Contact met berenklauw

De berenklauw staat weer volop in bloei en daarom is het weer oppassen geblazen. In deze maanden gaan we volop de natuur in en spelen de kinderen weer lekker buiten. Deze gevaarlijke plant die overal op kan duiken, kan ernstige brandwonden veroorzaken. Langs het pad groeien allerlei planten en struiken. Ook de berenklauw. Er is geen ruimte om er omheen te lopen. Dan maar dicht erlangs. Je blote been schuurt langs de grote bladeren. Je huid voelt meteen wat geïrriteerd. Een paar uur later verga je van de jeuk. Er ontstaan blaasjes en grote rode blaren op je been. Lees hieronder hoe je de pijn en jeuk verzacht.

Wat stel je vast na contact met de berenklauw?

  • Blootstelling aan de sappen van de (reuzen)berenklauw of oppervlakkige aanraking met de plant.
  • Na 24 uur: jeukende, rode vlekken of blaasjes.
  • Enige uren hierna: ontwikkeling van grote blaren. De blaren lijken op ernstige brandwonden.
  • Hierna kunnen littekens ontstaan en kan de huid bruin verkleuren. 

Wat doe je na contact met de berenklauw?

  • Was de aangedane huid meteen (en langdurig) met lauw water en eventueel zeep.
  • Als de berenklauw de ogen heeft aangeraakt moet je ze met veel water spoelen.
  • Probeer blootstelling aan zonlicht te minimaliseren. Als je geen UV-licht op je huid krijgt (zonlicht en zonnebanklicht), krijg je waarschijnlijk geen blaren.
  • Heb je een paar kleine blaartjes die nauwelijks pijn doen? Deze kun je dan zelf wel verzorgen. Behandel de blaartjes als brandwonden: spoelen met lauw water en dan afdekken met niet-klevend verband. Misschien is alleen een pleister wel afdoende.
  • Neem contact op met de huisarts of huisartsenpost bij uitgebreid contact met de huid en/of uitgebreidere blaarvorming. Ook dan: afdekken zodat er geen zonlicht bij kan komen.

Kinderen en de berenklauw

Kinderen zijn vaak avontuurlijk ingesteld en zoeken spannende plekken op om te spelen. Maar vaak vind je daar ook deze gevaarlijke plant. Zorg dat je kinderen de plant (her)kennen en voorkom dat ze de berenklauw aanraken. Dit kan hen een hoop ellende besparen.

Download de gratis EHBO-app

Van brandwond tot vergiftiging en van bewusteloosheid tot een kneuzing: Met de EHBO-app heb je alle EHBO instructies altijd op zak. Klik hier om de app te downloaden!