11 november 2021....Wel of geen Sint Maarten dit jaar... 

Het blijft weer even spannend of we dit jaar wél gewoon met de kinderen langs de deuren kunnen op 11 november, Sint Maarten! Gezellig met je kinderen met een op school geknutselde lampion al zingend langs de deuren om snoepjes op te halen! Normaalgesproken dan, want ook dit jaar wordt het weer een beetje spannend met de oplopende coronabesmettingen...

Sint Maarten in 2021....gaat het door of weer een alternatief?

Afgelopen jaar was alles anders door corona. Of dat dit jaar ook zo is tijdens Sint Maarten moeten we nog even afwachten. Ook het bij kinderen zo populaire Sint Maarten is weer onzeker. 

Maar mocht het afgeraden worden dan kunnen we Sint Maarten natuurlijk weer op een andere manier vieren, zodat de kinderen toch iets kunnen doen met dit 'snoepfeest'.
Vorig jaar zagen we al verschillende ideeën langskomen op social media: 

  • een lampje achter het raam plaatsen om te laten zien dat de kinderen een (voorverpakt) snoepje mogen pakken uit een bak die al buiten staat.
  • een soort 'berenjacht' door de wijk, maar dan met lampjes zoeken achter de ramen ipv beren.
  • een online lampionnenwedstrijd (maak een selfie met je lampion en stuur hem op).
  • een speurtocht door je eigen donkere huis (en tuin) waarbij de kinderen in elke kamer een liedje moeten zingen en moeten speuren naar het verstopt snoepje.

Langs de deuren, optochten en vreugdevuren

Zelf zijn wij opgegroeid in de Noordkop en weten we niet beter dan dat je op 11 november langs de deuren gaat met je lampion. Nu hebben we zelf kinderen en ook in de regio Alkmaar, waar we nu wonen, gaan de kinderen jaarlijks weer vol plezier al zingend op snoepjesjacht.  Maar dit is dus lang niet in heel het land zo. Eigenlijk is dit dus alleen gebruikelijk in Noord-Holland, Limburg en nog een aantal andere plaatsen en dan kan het ook nog op verschillende manieren gevierd worden: 

  • met een lampion al zingend langs de deuren
  • met een vreugdevuur
  • met een georganiseerde optocht

Sint Maarten liedjes

Weet jij ze nog? De Sint Maarten liedjes? Hierbij een aantal websites waar jij deze liedjes terug kunt vinden. Kun je alvast oefenen met je kleine spruit!

Zelf een lampion maken voor 11 november? 

Heeft jouw kind geen lampion gemaakt op school? Niet alle scholen gaan er wellicht mee aan de slag. Wil je er alsnog aandacht aan geven op je eigen manier en samen een lampion maken! Hierbij een aantal leuke tips:

 

Volg je Go-Kids regio Alkmaar & Noordkop al op Facebook?

Dol op leuke uitjes met je gezin?
Vraag onze gratis mails met UitTips in de regio aan!

GRATIS UitTips!