Kinderen laten lezen, is tegenwoordig steeds meer een uitdaging. Boeken maken plaats voor computer, tv, tablet en mobiele telefoon. Toch is het belangrijk kinderen te stimuleren om te lezen. Het vergroot hun woordenschat, hun kennis van de wereld en ze hebben meer kennis van taal, grammatica en spelling. Leesbingo is een eenvoudige manier om het lezen bij kinderen te stimuleren.

Tips om lezen te motiveren

Het is belangrijk dat jouw kind regelmatig leest. Maar kinderen denken daar vaak anders over. Ze vinden het leuker achter de tv of om te gamen op de tablet en mobiele telefoon. Ook leerkrachten geven aan dat kinderen tegenwoordig steeds minder gaan lezen. Er zijn al vele tips in omloop om het lezen bij kinderen te stimuleren.

Vroeg beginnen met lezen en voorlezen

Zo helpt het om al vroeg te beginnen met lezen en voorlezen. Over een boekje praten, een boek kiezen dat aansluit bij de interesses van het kind en meegaan naar de bibliotheek zijn een aantal tips die veel genoemd worden. Ook wordt benoemd dat een kind belonen een extra stimulans kan zijn om tot lezen aan te zetten.

Zoveel leuke voorleesboeken!

Leesbingo

Ook een goede manier om het lezen bij kinderen te stimuleren: Leesbingo spelen! Daarmee breng je het plezier, stimuleren en belonen samen. Leesbingo is een grappige, eenvoudige manier om kinderen in de basisschool leeftijd aan het lezen te krijgen. Wij hebben voor jullie een leuke leesbingo gemaakt. 

10 minuten lezen

Jouw kind kan zelf steeds kiezen welke situatie het kiest. Lezen met een vreemd accent is heel grappig, in het donker met de zaklamp is vooral spannend. Een kookwekker gebruiken om de tijd bij te houden, vinden de meeste kinderen prettig. Als de tijd om is, mag hij het bijpassende plaatje kleuren of er een sticker op plakken. Eventueel kan je eerst nog wat vragen stellen over de gelezen bladzijden, zodat je zeker weet dat je kind ook echt gelezen heeft. Het is natuurlijk de bedoeling om uiteindelijk alle plaatjes gehad te hebben. Dan heeft je kind bingo!

Plezier en beloning

Het is leuk om Leesbingo met een paar kinderen te doen, misschien met broertjes, zusjes, neefjes, nichtjes of vriendjes. Dat stimuleert je kind om nog actiever aan de slag te gaan. Ieder kind wil graag als eerste bingo hebben! Het plezier staat voorop, er zijn geen verliezers, want vroeg of laat heeft elk kind bingo. En wie bingo heeft, krijgt natuurlijk een prijsje! Hoewel de grootste beloning de leeservaring zelf is, zijn bijna alle kinderen gevoelig voor beloningen. Het werkt stimulerend om vooraf duidelijk te maken, wat je kind krijgt als hij bingo heeft. Misschien een lekker snoepje? Of 50 cent voor in de spaarpot? Of hij mag 10 minuten langer opblijven. Kies een beloning die bij je kind past en waar hij extra gemotiveerd van raakt.

Echt spelletje bingo!

Speel een echt spelletje bingo met de kinderen als ze de leesbingo vol hebben. Dat is altijd superleuk om met kinderen te doen - bingo met zo'n balletjesmolen en dan de spanning van de bijna-volle kaart... 

Decopatent® Bingo Spel - Bingomolen - Bingoballen - Bingo kaarten - Fiches - Spelbord - Bingo molen - Metaal - Lotto Kinderspel

Bingo spel kopen?

Voor herhaling vatbaar

Leesbingo daagt uit en stimuleert. Je kind kan zelf een actieve bijdrage leveren door situaties te bedenken, plaatjes zoeken en beloningen kiezen. Het belangrijkste is dat je kind leest! Als hij of zij dan ontdekt dat boeken heel mooi, spannend, grappig en leuk kunnen zijn, wie weet komt er dan een dag dat er geen Leesbingo meer nodig is om zelf een boek te pakken.