven.

Cognitieve voordelen van puzzelen

Eerst en vooral zullen kinderen hun woordenschat uitbreiden. Je gebruikt bij het puzzelen immers specifieke woorden zoals “omdraaien”, “boven”, “naast”, enzovoort. Ook rangtelwoorden en woordenschat in verband met de afbeelding van de puzzel worden geoefend. Een belangrijke cognitieve vaardigheid die ze ontwikkelen door te puzzelen is hun vermogen om problemen op te lossen. Kinderen leren door een probleem heen te werken en tot een oplossing te komen door de stukjes in elkaar te passen. Soms zullen ze een stukje even opzij moeten leggen en zoeken naar een ander stukje, ze leren ook dat er meerdere manieren zijn om een puzzel te maken, enzovoort.

Emotionele vaardigheden trainen

Bij het oplossen van een puzzel is geduld en doorzettingsvermogen belangrijk, twee vaardigheden die de kinderen tijdens het puzzelen zullen ontwikkelen. Ze kunnen tijdelijk frustraties ervaren, maar zullen leren dat als ze doorzetten, ze een resultaat zullen behalen en dat zal hen veel voldoening geven. Door samen te puzzelen met andere kindjes of een ouder, leren ze ook delen en samenwerken om een doel te bereiken, en te genieten van een gezamenlijke overwinning.

Motorische vaardigheden en coördinatie verfijnen

Tijdens het puzzelen zullen kinderen hun motoriek en hand-oogcoördinatie verfijnen, terwijl ze de puzzelstukjes vastnemen om de puzzel in elkaar te steken. Zo ontwikkelen ze de kleine spieren in hun hand waarmee ze de puzzelstukjes met precisie kunnen vastpakken en verplaatsen, en leren ze de stukjes precies op de juiste plaats neer te leggen.