Het is weer bijna tijd voor één van de leukste vieringen van het jaar: Sinterklaas! Een of meerdere overvolle zakken vol met cadeaus, kinderen in opperbeste stemming en zelfs voor opa’s en oma’s weet Sinterklaas vaak wel wat leuks te bedenken. Maar hoe vier je Sinterklaas? In een kringetje rond de zak cadeautjes dobbelen wie het eerste cadeau mag uitpakken of aan iemand mag geven? Of gaan jullie dit jaar voor andere Sinterklaas spelletjes? Een leuk gedicht erbij, of toch een complete surprise?

In dit artikel zoomen in we in op de leukste Sinterklaas cadeaus, in welke landen je Sinterklaas eigenlijk nog meer kan vieren en wat leuke en originele spelletjes, surprises en recepten zijn voor Sinterklaasavond!

Sinterklaas cadeautjes

Elk jaar is het weer lastig om een verlanglijstje samen te stellen. Wat moet je dit jaar nu weer vragen? Om het iets makkelijker te maken hebben we een ideaal verlanglijstje samengesteld voor Sinterklaas cadeautjes. 

Bekijk hier populaire, leuke en goedkope Sinterklaascadeautjes: https://go-kids.nl/flevo/blog/sinterklaas-cadeau-tips

Welke landen vieren Sinterklaas?

Op 5 december is het in de meeste huizen weer de hoogste tijd voor Sinterklaas, maar welke landen vieren Sinterklaas allemaal? Stel je bent op 5 december niet in Nederland dan kun je in de volgende landen gelukkig ook gewoon Sinterklaas vieren:

Sinterklaas in België

Belgen vieren, in tegenstelling tot wij Nederlanders, vaak op 6 december Sinterklaas. Een dagje later dus. Dat is ergens ook logisch, want 6 december is eigenlijk de dag waarop we de Heilige Nikolaas herdenken. In België is Sinterklaas echt een kinderfeest en voor volwassenen betekent het vrij weinig. Nederlandse volwassenen zullen eerder een nostalgisch gevoel krijgen bij de Sinterklaasvieringen. Gelukkig zijn er ook dingen hetzelfde, zo hebben ze in België ook pepernoten, jute zakken, chocolade letters, mijters en natuurlijk Pieten!

Sinterklaas op Curacao

Elk jaar is Sinterklaas ook op Curaçao om de kinderen blij te maken met cadeaus. Elk jaar is de optocht op dezelfde plek, bij de kade van Otrabanda en Punda. Het grote verschil met Sinterklaas in Nederland? Op Curaçao kom je doorgaans meer Pieten tegen in andere kleuren dan zwart geschminkt.

Sinterklaas in Frankrijk

Niet in heel Frankrijk wordt Sinterklaas gevierd, maar wel in een aantal delen van Frankrijk. Zoals het Franse Lorraine, omdat Sinterklaas de beschermheilige is van deze Noord-Franse stad. Ook in Frankijk is, net als in België, 6 december de dag waarop Sinterklaas doorgaans gevierd wordt. In het dorpje Saint-Nicolas de Port is zelfs een fakkeloptocht te zien die vaak zal worden afgesloten met een vuurwerkspektakel. Nog een groot verschil, (zwarte) Piet kennen ze niet in Frankrijk, maar eerder een duister wezen. Een donker, zwart gekleed figuur met de naam Père Fouettard. Dit past bij de wat meer traditionele en historische manier van Sinterklaas vieren.

Sinterklaas in Oostenrijk

Waar Sinterklaas in Nederland een heel kindvriendelijk feest is, is dat in Oostenrijk ook anders. Meer zoals in Frankrijk. In Oostenrijk is er ook geen Piet, maar Krampus. Een duister figuur dat lijkt op een demoon, ogenschijnlijk geen kindervriend. Deze rechterhand domineert in Oostenrijk en is zelfs belangrijker dan de goedheiligman. Pakjesavond wordt dan ook Krampusnacht genoemd. In Oostenrijk gaan veel mensen verkleed de straat op, een soort Halloween. Beste angstaanjagend, maar ook wel weer een mooie show.

Sinterklaas op Ameland

Ameland is gewoon Nederland, dat weten we! Op Ameland gaat Sinterklaas er echter ook op een andere manier aan toe dan in de rest van Nederland. Door dit artikel weet je al wel een beetje dat Sinterklaas allerlei gedaantes aan kan nemen (en vooral Piet). Op Ameland is Sinterklaas dan ook zo goed als een verbeelding van de duivel. “Sunneklaas” noemen ze dit ook wel en tijdens Sunneklaas zijn er zeer strenge regels op Ameland, zo mogen vrouwen en kinderen niet naar buiten. Dit is ook niet bepaald een viering om heen te gaan, of om perongeluk tijdens Sinterklaas op vakantie te zijn op Ameland.

Sinterklaas in Zwitserland

Op 5 en 6 december vieren ze ook Sinterklaas in Zwitserland, alleen noemen ze Sinterklaas daar Samichlaus. Pieten noemen ze Schmutzli en Sinterklaas heeft hier geen paard om zich mee te vervoeren, maar een ezel. De optocht noemen ze ook wel Klausjagen en is een zeer kleurrijk fenomeen. En stukken minder griezelig dan voorgenoemde vieringen.

Sinterklaas spelletjes pakjesavond

En dan is het eindelijk zover, pakjesavond! Wat gaan jullie doen? Hieronder lees je een paar leuke tips voor Sinterklaas spelletjes op pakjesavond.

Sinterklaas ganzenbord

Voor de creatievelingen is het mogelijk om zelf een eigen Sinterklaas ganzenbord variant te maken. Aan te raden is om je inspiratie dan op te doen op Pinterest en zelf aan de knutsel te gaan. Zo kun je vakjes maken met Sinterklaas of met pakjes. Kom je op zo’n vakje dan mag je een pakje! De regels zijn ook goed aan te passen op de leeftijd van de kids.

Sinterklaas bingo

Erg leuk wanneer je een bingo molen met balletjes hebt en bingokaarten. Voor een euro of 10 heb je tegenwoordig een complete bingoset. Wie de eerste rij vol heeft mag een cadeautje uitpakken, vervolgens de eerste met 2 volle rijen etc., uiteraard kun je dit geheel naar eigen smaak inrichten aan de hand van het aantal cadeaus.

Sinterklaas speurtocht in huis

Sinterpaasavond! In plaats van eieren zoeken met pasen is het natuurlijk ook prima mogelijk om cadeautjes in huis te zoeken. Om er een extra draai aan te geven kun je opdrachtstickers op de pakjes plakken. Eerst de opdracht uitvoeren en dan pas het pakje openmaken. Ook kun je natuurlijk leuke ‘schatkaarten’ maken om een beetje de richting aan te geven waarin gezocht moet worden. Of teken het huis van binnen na en markeer met een markeerstift een gebied waarin wel eens een cadeau zou kunnen liggen.

Bezoek van Sinterklaas

Het allerleukste is wellicht nog wel een bezoek van de goedheiligman zelf. Vaak kan Sinterklaas ook zelf langskomen, als hij wordt uitgenodigd natuurlijk. Vaak is dit leuk voor kids tussen de 4 en 7 jaar oud. Jonger is het vaak nog te spannend om Sinterklaas en Piet zo dichtbij mee te maken. Ouder beginnen ze vaak al te twijfelen aan het grote geheim van Sinterklaas.

Surprise maken Sinterklaas

Een surprise maken voor Sinterklaasavond, hartstikke leuk! Maar waar begin je? Gelukkig zijn er een hoop surprises vrij eenvoudig om te maken, maar zorgen desondanks wel voor een prachtig eindresultaat. Zo maak je bijvoorbeeld met spullen die je vast wel in huis hebt een Emoji. Het leuke is dat je zelf kunt bepalen wat voor emoji je gaat maken natuurlijk! Naast een emoji zijn er ook handige stappenplannen om een Magische Eenhoorn te maken of je eigen Sintkasteel bijvoorbeeld. Voor welke Surprise ga jij?

Sinterklaas recepten

Natuurlijk moet er ook wat lekkers op tafel staan tijdens het vieren van Sinterklaas. Pepernoten, speculaas en taaitaai liggen voor de hand, maar wat is er nog meer mogelijk? Pepernoten zelf maken is natuurlijk mogelijk, maar wat als je nog net even iets verder wilt gaan?

Wanneer je net iets verder wilt gaan dan is het natuurlijk mogelijk om zelf iets te maken. Door nog voor jullie cadeautjes gaan uitpakken lekkere cakecadeautjes te serveren begint pakjesavond al goed! Heb je nog een uur over? Dan ga je natuurlijk voor de zelfgebakken Sinterklaastaart!

Hoe vieren jullie Sinterklaas dit jaar en op welke originele manier? Wij vinden het natuurlijk leuk als je ons dit laat weten! Mail ons gerust op: flevo@go-kids.nl als je Sinterklaas dit jaar op een originele manier hebt gevierd.