Maureen was voorheen pedagogisch medewerker. In verband met haar gezondheid kon ze dat beroep niet meer uitoefenen en is ze nu food- & familie blogger. Ze schreef deze gastblog voor ons. Je volgt haar ook op Instagram via @ekmaureen

Tips om lezen (nog) leuker te maken

Woensdag 6 oktober gaat hij weer van start, de kinderboeken week. Tot 17 oktober kunnen we ons allemaal onderdompelen in het fantastische thema 'Beroepen'. Toen ik nog werkte als pedagogisch medewerkster in de kinderopvang leefde dit thema altijd enorm bij de kinderen. Wat wil je worden? Een brandweerman of toch liever een politievrouw of wil je een meester worden of misschien wel de nieuwe Andre Kuipers, alles is mogelijk. Dit thema leent zich uitstekend om te kijken naar alle kwaliteiten van kinderen, waar blink je in uit, wat wil je nog beter kunnen, maar vooral je bent goed zoals je bent. De wereld heeft naast dokters en advocaten ook vuilnismannen en stoere timmermannen nodig. Een leuk thema waar je echt alle kanten mee op kan. Maar wat als je kind nou niet van lezen houdt en het elke dag een strijd is om toch dat kwartiertje thuis te lezen? Ik geef je tips die hier in huis de leesmeters flink bevorderd hebben.

Tip 1 De bibliotheek

Boeken zijn hartstikke duur, maar lezen is wel mega belangrijk voor de rest van je verdere leven. Bij de bibliotheek kunnen alle kinderen gratis een pasje aanvragen, naast boeken kun je er ook films en strips huren en het fijne is, je kan op je gemakje van alles uit proberen. Bevalt een boek of een manier van schrijven niet dan zoek je zo weer wat anders uit, zonder dat je het heel erg veel geld heeft gekost.

Bonus tip:  De lokale bibliotheken besteden veel aandacht aan de Kinderboekenweek. Er komen artiesten, er spelen diverse theatershows en je speelt er diverse games en spellen. Ook als je geen lid bent betaal je vaak maar een heel klein bedrag om deel te nemen! Kijk op de website van jouw bibliotheek voor het programma.  

Tip 2 Stripboeken

Onze dochter is een echte lettervreter. Boeken, de Penny, zelfs etiketten op voedsel heeft haar onverdeelde aandacht. Onze zoon daarentegen heeft niets met lezen. We kochten verschillende boeken, struinden door de bieb op zoek naar spannende verhalen, maar uiteindelijk was het een abonnement op de Donald Duck dat hem aan het lezen kreeg. Onderhand is zijn stripcollectie behoorlijk uitgebreid met Asterix en Obelix en Suske en Wiske. Je koopt ze heel eenvoudig online maar het het fijne is, dat ook deze gewoon te huur zijn bij de bibliotheek.

Tip 3 Samen lezen

Kinderen vinden het leuk om dingen samen te doen. Dat geldt ook voor lezen. Zet een pot thee, gooi veel kussens op de bank of nestel jullie samen in het grote bed.  Laat je voorlezen of lees om en om een bladzijde. Je zal zien dat de strijd die je normaal voert om je kind aan het lezen te krijgen, je nu samen met hem of haar tijd lezend doorbrengt.

Tip 4 Dobbel leesspel

Ook het dobbel leesspel spelen wij geregeld hier in huis. We kiezen een boek dat we allemaal leuk vinden en dobbelen met 1 dobbelsteen.

 1 oog      : lees met een rare stem een bladzijde

 2 ogen    : sla een beurt over

 3 ogen    : lees tegelijk (in koor) een bladzijde

 4 ogen    : kies wie er nu een bladzijde moet lezen

 5 ogen    : lees lopend een bladzijde

 6 ogen    : lees zingend een bladzijde

Tip 5 Heutink voor thuis

Heutink is een landelijke leverancier van leerstof voor heel veel basisscholen. Maar wist je dat er ook een Heutink voor Thuis is? Dat wil zeggen dat het de leer- en lesstof van school ondersteund. Je vindt er boekjes, maar ook andere hulpmiddelen om beter te leren lezen zoals spelletjes. En welk kind vind dat nou niet leuk? Je vindt hier alles op het gebied van leesondersteuning.

Tip 6 Een boek cadeau

Geef eens een boek cadeau! Op de website van bookspot vind je bijvoorbeeld heel eenvoudig het geschikte boek en ze zijn ook nog eens voordelig geprijsd. De boeken zijn er gesegmenteerd per categorie, per leeftijd en speciaal voor de kinderboeken week ook volledig in dat thema gesegmenteerd. 

Bonus tip: Bij aankoop vanaf 12,50 aan Nederlandstalige kinderboeken tussen 7 en 16 oktober ontvang je het gratis Kinderboekenweek geschenk. Worden wat je wil! Geschreven door Bette Westera. Je kent Bette van ‘Uit elkaar’, waarmee ze in de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Griffel en de Boekenleeuw won. 

Tip 7 Kidsweek

Kidsweek is een krant. Maar dan echt voor kinderen. Super leuk om te lezen en nog leerzaam ook! Elke donderdag staat de krant boordevol nieuws uit binnen- en buitenland. Verder staat Kidsweek boordevol sport- en dierennieuws, weetjes, puzzels, moppen en prijsvragen. Je kunt er nu een proefabonnement voor afsluiten welke automatisch afloopt. Voor maar 10 euro ontvang je 10 exemplaren!

Tip 8 Leesbingo

Belonen werkt voor veel kinderen fantastisch om een doel te bereiken en als je daar een wedstrijd element aan toevoegt is het helemaal succes gegarandeerd.  Met deze leesbingo gaat je kind samen en alleen aan de slag om leesmeters te maken. 15 minuten lezen op de tafel of lezen met een zaklamp onder de dekens is natuurlijk veel leuker dan gewoon lezen aan de tafel. Dit is een voorbeeld van Heutink voor thuis, maar pas het vooral aan wat voor jullie thuissituatie haalbaar is. En een beloning hoeft helemaal niet groot te zijn, hier is een filmmiddag met warme zelfgemaakte popcorn al een hele fijne lees beloning. 

Wij gaan de onderstaande Bingo ook weer uitprinten en ermee aan de slag.  Even weer wat leesmeters maken op een leuke manier. Maar eerst natuurlijk naar de bieb voor een paar leuke boeken!

Heel veel leesplezier!