Deze kerstvakantie is het Zuiderzeemuseum alweer weer voor het derde jaar het toneel van Zuiderzeelicht. Ik was er nog niet eerder geweest en dat werd hoog tijd vond ik... 

Op naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen!

Dus toog het gezin Ranzato gisteravond richting Enkhuizen. Met man en twee puberjongens (13 en 15 jaar) die alledrie moeilijk los te weken zijn van thuis (lees hun films, computer en Xbox), maar ze moesten van mama mee ;o). En daar kregen we (zij en ik) geen spijt van!

Entree Zuiderzeelicht Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Bij aankomst kregen we een lekker warm drankje - zonder alcohol - en was het even wachten tot we van start konden met de route. Dat duurde verrassend kort, want er stonden best veel mensen in het restaurant. Per keer konden er 30 mensen vertrekken en wij hadden het geluk met de eerstvolgende groep mee te mogen. Dat liep verder ook lekker door, want elke 5 minuten kon er een nieuwe groep starten. Super goed georganiseerd kan ik wel zeggen!

De Scheepskapitein van Enkhuizen door Frank Lammers

Na een korte uitleg over de route kon je als groep zelfstandig op pad. Er waren handig aangebrachte punten waarop werd aangegeven even te wachten (rood) en wanneer je kon doorlopen (groen). Dat wachten duurde nooit lang en gaf ook even de gelegenheid om te genieten van alle lichtjes en wat je van het museum om je heen kon zien. 

De route bestond uit zeven scenes van het verhaal De Scheepskapitein van Enkhuizen. Het werd heel levendig verteld door de herkenbare en fijne stem van Frank Lammers... je weet wel, van de Jumbo reclames.

Zuiderzeelicht voorstelling in het Zuiderzeemuseum

Zuiderzeelicht: prachtig voor groot en klein

Is Zuiderzeelicht dan alleen leuk voor kinderen? Zéker niet! Ik denk zelfs dat het verhaal bij echt jonge kinderen (onder een jaar of acht) niet heel goed aankomt, maar die hebben evengoed een mooie tijd met alle lichtjes, effecten en geluiden. In de groep waar wij mee liepen zag ik een jongetje van een jaar of drie, maar ook een oma die ondersteund moest worden door de met haar meelopende dames van middelbare leeftijd.

Zuiderzeelicht in het Zuiderzeemuseum

Zelf heb ik er van ons vieren nog het meest van genoten, een heerlijke sfeer met al die lichtjes en het mooie verhaal mét een echte Kerstboodschap.  Als je nog kans ziet om ergens in deze vakantie met je kinderen naar Zuiderzeelicht te gaan in het Zuiderzeemuseum kan ik je dat enorm aanraden: het is geweldig leuk voor groot en klein - echt een prachtig gezinsuitje!

Anneke Ranzato
Go-Kids Westfriesland