Sinterklaasje kom maar binnen met je....spanning?

 
Oh wat verheugen de kids zich op Sinterklaas. Terwijl de papa’s en mama’s fanatiek in het rond rennen om de laatste cadeaus en lekkers in huis te halen, zijn de kinderen, soms ongemerkt, al bezig met de pakjes, “wanneer komt hij nou”, is Piet erbij, wat voor surprise krijg ik....
Voor sommige kinderen een feest om zich enorm op te verheugen, voor gevoeligere kinderen best wel spannend. En soms zelfs hartstikke spannend. Want naast alle Sint-dagen op school, met de familie, is er.. drukte. Dat hoort erbij, maar kan soms best (te)veel zijn voor gevoelige kinderen: zij kunnen de prikkels minder goed “handelen” wat kan zorgen voor onrust in het kind.
Elk jaar zie ik rond Sinterklaas “plotselinge”, kortdurende klachten als buikpijn, pieker-gedachtes, hoofdpijn, slechter slapen en soms zelfs driftbuien of huilbuien. Want de prikkels kunnen minder snel verwerkt worden, wat zorgt voor hevigere emoties.
 
Tip 1: Laat alle spanning die het kind voelt, eruit komen.
Laat het kind stampen, ga samen stampen, laat het kind zichzelf uiten. Geef jouw kind het gevoel dat het oké is om het spannend te vinden. De spanning hoeft niet weg, die mag er best zijn. Maak het niet zwaarder dat het is, erken je kind in zijn/haar gevoel hierin. Voor ons volwassenen lijkt het maar “klein”, voor kinderen is het heel groots en belangrijk; immers draait alles rond die periode om Sinterklaas, de tekeningen en knutsels op school, de pepernoten overal, de liedjes, ect.
 
Tip 2: Zorg voor rust momentjes tussendoor.
Overdreven? Nee, belangrijk juist! Anders kan het kind over zijn/haar grenzen gaan; bij vermoeidheid of spanning nog hoger te gaan zitten in energie waardoor “rustig worden” al helemaal niet meer lukt. Even een ommetje maken, s avonds lekker warm afdouchen, vragen naar hoe het met het kind zélf gaat i.p.v. of iets goed is gegaan op school, bv. Dat legt de druk al wat minder hoog en dus ook de spanningsboog.
 
Tip 3: Laat je kind meehelpen.
Kinderen zien en voelen het als je druk bent met alles. Een kind wilt automatisch dat het goed gaat met de ouder, dus zal het er zijn/haar best doen zelf lief te zijn, óf je kind spiegelt je gedrag en wordt zelf ook druk. Als je je kind laat mee-helpen met bijvoorbeeld de hapjes maken, pepernoten op tafel zetten of surprise maken, laat je je kind de eigen autonomie/ zelfredzaamheid pakken. Wat het kind een voldaan gevoel zal geven. Wat vervolgens zelfwaardering stimuleert.
 
En tot slot: Geniet. Vooral van elkaar!
Deze spanning hoort er even bij, merk je langdurige spanning of klachten bij jouw kind, neem dan gerust contact op, dan gaan we er samen mee aan de slag zodat het kind rustiger in het koppie zal worden en stevig zal gaan staan.
 
Fijne Sinterklaas!
 
Anne van Omme biedt, in haar Praktijk Bloei, kindercoaching in de vorm van holistische therapie. Bij holistische therapie wordt gekeken naar jouw kind als geheel: het fysieke, mentale, emotionele en energetische in jouw kind. Ook helpt zij ouders graag (en goed!) op weg.