Het is ontzettend leuk om de speurtocht onderdeel te laten zijn van het kinderfeestje thuis. Alleen is het niet altijd even makkelijk om een speurtocht met leuke speurtocht opdrachten te verzinnen. Wij helpen je! We hebben heel veel tips voor toffe kant-en-klare speurtochtpakketten én allerlei ideeën om zelf een speurtocht uit te zetten.

Kant-en-klaar speurtochtpakket kopen

Gelukkig zijn er mensen die er heel goed in zijn om gave speurtochten te ontwikkelen. Je kunt heel makkelijk een kant-en-klaar speurtochtpakket kopen - alles wat je dan nodig hebt wordt thuisgestuurd, en je krijgt een uitgebreid draaiboek. Ideaal, of niet dan?

Kinderfeestje speurtocht draaiboek

De speurtochten van Suus Kinderfeestjes zijn geweldig, verkrijgbaar in de volgende toffe feestthema's:

Jungle kinderfeestje speurtocht en draaiboek

Speurtoch unicorn kinderfeestje eenhoorn

Circus kinderfeestje speurtocht met draaiboek

Speurtochten om zelf uit te printen

Er zijn ook allerlei speurtochten - sommige mét escape room - waarvan je de materialen online aanschaft en zelf uitprint. Dan kun je snel aan de slag! Ze hebben toffe verhalen zoals:

  • Het gevaarlijke Robovirus (7-10 jaar)
  • De schatkamer van museum Gigantosaurus (8-10 jaar)

Schatkamer van museum Gigantosaurus

  • Het mysterie van Botteldorp (8-11 jaar)
  • Cira en de gestolen modeontwerpen (6-7 jaar)
  • De geheimzinnige diefstal (7-11 jaar)
  • Het geheim van de jungle (7-10 jaar)

Speurtocht Geheim van de Jungle

  • De ruimtemonsters en de vallende ster (6-8 jaar)
  • De gele banaan en de verloren schat (6-8 jaar)
  • Het boselfje en het dierenfeest (4-6 jaar)
  • Dunne Mike & de Cactus broers (4-6 jaar)

Kijk maar hoe leuk!

Speurtocht in de natuur met een app

Helemaal cool voor kids: een speurtocht lopen met een app. Dat kan heel mooi met de Nature Game - je kunt kiezen uit speurtochten op heel veel verschillende plekken in Nederland!

Nature Game - speurtocht met het hele gezin

Alles over de Nature Game

Speurtocht materiaal zelf klaarmaken

We hebben de 10 leukste speurtocht ideeën om zelf te regelen voor je op een rijtje gezet. Wil je dus zelf een kinderspeurtocht maken, dan heb je ruim keus uit de diverse leuke ideeën. Kies maar:

  1. 1. Route lopen met spoorzoeken
  2. 2. Opdrachten tijdens de speurtocht
  3. 3. Speurtocht met houten (ijs)stokjes
  4. 4. Speurtocht in het donker
  5. 5. Speurtocht met gekleurde kralen
  6. 6. Speurtocht met geheimzinnige schatkaart
  7. 7. Speurtocht met geheimschrift
  8. 8. Kinderen zelf een speurtocht laten maken
  9. 9. Bingo speurtocht
  10. 10. Alfabet tocht lopen

Succes met het maken van de speurtocht en vooral heel veel plezier met het zoeken naar de aanwijzingen!

Route lopen door te spoor zoeken

De speurtocht met pijlen op de weg. Deze is heel makkelijk en eigenlijk ook heel bekend bij ons allemaal. Wie heeft niet met stoepkrijt pijlen op de weg getekend om aan te geven welke kant je moet oplopen. Er zijn verschillende varianten hierop, zoals speurtocht met gezichten, rekensommen of lintjes, maar bedenk wel als het regent... dan spoelt je aanwijzingen in stoepkrijt weg.

  • Speurtocht met gezichtjes
    Ook dit kun je doen met stoepkrijt. Teken bij een kruising een gezicht warbij de ogen naar links, rechts of rechtdoor kijken. 
  • Speurtocht met lintjes
    Koop gekleurde lintjes of knip touwtjes van een bolletje wol en bindt die aan palen, bomen. Hang ze juist voorbij de kruisingen, zodat de kinderen erachter komen welke richting ze op moeten lopen. Ze moeten dus goed kijken waar de lintjes of het touwtje hangt.
  • Straatnaambordjes-speurtocht
    Het kan gebeuren dat mensen de stukjes papier weghalen, dus doe het zo kort mogelijk voordat je speurtocht begint. Het handigst is als iemand iets vooruit loopt en dan de namen van de kinderen die aan de speurtocht meedoen op elk straatnaambordje plakt. Je kan natuurlijk ook een ander teken erop plakken of een afbeeldingen van dieren gebruiken, als het maar een herkenbaar teken is. Deze tekens geef je dan in de juiste volgorde aan de kinderen mee. Bijvoorbeeld Sven - Ibrahim - Ollie of Hond-kat-muis-hamster-konijnen. De kinderen moeten dan de volgorde van de straten lopen, zoals ze op de lijst staan.

Verschillende opdrachten tijdens de kinderspeurtocht

Je legt de kinderen uit dat ze een speurtocht gaan lopen. Maar elke keer als ze meerdere kanten op kunnen, moeten de kinderen eerst een opdracht oplossen. De speurtocht opdrachten worden van te voren gemaakt en bij elke kruising geeft de begeleider de kinderen een opdracht. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we hier een paar speurtocht opdrachten bedacht die jij voor deze soort speurtocht kunt gebruiken:

  • Zorg dat je in 1 minuut om op volgorde komt te staan van groot naar klein.
  • Of bij iets oudere kinderen: jullie hebben 1 minuut de tijd om op volgorde te gaan staan van oud naar jong.
    Wil je het helemaal uitdagend maken: ze mogen er niet bij praten.
  • Noem de namen van alle huisdieren die bij jullie allemaal in huis wonen. (hier voor moet je wel van te voren bij de ouders even deze informatie
    opvragen, maar dit vinden de kinderen altijd leuk).
  • Met eieren op een lepel lopen op een parcours. De eieren mogen niet vallen.
  • Estafette spelletjes: Laat alle kinderen in een rij staan achter elkaar. Nu moeten ze van achteren naar voren een bal doorgeven over de hoofden heen, maar de kinderen mogen niet achterom kijken. En als de bal vooraan is, moet de bal door de benen weer terug naar achteren. Als de bal valt, moeten ze opnieuw. En je kunt dit natuurlijk op tijd doen. Natuurlijk let jij zo op de tijd, dat de kinderen altijd binnen de tijd het spelletje afronden.
  • Estafette spelletjes: Bind een linkerbeen van het ene kind vast aan het rechterbeen van het andere kind. Maak zo tweetallen en laat ze over een
    parcours lopen.  Zet bijvoorbeeld met stenen een parcours uit waar ze tussen door moeten zigzaggen of doe dit spel in een speeltuin, waarbij ze om de speeltoestellen moeten lopen.

Wat ook leuk is: een speurtocht met allerlei vragen. Die kunnen natuurlijk over de kinderen zelf gaan, maar je kan ook allerlei weetjes bedenken. Vervolgens zijn er 2 mogelijkheden om de vragen te gebruiken: je neemt een blad met quizvragen mee en stelt bij elk kruispunt een vraag. Dat kan meerkeuze zijn: antwoord A is linksaf en antwoord B is rechtsaf en antwoord C is rechtdoor. Je hangt de vragen ergens op, zodat de kinderen er zelf heen rennen en zelf de vraag voorlezen. Dit is wel het leukste, maar bedenk dat er ook mensen zijn die de vragen weer weghalen en dan weten ze niet meer welke kant ze op moeten gaan.

Speurtocht met houten (ijs)stokjes

De houten ijsstokjes niet weg gooien, maar verzamelen. Of als je ze niet hebt, dan kun je ze hier aanschaffen. Al naar gelang de lengte van jouw speurtocht heb je er meer of minder nodig. De Action heeft ze ook in het assortiment zitten, maar ik ben wel eens een paar keer voor niets naar de winkel geweest, omdat het schap dan leeg is. Het is namelijk ook heel leuk knutselmateriaal.

  • Maar met 20 a 30 ijsstokjes kun je deze soort speurtocht maken. Op de IJsstokjes schrijf je van boven naar beneden eerst 1 cijfer en dan 5
    letters, maar niet zo maar. Als je namelijk alle ijsstokjes in de goede volgorde naast elkaar legt - dus van 1 naar 20 of 30, dan ontstaan er zinnetjes.
    Onderweg moeten ze dus zoveel mogelijk ijsstokjes verzamelen en dus kun je deze speurtocht maken in combinatie met bijvoorbeeld spoorzoeken.

Speurtocht in het donker

Maar wat nou als je de speurtocht niet overdag doet, maar 's avonds in het donker? Als de kinderen wat ouder zijn, durven ze het wel aan. Een beetje spanning is natuurlijk hartstikke leuk. Lijkt mij wel handig als je als ouder gewoon meeloopt, mocht er toch iets engs zijn, dan ben je erbij om een kind gerust te stellen.

Reflectortocht

De reflectortocht maak je door op palen, hekken enzovoort allerlei stukjes aluminiumfolie te plakken. Je geeft de kinderen een paar zaklampen mee en daarmee schijnen ze in het rond om hun route te vinden. Niet de aluminiumfolie ophangen bij een kruispunt maar tientallen meters
er achter, zodat ze alle richtingen op moeten zoeken waar ze heen moeten. Deze speurtocht zullen ze als spannend ervaren.

Glow-in-the-dark speurtocht

Hoe leuk is het om op zoek te gaan naar lichtgevende ballonnen? Die kun je heel handig maken door van die glow-in-the-dark breaklights in ballonnen te stoppen. Dat geeft een superleuk effect! Natuurlijk gaan de ballonnen en breaklights netjes mee naar huis!

Breaklights

Breaklights kopen

Speurtocht met gekleurde kralen

Deze speurtocht is met name leuk met kleinere kinderen (4 -7 jaar) tijdens het kinderfeestje thuis. De kinderen krijgen een kralenketting.
Bij elk kruispunt moeten ze een kraal bekijken op de ketting die bepaalt, welke kant ze op moeten. Blauw staat bijvoorbeeld voor linksaf, rood voor
rechtsaf en groen voor rechtdoor. Je moet wel opletten dat je de kraal niet 2x gebruikt, met een knijper kun je bijhouden welke kraal je hebt gehad.

Speurtocht met een geheimzinnige schatkaart

Jongens zijn graag piraten, dat wil zeggen tot een bepaalde leeftijd. Maar een echte schatkaart en aan het einde een echte schat (een klein
kistje wat gevonden wordt, is natuurlijk al een mooie trofee, zeker als je er ook nog wat snoep in legt, wat ze mogen uitdelen), dat is natuurlijk één van
de super leukste speurtocht ideeën. En de schatkaart moet natuurlijk wel een beetje op een echte schatkaart lijken. Dus hier een korte uitleg hoe je je eigen schatkaart maakt.

Zelf een echte schatkaart maken

Laat een theezakje in heet water een tijdje koken en dompel het onder. Strooi wat koffiepoeder op je schatkaart. Haal het theezakje uit het water
(kijk uit het water is heet) en wrijf met het natte theezakje over het poeder heen. Hierdoor ontstaan bruine vlekken op je kaart. Je kunt bijvoorbeeld
een haardroger gebruiken om hem snel op te laten drogen of leg de kaart op de verwarming. Als de schatkaart droog is, rol je het papier met een
deegroller plat. De vezel van het papier zal hierdoor mooi donker kleuren waardoor een mooi oud effect ontstaat dat vergelijkingen toont met een perkament rol. Je kunt de hoekjes eraf scheuren of eventjes in een vlammetje houden en direct weer uitdrukken. Dan krijg je "oude" zwarte randen en lijkt jouw schatkaart op een echte.

Speurtocht met geheimschrift

Als je deze speurtocht gaat maken, dan kies je voor code tekens. Je kunt bijvoorbeeld voor Japanse tekens kiezen, Chinese tekens, Griekse letters, maar je kunt ook gebruik maken van het geheimschrift met cijfers of andere rare tekens. De kinderen krijgen een decodeerblad mee, waarop ze de tekens kunnen decoderen. Zo vinden ze op de route elke keer codes die dan omgezet in letters, een woord of zin vormen. Codes werken altijd goed, het heeft iets van geheimschrift en dus spannend. Er zijn ook pennen te koop waarvan de tekst alleen zichtbaar is door een lamp te schijnen op het papier. Genoeg dingen, waar kinderen met grote ogen en verbazing naar zullen kijken.

Laat de kinderen zelf een speurtocht maken

Waarom zelf al die voorbereiding? Laat de kinderen maar zelf een speurtocht maken. Je geeft ze een aantal keuzes (touwtjes, stoepkrijt, papier, pen) en laat ze zelf met creatieve speurtocht ideeën komen. Natuurlijk heb jij al lang deze speurtocht ideeën in je hoofd, dus je helpt ze een beetje op weg. Je splitst vervolgens tijdens het kinderfeestje thuis de groep in meerdere groepjes en ze gaan vervolgens elkaars speurtocht lopen.

Bingo speurtocht

Met de bingo speurtocht maak je een A4 met daarop 25 vakjes. In die vakjes zet je een foto, of een letter of een ander teken. Vertel de groep dat ze alle 25 foto's ergens in de wijk in het echt terug kunnen vinden. Je geeft aan waar de grens is tot waar ze mogen zoeken. Je kunt ook nog een tijd meegeven, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je geeft ze een smartphone of fototoestel mee. Ze moeten van elke plek die overeenkomt met een foto, zelf ook een foto maken als bewijs dat ze het gevonden hebben. Ze mogen natuurlijk zelf op de foto poseren of rare gezichten trekken. Gewoon een leuke foto, maar dat stukje foto van de bingo moet er natuurlijk wel in zitten. Je speurtocht zal een groot succes zijn. Ook kun je opdrachten zetten in de 25 vakjes van dingen die de kinderen moeten zoeken en moeten mee terug nemen naar huis. Bijvoorbeeld: een paardenbloem, een kastanje, een steentje, 8 grassprieten, een takjes, een plastic papiertje, etc, etc.

Alfabet tocht lopen

De route wordt gelopen van A tot Ze. Ze beginnen bij de letter A, vervolgens zoeken ze de letters B, dan de C enz. Bij wat oudere kinderen kun je de speurtocht maken door ook van A tot Z te gaan, maar elke keer sla je 2 letters over. Dan wordt het eerst eerst de A, dan de D, dan de G enz.
Voorbeeld: bij het eerste kruispunt staan 3 letters op een papiertje met daarbij een richting. A (links) G (recht uit) R(rechts). Aangezien ze eerst de A moeten doen, gaan ze links af. Bij de volgende kruising moeten ze B kiezen (of bij oudere kinderen dus D). De eerste paar keer zal het ze gemakkelijk af gaan, maar het zijn kinderen, dus de concentratie een heel alfabet vol houden.... dat valt vaak nog niet mee.

Nog meer kant-en-klare speurtochtpakketten

Vind je het lastig om dit allemaal zelf te bedenken of te maken voor een speurtocht? Bovenaan deze blog vond je al heel veel toffe speurtochtpakketten, maar er zijn er nog meer! Kijk ook eens op groepsspellen.nl, hier doen wij zelf ook wel eens inspiratie op!