Als je een baby hebt kun je ervoor kiezen om helemaal thuis te blijven en niet meer op reis te gaan, maar dat is natuurlijk hartstikke zonde. Je denkt waarschijnlijk dat reizen met een baby ontzettend onhandig en ingewikkeld is en helaas is dat het vaak ook.

Gelukkig zijn er wel een paar tips die ervoor kunnen zorgen dat je ervaring zo comfortabel mogelijk is. Wij hebben de belangrijkste tips voor je voorbereiding voor je op een rijtje gezet:

1.   Kies voor een comfortabel verblijf

Voor een heel jong kindje heb je nu eenmaal veel verschillende spullen nodig om het aankleden, wassen, voeden en verzorgen zo comfortabel mogelijk te maken. Verblijven in een hotelkamer zonder keuken is in dat geval niet altijd ideaal. Even snel een flesje of hapje opwarmen gaat niet zo makkelijk en vaak is er ook geen mogelijkheid om de baby in een aparte ruimte te laten slapen. In een woning of appartement heb je veel meer voorzieningen, wat het reizen met een baby net even iets comfortabeler maakt. Er zijn meer dan voldoende websites die de moeite van een bezoek waard zijn.Daar kun je bijvoorbeeld ook een studio vinden waar je van alle gemakken bent voorzien. Je hebt een keuken, meerdere slaapkamers en soms zelfs een wasmachine en dat maakt je reis met een baby echt vele malen eenvoudiger.

Huis huren voor vakantie - Photocreo - Canva.com
Bron foto: Photocreo, Canva.com

2.   Let op je bestemming

Bij een reis naar het buitenland is het verstandig om op te letten op de omgeving waar je in terecht zal komen. Een stedentrip naar Lissabon lijkt op het eerste gezicht een prima idee. Je hebt er mooi weer, goed eten en de reistijd met het vliegtuig is niet overdreven lang. Als je eenmaal in de stad bent zul je er echter achter komen dat het landschap heel erg heuvelachtig is. In sommige smalle straatjes is het alleen al een hele opgave om naar boven te komen, laat staan als je ook nog eens een kinderwagen moet duwen! Zoek per bestemming dus altijd uit wat de valkuilen zijn en welke ervaringen andere moeders hebben. Hier staat het internet gelukkig vol mee!

Op vakantie met een baby - and.one - Canva.com
Bron foto: and.one, Canva.com

3.   Kijk goed naar de weersomstandigheden

Hoe lekker je het zelf ook vindt om in de zon te liggen, voor je baby is het geen goed idee. Kinderen die jonger zijn dan 18 maanden mogen niet in direct zonlicht en lopen veel sneller het risico om uitgedroogd te raken. Daarbij moet je voor een zonbestemming vaak ook wat verder reizen, soms zelfs naar een andere tijdzone. Bij voorkeur houd je een verschil van maximaal 3 uur aan, anders verstoor je het ritme van je kindje. Tegelijkertijd wil je natuurlijk ook niet met je kindje in de stromende regen zitten, want dan moet je de hele tijd binnen blijven. Zoek naar een bestemming waar de temperatuur tussen de 18 en de 20 graden ligt, dan kan iedereen genieten. Neem voor je kindje altijd voldoende zonnebrand en hoofddeksels mee.

4.   Neem de juiste spullen mee

Je kunt altijd maar beter teveel meenemen dan te weinig, zeker als je niet precies weet wat je op je bestemming kunt verwachten. Is jouw kindje een kieskeurige eter? Neem dan zo veel mogelijk potjes van thuis mee, zodat je wat achter de hand hebt als je kindje weigert om het lokale voedsel te eten. Wees je ervan bewust dat er overal op de wereld kinderen geboren worden, dus aan dingen als luiers en doekjes hoef je niet te veel te sjouwen. Voor kinderen die maar moeilijk kunnen wennen aan een nieuwe omgeving kan het helpen om een paar vertrouwde spullen mee te nemen. Denk aan speelgoed en knuffels of een dekentje.

Reizen met een baby - Tatyana Tomsicova - Canva.com
Bron foto: tatyana_tomisicova, Canva.com

5.   Go with the flow

Reizen met een kindje is nu eenmaal erg onvoorspelbaar en daarom is het niet zo handig als je een strakke planning hebt. De kans is groot dat je kindje een heel ander ritme heeft dan thuis en dus net in diepe slaap is op het moment dat jij had gepland om op pad te gaan. Het is altijd goed om je ervan bewust te zijn wat je in de omgeving van je bestemming allemaal kunt doen, maar leg niet teveel van tevoren vast. Jullie komen allemaal het beste aan jullie rust toe als je niet te veel bezig bent met wat er allemaal moet, maar gewoon met wat er kan.

6.   Doe een kleine test vakantie

Zeker wanneer je voor het eerst met je kleintje op pad gaat en meteen meer dan een paar dagen weg wil blijven is het aan te raden om een kleine test te doen. Kies voor een nachtje in een huisje in de buurt, zodat je altijd terug kunt op het moment dat het toch te veel wordt. Je kunt dan aftasten wat de knelpunten zijn en waar je tijdens je lange vakantie wat beter op moet letten. Natuurlijk is dit niet precies hetzelfde als een lange vakantie, maar het geeft je wel de ruimte om te ontdekken wat er allemaal wel en niet mogelijk is.