Een smartphone – vanaf een bepaalde leeftijd zijn zo ongeveer alle kinderen ermee vergroeid. The phone is their life, zeg maar. Je kunt ze weinig ergers aandoen dan dat ze geen toegang hebben tot hun mobieltje. Daar zit immers hun hele sociale leven in.

Nieuwste iPhone komt eraan

De phone is dus enorm belangrijk voor ze. Zijn ze bovendien merkgevoelig zijn en willen ze graag het nieuwste van het nieuwst? Dan is de kans groot dat ze nu al bezig zijn met de nieuwste iPhone. Nummer 15 is onderweg en is op vást weer beter dan de iPhone 14.

Verschil met de vorige versie?

Ik heb niet veel verstand van iPhones – hier hebben we alleen Android toestellen, het hele gezin aan de OnePlus. Maar natuurlijk ken ik mensen, en kinderen, die zweren bij Apple. De iPhone 15 afmetingen zijn niet veel anders dan die van de 14 – wat maakt deze versie dan zo interessant? Het zit kennelijk vooral in de kwaliteit van het scherm, het Dynamic Island in dat scherm en de achtercamera.

Hoeveel kost die nieuwe?

De technische aspecten vind ik persoonlijk niet zo interessant, maar that’s me. Wel vind ik het boeiend hoeveel geld er uitgegeven wordt aan steeds een nieuwe smartphone. Terwijl je nog een toestel hebt dat gewoon werkt, niet kapot of zwaar beschadigd is. Daarmee zeg ik niet dat jij niet voor de nieuwste moet gaan; je moet helemaal zelf weten waar jij je geld aan uitgeeft.

Niet zomaar even geven

In het kader van financiële opvoeding vind ik het alleen wél belangrijk dat kinderen niet zomaar even die nieuwste iPhone krijgen, gewoon omdat het kan. Dat ze er zelf voor sparen als ze het zo graag willen.

Meebetalen door te sparen

Een smartphone is duur, dat kunnen kinderen niet makkelijk zelf betalen. Misschien laat je ze voor een deel meebetalen? Laat het in elk geval een bedrag zijn waar ze moeite voor moeten doen. Waar ze echt voor moeten sparen, en niet een paar weken. Laat ze hun spaarrekening vullen met geld van een bijbaantje, misschien klusjes, verjaardagsgeld, alle euro’s die ze bij elkaar kunnen sprokkelen. Als ze het afgesproken bedrag dan bij elkaar hebben is het een mooi moment om samen die felbegeerde nieuwe smartphone te gaan kopen.

Waarde van geld

Als je zelf geld genoeg hebt en ruim verdient, kun je denken: ik geef m’n kind die nieuwste iPhone met Sinterklaas of Kerst. Als ik hem of haar daar nou zo blij mee maak…. Waarom niet? Toch ben ik daar geen voorstander van. Op die manier leren ze niets over de waarde van geld. Over welk bedrag er gemoeid is met zo’n nieuwe smartphone. Zou het ook prima kunnen dat ze er minder zuinig op zijn dan ze zouden moeten zijn. En dat wil jij vást niet!

Kortom: wil je jouw kind goed leren omgaan met geld, geef ze dan niet klakkeloos de nieuwste smartphone. Zoek samen uit wat zo’n ding kost, bepaal welk bedrag realistisch is om door je kind te laten betalen en laat hem of haar ervoor sparen.