Veel kinderen zijn gebaat bij een slaapkamer waarin ze weinig prikkels krijgen. Zeker als kinderen hoogsensitief zijn of anderszins snel overweldigd raken door sensorische informatie, zoals licht, geluid en geur, helpt een prikkelarme slaapkamer om tot rust te komen en ontspannen in slaap te vallen. Bovendien helpt een prikkelarme kamer bij het concentreren op bijvoorbeeld huiswerk of een leesboek, of om even te landen na een intensieve dag of een examen.

We geven je graag een paar tips voor het inrichten van een prikkelarme(re) tienerkamer.

Kleuren

Om eerst een misverstand uit de wereld te helpen: een prikkelarme tienerkamer hoeft niet helemaal wit en spaarzaam ingericht te zijn. Voor sommige kinderen werkt dit zelfs juist averechts. Wit kan heel hard overkomen en een minimalistische inrichting kan ervoor zorgen dat er nauwelijks opbergruimte of ruimte voor boeken of speelgoed is.

Zachte kleuren

Kijk naar welke kleuren je tiener mooi vindt, en neem hier een lichte tint of pasteltint van voor de grotere oppervlakten van de slaapkamer. Ook aardetinten doen het goed in een prikkelarme kamer. Vermijd drukke patronen en felle kleuren, en kies ook niet voor meer dan drie kleuren of tinten. Hoe bonter de slaapkamer wordt, hoe meer sensorische prikkels hij afgeeft. Bovendien laat een te kleurrijke kamer de ruimte kleiner lijken. Lichte kleuren zorgen er juist voor dat een kamer optisch groter lijkt.

Donker

De meeste mensen slapen het beste als het helemaal donker is in een ruimte. Dat geldt ook voor kinderen en tieners. Kies dus voor een verduisterende raamdecoratie. Verduisterende rolgordijnen zijn dan een goede keuze, zeker omdat deze goed op maat te maken zijn. Op maat gemaakte gordijnen laten geen kiertje licht door. Op maat maken kan ook als een raam een afwijkende maat of positie heeft, zoals een lichtkoepel of een dakraam Een dakraam heeft vaak een standaard maat. Voor de afmetingen van een dakraam rolgordijn kijk je op het kozijn, de factuur op de website van de fabrikant, zodat je altijd de juiste maten hebt. Bovendien zorgen gordijnen er voor dat er geen prikkels van buiten komen, wat fijn is als een tiener zich moet concentreren op bijvoorbeeld huiswerk.

Licht

Ook licht speelt een belangrijke rol in een prikkelarme kamer. Kies voor dimbare spotjes, die je zo stelt dat overal in de kamer een egaal licht is en er geen grote contrasten tussen licht en schaduw zijn. Bovendien hebben dimbare spotjes het voordeel dat je zelf de lichtintensiteit kunt bepalen. Zo helpt langzaam opbouwend licht bij rustig wakker worden, en langzaam afbouwend licht bij het slaperig worden en in slaap vallen.

Less is more

Zet een kamer niet vol met spullen. Hoe meer meubelen er in een ruimte staan, des te drukker het wordt. Je wilt graag voldoende loopruimte en een rustige sfeer. Bovendien is een rustig ingerichte kamer eenvoudiger schoon te maken.

Opgeruimd staat netjes

Het is niet altijd even gemakkelijk de verleiding te weerstaan als bijvoorbeeld de spelcomputer of een goed boek in het zicht liggen, terwijl er eigenlijk huiswerk gemaakt moet worden. Daarom is het verstandig voldoende opberggelegenheid te creëren, waarbij alles zo veel mogelijk achter gesloten deurtjes ligt. Bovendien is een goed opgeruimde kamer een rustige kamer.