Gastblog: Laura van Explauradise

Kinderen die vaak buiten spelen zijn over het algemeen gezonder. De buitenlucht en de lichaamsactiviteit zijn goed voor zowel de lichamelijke als de mentale gezondheid van kinderen. De natuur prikkelt de verbeelding en stimuleert de creativiteit van kinderen.

Het is niet altijd gemakkelijk om met kinderen naar buiten te gaan. Vaak zitten ze liever binnen voor de tv of achter de computer of op de tablet.

Enkele tips om het wandelen met kinderen te stimuleren

  • Start met een korte wandelroute waar vele kleine wandelpaden zijn. Niets zo saai voor kinderen dan een lange weg waar geen einde aan komt.
  • Zorg voor aangepaste kleding en reservekleding. Met andere woorden, zorg ervoor dat je kinderen vuil mogen worden. Tijdens het wandelen vinden kinderen het leuk om overal op of onder te kruipen, in plassen te springen of te spelen in het bos. Als kinderen oude kleding aan hebben voelen ze zich minder geremd.
  • Voorzie een tussendoortje, wat te drinken of een kleine picknick. Iedereen is blij met een drankje of knabbeltje tussendoor, ook volwassenen!
  • Kies een geschikte locatie. Er zijn vele plekjes met korte wandelroutes speciaal ontworpen voor kinderen. Onderweg staan speeltuigen, opdrachtjes of kunstwerken. Deze zorgen voor de nodige variatie en afleiding onderweg.

Wandelen met kinderen

Zoektochten voor kinderen

Geen wandelroutes voor kinderen in de buurt? Maak de wandeling dan speels en luchtig, door er bijvoorbeeld een zoektocht of spel van te maken. Met wat afleiding hebben kinderen niet door dat ze aan het wandelen zijn. Mijn zoektochten zijn gemaakt om de wandeling met kinderen speels of uitdagend te maken. Achteraf kan je een kleine beloning geven, dit is een extra motivatie voor de kinderen! 

Zoektocht met kinderen door de natuur

Hier kan je al enkele zoektochten downloaden:

Ben je niet in de buurt van een bos? Ben je op het strand, in de dierentuin, op een boerderij of in de speeltuin? Of wil je een ander thema? Neem zeker eens een kijkje tussen de 19 verschillende zoektochten op mijn blog! Je kan ze er allemaal gratis downloaden!

Klik hier voor meer zoektochten!

Met kinderen gaan wandelen? Gewoon doen! Elke keer zal het beter gaan en hopelijk zullen je kinderen op den duur zelf voorstellen om nog eens naar het bos te gaan voor een toffe wandeling!