In de natuur: wandellen, knutsellen, ontdekken

Het is belangrijk voor kinderen om in de natuur te zijn omdat hier al hun zintuigen geprikkeld worden en ze worden uitgedaagd om te ´verkennen´. Daarnaast is het belangrijk voor de natuur zelf dat kinderen een band krijgen met haar. Als deze kinderen volwassen zijn, zullen ze eerder geneigd zijn om het milieu te beschermen en te respecteren.

Laat je kind de natuur leren kennen door te wandelen, fietsen, speuren naar planten, vogels en dieren en hun sporen, knutselen met natuurlijke materialen. Wij hebben de allerleukste kinderactiviteiten in de natuur tijdens de voorjaarsvakantie in Drenthe op een rijtje gezet.

Wildwandeling voor kinderen in het Dwingelderveld (6-12 jaar)

Zaterdag 27 feb 2016, Nationaal Park Dwingelderveld, Ruinen. Natuurmonumenten

Ga mee met de boswachter op zoek naar dieren in het Dwingelderveld. Superspannend want het wordt al donker. Tijdens de wildwandeling staat de beleving van kinderen (van 6 tot 12 jaar) centraal. Een hele bijzondere ervaring!

Workshop - Landschap in een lijstje

Zondag 28 februari 2016, van 13.30 tot 15.30, Duurzaamheidscentrum, Assen

Maak je eigen 3D landschap in een mooie lijst. Met behulp van verf, lijm, takjes, bladeren, mini diertjes en meer maak je er een echt kunstwerk van. Geschikt voor alle leeftijden.

Workshop - schapenwol vilten

Dinsdag 01 maart 2016 Dwingelderveld, Ansen. Natuurmonumenten

Met schapenwol en een speciale viltnaald kun je leuke dingen doen, bijvoorbeeld een klein schilderijtje vilten. Een begeleider van Natuurmonumenten helpt je erbij.

Gezinshuifkartocht bos en hei Dwingelderveld

Woensdag 24 februari en woensdag 2 maart 2016 Dwingelderveld, Ruinen. Natuurmonumenten

Een unieke ervaring om in de huifkar en met een deskundige gids van Natuurmonumenten, het grootste natte heidegebied van Europa te verkennen. Onderweg wordt er een paar keer gestopt, soms wordt er een kleine wandeling gemaakt.

Vogelvoer maken bij het Boomkroonpad

Woensdag 24 februari en woensdag 02 maart, Buitencentrum Boomkroonpad, Drouwen.

Kom naar Buitencentrum Boomkroonpad en maak je eigen vogelvoer op de vogelverwendagen. Als je klaar bent krijg je een leuke kaart met vogels die vaak in tuinen voorkomen.

Braakballen pluizen Dwingelderveld, Natuurmonumenten

Woensdag 02 mrt 2016, Dwingelderveld, Ansen. Natuurmonumenten

Een uil verslindt zijn prooi met huid en haar en wat hij niet kan verwerken komt terecht in een braakbal. Door het uitpluizen van zo'n braakbal kom je te weten welke dieren de uil heeft gegeten. Interessant!

Kees de Koolmees Buitendagen bij het Boomkroonpad

Dinsdag 23 februari, donderdag 25 februari, dinsdag 1 maart en 03 maart2016. Buitencentrum Boomkroonpad, Drouwen

Op deze dagen is een speurtocht van Kees de Koolmees uitgezet door het bos. Onderweg ontdek je van alles over het leven van de koolmees en andere bosvogels.

Na afloop timmer je jouw eigen nestkastje voor thuis, zodat Kees de Koolmees ook daar een nestje kan maken.

Een leuke dag voor het hele gezin!

Excursie Lofargebied in het Hunzedal

Zondag 6 maart van 10.30 tot 12.00

LOFAR: 's werelds grootste radiotelescoop! LOFAR is een uniek ICT-project dat is ontstaan uit de ambitie van Nederlandse sterrenkundigen om het prille begin van ons Heelal waar te nemen.

Deskundige gidsen vertellen zowel over de natuur als de techniek in dit bijzondere gebied.

Winterwandeling over de Hondsrug bij de Buitencentrum Boomkroonpad

Zondag 14 februari, zondag 21 februari, woensdag 24 februari, zondag 28 februari, woensdag 02 maart, zondag 06 maart, zondag 13 maart en zondag 20 maart 2016, Buitencentrum Boomkroonpad, Drouwen

In de winter lijkt de natuur stil te staan. Maar is dat wel zo? De gids van Staatsbosbeheer vertelt je alles over hoe planten en dieren de winter door komen.

Dus jas aan, das om en lekker met het hele gezin naar buiten!

Wandeling met de boswachter Dwingelderveld

Zondag 14, 21, 28 februari, 16, 13, 20, 27 maart, 3, 10, 17 april 2016, Dwingelderveld, Ruinen. Natuurmonumenten

Elke zondagmiddag gaat een gids van Natuurmonumenten op stap. Ga mee, lekker de natuur in. Jas en laarzen aan en een frisse neus halen. De gids vertelt ook over de natuurontwikkeling in het gebied en natuurlijk komen de seizoenen aan bod, met de planten en dieren die daar bij horen.

Kinderen tot 12 jaar gratis mee!

Orvelte

In het levendige monumentendorp Orvelte - waar mensen gewoon wonen en werken - beleeft u de geschiedenis aan den lijve. Het dorpshart is regelmatig het centrale decor voor bijzondere evenementen en themadagen, folkloristische groepen, speciale markten, en theatervoorstellingen. Ook vinden er dagelijks "live" demonstraties plaats. De smid is nog regelmatig aan het werk in de smidse. Heeft u wel eens gezien hoe de klompenmaker een blok hout omtovert tot een echte, gave klomp? In de zuivelfabriek van 1899 ziet u hoe biologische kaas gemaakt wordt. Met een beetje geluk ziet u de schaapsherder met zijn kudde bij de schaapskooi.

Net buiten het dorp is een avontuurlijke speelroute “Het houten pad van Theodoor". Voor de kleintjes biedt De AmbachtenTuin veel speel vermaak, zoals klompjes schilderen, kopspijkeren en nog veel meer.

Bezoek ook de verrassende Zoo Bizar. Je kunt ze niet alleen bekijken maar er is ook altijd iemand aanwezig die je graag verteld over hun bijzondere leefgewoonten en je wijst op de soms bizarre eigenschappen van deze beestjes. Sommige bewoners worden ook uit hun verblijf gehaald om eens nader te bekijken, ruiken en voelen!

Een bezoek aan ZooBizar is een leuke en leerzame belevenis voor kinderen èn volwassenen. Voorjaarsvakantie woensdag t/m zondag open.

Log In