Jouw kind zit in groep 7 of groep 8 van de basisschool en wil graag een eigen smartphone. Of misschien nog wel eerder? Dat snap jij natuurlijk helemaal: net als zo ongeveer iedereen zit jij ook behoorlijk vastgekleefd aan je mobiel en kun je goed voorstellen dat jouw kind ook van alles wil op zo'n coole mini-computer. Dus overweeg je echt wel om er één voor je kind te regelen. Het kan alleen behoorlijk uit de hand lopen qua kosten. Hoe houd je die onder controle?

Toestel met abonnement niet per se nodig

Allereerst: je hoeft jouw kind natuurlijk niet meteen de nieuwste iPhone met abonnement te geven. Zo'n gloednieuwe iPhone is immers een nogal kostbaar toestel en ook een abonnement heeft een kind op de basisschool meestal niet nodig. Je kind kan wel roepen dat ze het nieuwste van het nieuwste willen (Mama, ik wil een nieuwe iPhone!), maar dat wil niet zeggen dat jij dat ook moet geven.

Internetten op gratis WiFi

Het gebruik van de smartphone gaat toch vooral om spelletjes spelen en communiceren met vriendjes en vriendinnetjes. Internetgebruik is dus de belangrijkste reden dat ze er één willen en op de meeste plekken waar ze zijn heb je gewoon gratis WiFi. En zo niet - dan hebben ze gewoon even pech toch? Het is slim om kinderen zo vroeg mogelijk te leren vooral internet te gebruiken als ze ergens op gratis WiFi zitten.

Belminuten en Mb's

Natuurlijk wil je wel dat jouw oogappel jou kan bereiken als dat nodig is. Ze moeten dus wel kunnen bellen. En wat data voor internetgebruik zonder WiFi is ook wel fijn. Voor een WhatsAppje om te vragen of ze ergens mogen blijven spelen. Of hoe laat ze thuis moeten zijn. Of... nou ja, genoeg praktische zaken waarover kinderen met hun ouders appen, en dat is ook alleen maar fijn. 

Prepaid of sim-only abonnement

Natuurlijk kun je kiezen voor prepaid telefoonkaartjes. Je weet dan zeker dat er niet meer geld op gaat aan het smartphonegebruik dan jij wilt, want op = op bij prepaid. Dat is tegelijk wel weer lastig... wat als het echt op is en jouw kind heeft je nodig? Dat wil je waarschijnlijk niet. Ja ja, vroeger gingen we dan gewoon aan iemand vragen of we mochten bellen. Maar dat was vroeger.

Goedkoop sim-only abonnementje

Alternatief is een sim-only abonnement. Geef je kind een oude smartphone van jezelf om te gebruiken en sluit er een goedkoop sim-only-abonnementje bij af. Dat doe je op jouw eigen naam met meldingen naar jouw eigen mailadres. Krijg je gewoon een seintje als het verbruik richting de limiet gaat, zodat je jouw kind daarop kunt aanspreken. 

Bewust van telefoonkosten

In het kader van de financiële opvoeding van je kind is het sowieso een goed idee om regelmatig even na te gaan en te bespreken wat dat smartphonegebruik eigenlijk kost. Op deze leeftijd verdienen ze vaak nog geen eigen geld, maar het kan wel een reden zijn om zodra het kan een krantenwijk te nemen. Spullen te verkopen op Koningsdag. Of op welke manier dan ook wat eigen geld te verdienen. Als jouw kind van dat geld lekker gaat sparen kan die nieuwst iPhone uiteindelijk toch nog binnen bereik zijn!