Naast mijn werk voor Go-Kids ben ik ook al jarenlang artikelen aan het schrijven over geldzaken. En ooit was ik financieel adviseur, dus ik weet wel wat van geld zeg maar. Schadeverzekeringen waren niet mijn specialiteit, toch is er iets rondom verzekeringen dat me altijd heeft verbaasd... waarom is de aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht? Zeker voor gezinnen is het een super belangrijke verzekering om te hebben!

WA voor auto verplicht verzekerd, andere aansprakelijkheid niet

Nu denk jij misschien: joh, een aansprakelijkheidsverzekering is toch wel verplicht? De WA verzekering - WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid - is inderdaad een plicht, maar alleen voor automobilisten en alleen voor schade die je met de auto veroorzaakt.

Bij een autoverzekering is de WA dekking de basis die je móet afsluiten, anders ben je strafbaar. Dat geldt niet voor de verzekering van gewone particuliere aansprakelijkheid, de AVP. Die hebben de meeste mensen gelukkig wel, maar niet iedereen.

Waarom zou je aansprakelijkheid moeten verzekeren?

En dat snap ik dus niet. Zo'n aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade die jij aanricht bij een ander, schade waarvoor jij aansprakelijk bent. Hartstikke belangrijk toch, dat als jij iets per ongeluk kapot maakt bij iemand, dat de kosten dan geregeld worden? Anders heeft die ander er flink last van als jij niet het geld hebt om het zelf te betalen.

Schade die jij zelf, de kids of jouw huisdier veroorzaakt

Maar het gaat verder dan dat. Je bent niet alleen aansprakelijk voor schade die jij zelf veroorzaakt - ook als jouw kinderen of zelfs jouw huisdieren iets doen waar een ander financieel nadeel van heeft is dat gedekt.

Tegen auto aan fietsen

Wij hebben een keer gehad dat mijn jongste met zijn fietsje tegen de auto van de buurman aanreed. De kosten van zo'n ongelukje lopen hard op en dan is het voor ons, maar zeker voor de buurman heel fijn dat die zonder problemen vergoed worden.

En dat viel qua bedrag dan nog mee. Kinderen kunnen in hun onoplettendheid heel wat schade veroorzaken, dat wil je gewoon verzekerd hebben.

Is zo'n AVP duur?

Je zou kunnen denken dat zo'n aansprakelijkheidsverzekering best duur is. Als je bedenkt wat er allemaal mis kan gaan waardoor schade vergoed moet worden aan anderen... wat kost zo'n verzekering dan wel niet? Dat valt dan dus weer reuze mee. Voor iets van minder dan €80 per jaar heb je jouw gezin verzekerd. Daarvoor ga je toch al die risico's niet zelf lopen? Mocht je om welke reden dan ook geen AVP hebben - regel dat gewoon zo snel mogelijk!

Waarom is het niet verplicht?

De meeste mensen hebben dan ook echt wel een aansprakelijkheidsverzekering, gelukkig. Maar ik begrijp dus niet dat het niet verplicht is. Want ook andersom: als iemand bij jou schade veroorzaakt die daar niet voor verzekerd is en geen geld heeft om jou te betalen baal je als een stekker toch? 

Anneke Ranzato
Go-Kids