10 leuke spelletjes met een korte speelduur! 

Kinderen houden van spelletjes spelen! En voor ons als papa of mama is dat ook vaak één van de dingen die we leuk vinden om met de kids te doen. Sowieso beter dan in onmogelijk houden op de grond liggen om met de barbies, playmobil of race autootjes te spelen. Aan tafel is toch een stuk comfortabeler!

Jonge kinderen hebben alleen nog niet echt een hele lange concentratiespanne, na een minuut of 15 is het wel weer leuk geweest. Ik heb inmiddels aardig wat spelletjes in huis die leuk én lekker kort zijn. En in vele gevallen ook niet al te duur! 

1. Halli Galli

Halli Galli

Halli Galli is een reactiespel waarbij je vooral razendsnel moet zijn! Hij is er in verschillende varianten (clown, extreme, junior), maar de basis is altijd dat als er 2 kaarten omgedraaid worden die exact hetzelfde zijn je als eerste met je hand op de bel moet zien te drukken! Gelukt? Dan zijn alle kaarten die al omgedraaid zijn voor jou! Wie geen kaarten meer heeft heeft verloren.... 

2. Skipbo

Skipbo

Bij Halli Galli is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk kaarten verzameld, maar bij Skipbo juist niet! Ieder moet zijn kaarten in de volgorde van 1 tot 12 jaar juist op de juiste wijze zien kwijt te raken. Het spel is makkelijk uit te leggen én makkelijk te begrijpen. Leuk om met het hele gezin te doen! 

3. Memory

Memory

Een klassieker natuurlijk, memory! Wie is er niet groot mee geworden. En hoe je het ook wendt of keert, die kinderen weten je elke keer weer te verslaan. En hoe meer kaartjes je neerlegt hoe langer het spel natuurlijk duurt. En dat geheugen trainen kan voor ons ook geen kwaad :) Er zijn heel veel soorten memory in heel veel thema's, voor ieder wat wils!

4. Kroko Lloko

Kroko Loko

Bij het spelletje Kroko Loko is het de bedoeling dat je de allerlangste krokodil maakt. Met behulp van de dobbelsteen kun je kaartjes toevoegen aan je krokodil waardoor hij groeit! Maar als je het verkeerde plaatje dobbelt moet je een beurt overslaan of mag je tegenstander een kaartje van je afpakken... Dit spel is al geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar!

5. Dobble Classic 

Dobble Classic

Dobble Classic is een spel waarbij je niet om de beurt speelt, maar allemaal tegelijk! Het spel bevat 55 kaarten waarop steeds 8 symbolen afgebeeld staan. Er zijn meerdere spelvariaties, maar welke je ook speelt, je moet steeds proberen om als eerste het identieke symbool tussen twee kaarten te vinden en te benoemen. Vervolgens mag je een kaart nemen, een kaart plaatsen of een kaart afleggen volgens de regels van de verschillende mini-spelletjes die je kan spelen. Zie jij als eerste het identieke symbool?

6. Poepspel

Poepspel

Het Poepspel....alleen de titel wekt bij jonge kinderen natuurlijk al de interesse! Het is de bedoeling dat je de kaartjes toilet, drol, wc-papier en handen wassen in de juiste volgorde weet neer te leggen. Als je geen kaart meer kan spelen druk je zo snel mogelijk op het scheetkussen. Degene met nog de meeste kaarten in zijn hand moet een drol op zijn hoofd! Spreek met elkaar een aantal te spelen rondes af en wie de meeste drollen op zijn hoofd heeft heeft verloren.

7. Toiletpret

Toiletpret

Nog zo'n spelnaam waarbij kinderen bij voorbaat al gaan lachen! Toiletpret heeft 2 wc-tjes waarbij je om de beurten aan de toiletrol moet draaien. Komt er geen water? Dan ben je veilig en is je tegenspeler aan de beurt....totdat een van de twee een flinke plens water in je gezicht krijgt! 

8. Squla

Squla familiebordspel

Het Squla bordspel is hét spel waar je zowel als kind en als ouder nog veel van kunt leren! Middels je pionnetje kom je door middel van de dobbelsteen steeds weer uit op een vakje met een symbool in de categorie Aardrijkskunde, Geschiedenis, Taak, Rekenen en Techniek. Op elk niveau zijn er vragen (groep 4 t/m groep 8 en een setje voor de ouders). Wie als eerste zijn spaarkaart vol heeft door vragen juist te beantwoorden én voldoende punten gespaard heeft wint! 

9. Uno

Uno is een typische spel voor het hele gezin. Het lijkt eigenlijk sprekend op het kaartspel 'pesten' alleen heb je nu de getallen 0 t/m 9. De speler die als eerste geen kaarten meer heeft wint!

10. Dora's avontuur

Dora's avontuur is een leuk bordspel waarbij je via de routes symbolen moet sparen om je spaarkaart vol te krijgen. Maar pas op voor het donkere bos, want dan raak je je symbolen weer kwijt. Wie het eerst zijn spaarkaart vol heeft en vervolgens oma's huisje weet te bereiken heeft gewonnen! 

 

In deze blog heb ik affiliate links gebruikt. Als je via zo'n link wat koopt kost het jou niks extra, maar je helpt mij wel om wat inkomsten te genereren.