Wegdromen in het Rijk der Duizend Eilanden in Langedijk

Jeetje, ik zal het eerlijk bekennen. Het is best lang geleden dat ik me even zo ontspannen voel. Ik hoor vogels zingen, het water dat langs de boot kabbelt en zie 2 trotse ‘papa en mama eenden´ zich bekommeren om hun kroost. Ik kijk op naar mijn eigen kids. Bryan (5) voelt zich ‘king of the world’ als kapitein, naast zijn vader aan het roer. “Mama kijk! Ik kan helemaal zelf sturen”! Emily (2) zit vol verbazing om haar heen te kijken. We hebben dit vorig jaar al eens gedaan maar dat kan ze zich natuurlijk niet meer herinneren. Een compleet nieuw avontuur voor haar, zo op het water. De wereld ziet er ineens heel anders uit. En dat terwijl we nog gewoon in ons eigen dorp zijn. Ze roept ineens “Mama, mijn lievelingsboom”! We varen langs een boom vol met roze bloesem. Geef haar eens ongelijk, het is een prachtige boom. Ze ontdekt ook steeds meer eendjes en deelt dat graag met ons. Heerlijk dat enthousiasme. Bryan komt weer even bij me zitten, nu mag Emily kapitein zijn. Ze glundert als ik haar complimentjes geef, ze is net als Bryan een super goede kapitein. 

Eendjes zoekenKijk mama!

Varen maakt hongerig
Mijn gedachten worden plotseling onderbroken als Bryan roept “Taart”! Oh ja...de kist met de zelfgebakken appeltaart, koffiekan en limonade kregen we mee van Museum Broekerveiling bij het huren van het bootje. Wat een verrassing! Ik had zelf al wat lekkers meegenomen maar dat valt in het niet bij het openen van een van de bakjes met taart, mmm dat ruikt lekker! Dus, aangekomen in de Noorderplas zetten we de elektrische motor even uit en storten we ons ongestoord op de taart, koffie en limonade. Wat een traktatie! Ook zo'n kistje met lekkers mee op de boot? Check de speciale Go-Kids aanbieding onderaan dit blog!

Appeltaart etenKist met lekkers

Het is heerlijk rustig op de route. We hebben samen met mijn zus, zwager en nichtje 2 bootjes gehuurd, zo kunnen we toch iets leuks ondernemen met elkaar, we varen gezellig achter elkaar aan. In het Rijk der Duizend Eilanden kijk je overigens niet alleen je ogen uit naar de natuur. Wat een kasten van huizen….de een nog mooier en groter dan de ander. Ik hou ervan, zo lekker ongestoord huizen en tuinen kijken, ik krijg spontaan nieuwe inspiratie voor mijn eigen tuin. Al valt die in het niet bij het zien van deze mega tuinen. Keep dreaming ;-)

Een stukje geschiedenis
Waar komt de naam ‘Rijk der Duizend Eilanden’ eigenlijk vandaan? Nou, dat vertel ik je graag. Het is de naam voor de meer dan vijftienduizend akkers op kleine eilandjes die zijn aangelegd rond de Noord-Hollandse dorpen Broek op Langedijk, Zuid- en Noord-Scharwoude. Oorspronkelijk zijn ze aangelegd tijdens de varkenspest in de dertiende eeuw om de dieren in quarantaine te zetten op kleine eilandjes. De vruchtbare grond die overbleef bij het maken van de sloten werd gebruikt om het land op te hogen. De verhoging van de vruchtbaarheid was een belangrijke reden om dit eilandenrijk te creëren. Elk eiland heeft zelfs een aparte naam. Het gebied is tegenwoordig opgedeeld in twee delen. De ene helft van de grond is teruggegeven aan de natuur en de andere helft bestaat uit eilanden waarop zo’n 500 vrijstaande woningen staan. 

NatuurQueen of the world

We varen inmiddels zo’n 1,5 uur later achter de dorpsstraat langs, bijna terug bij Museum Broekerveiling om het bootje weer in te leveren. Wat is de tijd snel gegaan! Maar vooral...wat hebben we genoten. Van ons gezin, van de natuur, van de rust én het even vergeten van de situatie in de wereld. We varen de grote veilinghal weer binnen en worden vriendelijk welkom terug geheten door een van de medewerkers. Als het museum weer open is kunnen je kids zich daarna ook nog even flink vermaken in de speeltuin en bij de kinderboerderij. Nog even lekker klimmen, glijden en diertjes kijken voor je weer naar huis gaat. Zo is het echt een compleet dagje uit!

Museum BroekerveilingTerug in veilinghal

Goed om te weten:
- Je kunt kiezen uit het huren van een Fluisterboot (4-6 personen), een Akkerschuit (8-10 personen), een kano (2-3 personen) of een sup (1 persoon)
- Je krijgt een leuke route mee 
- De bootjes zijn elektrisch, ze zijn dus naast lekker stil ook nog eens heel milieuvriendelijk
- Nog nooit hebben we zulke lekkere appeltaart gegeten...die mag je dus niet overslaan ;-)
- Je huurt een bootje vanaf € 27,50 per uur. Check de actuele prijzen op de website van Museum Broekerveiling
- Reserveer op tijd om teleurstellingen te voorkomen
- Je krijgt voor de kids zonder zwemdiploma een zwemvest mee
- Door het huren van een bootje steun je het museum in deze moeilijke tijden, doen dus!
- Als ook het museum weer open mag voor de veilingen dan is het absoluut een aanrader om een bootje te huren in combinatie hiermee. Een leuk, educatief én interactief uitje voor het hele gezin! Klik hier voor meer info

Volg je Go-Kids regio Alkmaar al op Facebook?

Dol op leuke uitjes met je gezin?
Vraag onze gratis mails met UitTips in de regio aan!

GRATIS UitTips!