In de winter heb je veel druilerige dagen. Daarom is het goed mogelijk dat je even niet meer weet op welke originele manier je je kinderen kunt vermaken. Om je door deze dagen te helpen, hebben we een aantal toffe knutselactiviteiten bedacht die perfect zijn om een middagje mee te vullen. Voor de meeste activiteiten heb je de spullen al in huis, dus je kunt meteen beginnen!

Waarom knutselen goed is voor kinderen

Knutselen is heel goed voor kinderen van alle leeftijden. Ze kunnen door te knippen, plakken, vouwen, met klei spelen en tekenen hun motorische vaardigheden ontwikkelen. Daarbij verbeteren ze ook hun hand-oogcoördinatie en behendigheid, wat weer heel goed van pas komt in het dagelijkse leven.

Natuurlijk is knutselen ook goed voor de verbeeldingskracht en creativiteit. Als je kind tijdens een van deze knutselprojecten tegen een probleem aanloopt, bijvoorbeeld het niet kunnen vinden van de juiste kleur verf, moet het op zoek naar een creatieve oplossing.

Tot slot draagt een tof knutselproject ook bij aan hun zelfvertrouwen. Niets is zo fijn als het bedenken van een knutselproject en dat ook met succes uitvoeren. Je weet waarschijnlijk wel dat kinderen ontzettend trots kunnen zijn op een afgerond project en dat is een gevoel dat je wil stimuleren. Bewaar die kunstwerkjes altijd zo lang mogelijk, zodat je kind voelt dat jij ook trots bent.

De tofste knutselprojecten voor de donkere dagen

Nu je weet hoe goed knutselen voor kinderen is, kun je vast niet wachten om aan het eerste knutselproject te beginnen. We hebben hier een aantal goede ideeën voor je op een rijtje gezet:

Fantasiedieren van sokken

In ieder huishouden zijn er altijd wel een paar sokken over die zonder maatje uit de wasmachine zijn gekomen. Gebruik deze eens om grappige fantasiedieren te maken! Het enige wat je hoeft te doen is de sok vullen met wat watten of rijst, eigenlijk kun je hiervoor vrijwel alles gebruiken. Bind vervolgens het open gedeelte van de sok vast met een stukje touw. Laat je kinderen de sokken versieren met alle dingen die je in huis hebt, van knopen tot aan restjes stof. De versieringen kunnen op allerlei manieren op de sok worden bevestigd, maar het is het handigst om lijm te gebruiken. Als je lijm morst, is het belangrijk dat je de lijm snel en op de juiste manier verwijdert.

IJskristallen van papier

Als er sneeuw valt, dan moet je natuurlijk naar buiten! Maar zolang dat niet gebeurt, kunnen jij en je kinderen dat gewoon oplossen door ijskristallen van papier te maken. Het enige wat jullie nodig hebben is wit papier, dat je vast nog wel in de printer hebt liggen, en een schaar. Een kristal maken is erg makkelijk, je hoeft het papier alleen te vouwen en er een patroon uit te knippen. Hierbij kunnen je kinderen hun fantasie helemaal de vrije loop laten. Ze zullen bij dit toffe knutselproject leren over symmetrie en over hoe ieder ijskristal uniek is (net als mensen!). Na afloop kunnen jullie de kristallen voor het raam hangen, zo ziet het er de hele winter gezellig uit thuis!

Magische flessen

Heb je nog voedselkleurstof staan van die ene keer dat je zelf een taart hebt gemaakt? Die kan je dan nu weer gebruiken! Laat je kinderen een doorzichtige fles of pot vullen met water, voedselkleurstof, glitters en alle andere kleine dingetjes die je in huis kunt vinden, bijvoorbeeld speelgoedpoppetjes. Zorg ervoor dat de deksels goed vastzitten en schud de magische fles goed door elkaar. Je kinderen zullen verwonderd toekijken hoe alles door elkaar beweegt.

Lekker knutselen met je kinderen

Nu je een aantal ideeën hebt over wat je met je kinderen kunt knutselen, is het tijd om aan de slag te gaan! Door samen deze knutselprojecten aan te gaan: 

  • Stimuleer je hun fijne motoriek en hand-oogcoördinatie, wat essentieel is voor allerlei dagelijkse activiteiten.
  • Voed je hun creativiteit en probleemoplossend vermogen, waardoor ze leren omgaan met uitdagingen en innovatieve oplossingen te vinden.
  • Versterk je hun zelfvertrouwen, doordat ze trots kunnen zijn op het afronden van een project dat ze zelf hebben bedacht en uitgevoerd.