Spelen met klei heeft veel voordelen voor de ontwikkeling van jouw kind, waaronder het ontwikkelen van hem of haar oog-hand coördinatie. Je kunt natuurlijk Play-Doh klei bestellen met super leuke gereedschappen en machines, maar heb je wel eens gedacht aan zelf klei maken? Gewoon thuis in de keuken kun je heel makkelijk zelf klei maken met dit eenvoudige recept. Doordat deze klei met goedkope producten gemaakt wordt, kun je hem elke maand vervangen. Wel zo hygiënisch!
Spelen met klei is geweldig voor een fantasierijk spel en het ontwikkelen van de fijne motoriek van je kindje. En nu het winter is, is boetseren met klei dé perfecte activiteit, om kleine handjes bezig te houden op koude dagen. Je hoeft niet eens een uitstapje naar de winkels te maken. Het enige wat je nodig hebt is een magnetron en een paar standaard ingrediënten om je eigen speeltje te maken.
Zelf klei maken - welke ingrediënten heb je nodig?
- 1 kopje water (125 ml)
- 1 eetlepel bakolie
- 25 druppels gezeefd citroensap (of 1 theelepel aluin)
- 1,5 theelepel kleurstof (voeg eventuele kleurstoffen toe aan het water, zodat je geen plakkerige klei krijgt)
- 1/3 kopje fijn zout (70 gram)
- 1 kopje bloem (100 gram)
Heb je geen kleurstof, geen nood! Je kunt ook de klei zonder kleurstof maken en later als de klei hard geworden is, je kunstwerk mooi schilderen.
Hoe maak je zelfgemaakte klei?
- Meng het water, de olie en de kleurstof in een magnetron bestendige kom
- Voeg citroensap toe en roer voordat je het zout toevoegt
- Voeg al roerend geleidelijk de bloem toe om klontjes te voorkomen
- Zet de magnetron 30 seconden op de hoogste stand en haal de kom uit de magnetron
- Roer de klei en herhaal dit proces 4 keer, totdat het mengsel een bal heeft gevormd.
- Laat het een paar minuten staan om af te koelen
- Haal uit de klei uit de kom en leg de klei op een bord afgedekt met plasticfolie om volledig af te koelen
- Bewaar de klei in de koelkast in een luchtdichte verpakking
Nu kun je met je kindje samen knijpen, rollen en kneden om beeldjes, blokken of cijfers en letters te maken. Deze activiteiten zullen de precieze bewegingen stimuleren die nodig zijn om de fijne motoriek op te bouwen. De prestatie om iets van hun eigen ontwerp helemaal opnieuw te bouwen, zal ook helpen in de zelfvertrouwen. Hoe mooi is het om iets te bouwen wat jezelf hebt bedacht!
En lukt het nou niet goed om zelf vormen te maken waar de kids tevreden over zijn... dan kun je altijd nog van die handige uitsteekvormpjes gebruiken. Er zijn natuurlijk heel veel sets met klei én vormpjes, maar als jij de klei zelf maakt heb je genoeg aan alleen de vormpjes.
Ook zo leuk... van die oogjes en andere onderdeeltjes om jouw klei-kunstwerk extra mooi mee aan te kleden:
Geen magnetron? Geen nood!
Heb je geen magnetron om de klei te maken, dan kan het ook met een steelpannetje. Doe alle ingrediënten in een steelpan en zet het op het vuur. Roer het door elkaar. Je vraagt je vast nu af hoe dit ooit vast klei moet worden, maar geen stress, het gebeurt echt! Blijf roeren met een houten lepel totdat het goedje een bal vormt. Je zult zien dat de klei steeds minder glanzend wordt en droog wordt. Snel roeren, anders brandt de klei aan!
Leg de klei op een glad oppervlak (aanrecht of tafel) en kneed het een paar keer goed door (pas op: de klei is heet!). Nu is de klei klaar om te gebruiken. Bewaar de klei in een goed afsluitbare bak of zak.
Waarom citroensap in de klei?
De citroensap die in de klei gaat, is om hem zo lang mogelijk houdbaar te maken. Je kunt ook naar de drogisterij gaan voor ‘aluin’. Dit verlengt de houdbaarheid ook, maar als je de klei een maand wilt bewaren, is citroensap prima. De olie die in dit recept genoemd wordt is voor de elasticiteit. Je kunt gewoon zonnebloemolie gebruiken, maar babyolie geeft een speciale geur, wat voor een bijzondere sensomotorische ervaring zorgt.
Per project een andere klei
Natuurlijk houdt de pret hier niet op! Voor elk thema kun je natuurlijk speciale klei maken. Klei met bruine kleurstof en cacao lijkt net chocolade (dat worden vast lekkere 'koekjes' en repen. Wel erbij zeggen dat het niet eetbaar is, alhoewel het niet erg is als het in de mond gestopt wordt. Strooi er wat glitters of etherische oliën door voor een speciaal effect. Bij elk thema of project is wel iets leuks te bedenken!
Toch liever klei kopen?
Misschien denk je: hartstikke leuk, dat zelf klei maken... maar ik ga het toch liever gewoon kopen. Kan natuurlijk ook! Play-Doh heeft een enorm assortiment om uit te kiezen: potjes klei in allerlei kleuren.
Bovendien zijn er allerlei accessoires om leuk met klei te spelen. De tandarts speelset bijvoorbeeld: superleuk (en goed om kinderen vertrouwd te maken met de tandarts) toch?
Of de snoepwinkel, moet je kijken hoe heerlijk. Misschien iets té heerlijk... oppassen dat de kids niet per ongeluk de klei-snoepjes in hun mond stoppen natuurlijk!
Heel veel plezier!