Jippie, je kind is jarig! Dat wordt taart eten, cadeautjes krijgen, een kinderfeestje vieren en natuurlijk... trakteren! 

Bij Go-Kids helpen we je natuurlijk qua kinderverjaardag graag op weg. We verzamelen de fijnste plekken om originele, sportieve, creatieve of actieve kinderfeestjes te vieren. Iedere Go-Kids regio heeft een verzameling leuke kinderfeestjes op de website staan. Voor het overzicht bij jou in de buurt kies je hier je regio en ga je vervolgens naar de 'kinderfeestjes'. 

Dat is één. Het feestje. Maar er moet meer uitgekozen worden voor een verjaardag. Een traktatie! En wij als moeders weten wel dat dat niet altijd even makkelijk is. Een uurtje scrollen op Pinterest worden er drie, en uiteindelijk heb je nog niks uitgekozen. Of je zoekt een gezonde traktatie en komt voornamelijk ongezonde tegen, of je kind kijkt mee en je hoort alleen maar: "Dit heeft Sandra vorig jaar gedaan," en "Die had Gijs ook al!" We kennen het. Dus dachten wij, laten we onze bezoekers eens helpen door onze eigen traktaties (nou ja, van onze kinderen dan, maar de eer is voor ons, toch?) op een rijtje te zetten, zodat het voor jullie makkelijker is om iets uit te kiezen. 

Gezonde traktaties

Op de peuterspeelzaal is het nog niet zo moeilijk om gezonde traktaties te maken. De meeste peuters zijn blij met een mandarijn of een doosje krentjes. Bekijk hier wat voorbeelden van

Gezonde traktaties voor de peuterspeelzaal:

Traktatie peuters: versierde ontbijtkoek

Eigenlijk zie je al op de foto hoe je deze traktaties maakt. Steek met verschillende vormpjes ontbijtkoek uit. Deze versier je met gekleurd glazuur en suikerparels. Ook erg leuk om te trakteren bij de geboorte van een broertje of zusje. 

Traktatie peuters: uitdeelboekjes met rozijntjes

Er zijn allerlei soorten uitdeelboekjes te koop, deze hoeven ook niet heel duur te zijn. Samen met een doosje rozijntjes vormt dit een superleuke, makkelijke en gezonde traktatie. Met een schaaltje fruit in het midden is de presentatie ook nog eens erg leuk. 

Traktatie peuters: mandarijn met een boekje

afscheidstraktatie mandarijn met boekje

Ook mandarijnen kun je prima combineren met een leuk boekje. Deze traktatie wordt nog leuker als het boekje is ingepakt, zoals op de foto. Welk kind vindt uitpakken nou niet leuk?

Afscheidstraktaties Peuterspeelzaal

Afscheidstraktatie 4 jaar: ontbijtkoek met autootje. 

Afscheid peuterspeelzaal - trakteren

Voor deze traktatie zijn verpakte ontbijtkoeken nodig, rozijnen, dubbelzijdige tape en een autootje (bij de Action verkopen ze vaak pakketten met meerdere auto's er in). 

Print op een A4 een zwarte onderbroken streep in het midden van het blad. Vouw vervolgens het papier zo om de ontbijtkoek heen, dat de streep ook daar in het midden zit. De uiteindes plak je dicht. Vervolgens plak je de auto met dubbelzijdige tape op de 'weg', en de rozijnen als aanhanger er achter. Simpel, snel en leuk!

Afscheidstraktatie: cakeje met een boodschap

afscheidstraktatie peuters

IJsstokjes om mee te knutselen zijn op veel plekken te koop. Hierop kun je iedere gewenste tekst stempelen met letterstempels. De traktatie ziet er het leukste uit als je wat varieert met de woorden die je op de ijsstokjes zet, zoals op de foto. Dit kun je van te voren doen of tijdens het bakken van de cakejes. 

Omdat deze traktatie voor kleine maagjes is, is het handig om ook kleine cupcake vormpjes te gebruiken. Bak hierin de cakejes volgens jouw favoriete recept (of volgens de verpakking van je mix, ook niks mis mee;) ). Laat ze afkoelen en doe er dan glazuur bovenop en de favoriete versiering van jouw kindje, in dit voorbeeld is disco-dip gebruikt. Als je wat rommel niet erg vindt, kun je je kind hier natuurlijk ook bij laten helpen. 

Zodra de versiering af is, steek je voorzichtig het ijsstokje in de cake. Het beste werkt dit wanneer de glazuur nog niet helemaal is uitgehard.

Zet ze allemaal op een leuke schaal en klaar is je afscheidstraktatie!

Traktatie basisschool - Gezond

Gezonde traktaties: veel scholen vragen erom. En met de grootte van sommige klassen begrijp ik dat ergens ook wel, bijna elke week is er wel iemand die trakteert. Maar het blijft een uitdaging om iets te bedenken. De school van mijn kinderen vraagt ouders de traktaties niet te groot en niet te ongezond te maken. Niet té ongezond, daar kan ik wat meer mee ;). Fruit in combinatie met iets minder gezonds vind ik daarom altijd een leuke traktatie. 

Gezonde traktatie: Fruit in een ijsbekertje

traktatie met fruit

De meeste grotere supermarkten verkopen losse ijsbekertjes. Zodra je deze hebt kunnen scoren is het een kwestie van verschillende soorten fruit snijden en in het bekertje doen. Ziet er leuk uit en is ook nog smakelijk!

gezonde traktatie met druiven

Natuurlijk kun je dit met iedere fruitsoort doen. Zoals in dit voorbeeld met alleen maar druiven. Een prikker met een snoepje er op maakt het feest compleet. 

Gezonde traktatie basisschool: Appel met chocolade en discodip

gezonde traktatie met appel

De grootste uitdaging bij deze traktatie is het stokje in de appel krijgen. Mocht het niet lukken dan kun je met een mes een klein beginnetje maken. Als je het stokje daarna verder duwt, zit hij alsnog vast. Zorg er in ieder geval voor dat het stokje ver genoeg in de appel zit, om er niet uit te vallen. 

Als alle appels voorzien zijn van een stok, maak je een kom smeltchocolade (kant en klaar, of au bain marie chocolade smelten). Zorg er voor dat je ook een kom met discodip klaar hebt staan. Nu haal je de appels een voor een eerst door de chocolade en vervolgens door de dip. Laat het nu goed uitharden, eventueel in de koelkast. 

Traktatie: Appelmonstermondjes

gezonde traktatie met appel mondjes

Het is handig om eerst te zorgen dat je de oogjes en tanden klaar hebt. Hier kunnen de kinderen prima bij helpen: het is een kwestie van een prikkertje voorzichtig in de Engelse drop doen. Voor de tanden gebruikten wij gepofte rijst (snoepjes). Helaas verkocht onze supermarkt destijds geen witte, dus hebben we de dag van tevoren eerst met zijn allen twee zakken mogen sorteren :) Leuk werkje met het gezin, want de gekleurde heb je niet nodig dus er mag best af en toe wat verdwijnen..

Snijd de aardbeien zo dat je voldoende tongen hebt. Dit hoeven geen hele dikke plakken te zijn, maar ook weer niet zo dun dat de tong slap hangt en afbreekt. 

De appels sneed ik pas in de ochtend, zodat ze niet zouden verkleuren. Daarna kun je beginnen. Omdat er best wel wat in elkaar gezet moet worden is het handig dit met z'n tweeën te doen, of in ieder geval op tijd te beginnen. Steek de tanden in de appel, steek de ogen in de bovenlip, leg de tong er tussen en druk de twee helften voorzichtig wat aan. De kinderen vonden deze traktatie geweldig! 

Traktatie: Aap op de mandarijn

Ik geloof niet dat ik ooit zo lang over een traktatie heb gedaan. Ik had deze namelijk gezien met bananensnoepjes als benen en armen. Superleuk. Niet te doen. Tenminste, mij lukte het niet. Uiteindelijk vonden we een andere oplossing, dus voor jou is het wat makkelijker;) 

Gebruik lange prikkers. Start met het aanprikken van de kersen, vervolgens twee dropjes op die manier dat ze samen een rondje vormen, dan de armen één voor één en als laatste prik je de apekop er aan. Het scherpe puntje van de prikker dat nu aan de bovenkant uitsteekt hebben wij voor de zekerheid afgeknipt. Of je dat wilt doen is natuurlijk ook afhankelijk van in welke klas dit getrakteerd wordt. Met de onderkant van de prikker ga je nu helemaal door de mandarijn heen. Dit gaat heel makkelijk, ook al is het de stompe kant van het stokje. Om de mandarijnen leuk te kunnen presenteren is het aan de onderkant wel nodig om het resterende stokje te knippen. Met een goede schaar of een tangetje is dit zo gebeurd. 

Iets minder gezonde traktaties (maar wel leuk!)

Traktatie: friet met mayonaise en curry

traktatie frietjes

Er zijn verschillende versies van de 'frietjes' voorbij gekomen in de klas van mijn oudste. Deze maakten wij met kleine soepstengels als friet, smeerkaas als mayonaise en chocoladepasta als curry. Het snack-worstje spreekt voor zich. Dit is echt een makkelijke traktatie, niet héél ongezond en het ziet er leuk uit. 

De frietjes worden ook wel eens gemaakt van plakken cake. Je kunt de sauzen dan maken van jam en clotted cream (deze kun je kant en klaar kopen of zelf maken met mascarpone, is niet moeilijk), ook errug lekker :) 

Traktatie: Donut-monsters

Nee, ik geef toe, dit is niet gezond. Maar wat vonden de kinderen het lekker. En leuk. 

Start met het knippen van de tong. Wij gebruikten 1 zure lap voor drie tongen. Je knipt hem (gewoon met een schone keukenschaar) in en vervolgens haal je aan één zijde de hoekjes eraf, zodat het uiteinde van de tong mooi rond wordt. Steek de tongen in de donuts.

De ogen kun je op verschillende manieren maken, maar ook kant en klaar kopen. Dan zijn ze wel wat perfecter dan deze, maar ik vind uitproberen nou eenmaal leuk. Je kunt het wit maken met druppels witte smeltchocolade, met royal icing of zelfs met marsepein. De ogen vastplakken deden wij met gesmolten chocolade, even met een lepel aantikken en plakken maar.  Met een zwarte decoratiestift (Dr. Oetker heeft deze o.a.) teken je de pupillen en eventueel wimpers of wenkbrauwen.  

Traktatie: cakeje met leeftijd

cake trakteren met cijfer er op

Afhankelijk van je tijd en handigheid (en zin), kun je zelf cakejes bakken of deze kant en klaar kopen. Met behulp van een cijfer uitsteker kun je de leeftijd van je kindje uit fondant of marsepein steken. Zorg er hierbij voor dat je deze goed dun uitrolt. Mocht het blijven plakken aan de uitsteker kun je hiertegen wat poedersuiker strooien. 

Doe de cijfers 's ochtends op de cakejes en klaar is je traktatie. 

Traktatie: Plakkerig popcorn-ijsje

traktatie met popcorn

Ben je niet bang voor vieze handen? Dan is dit echt een hele leuke traktatie om te maken! Om de popcorn aan elkaar te laten plakken maak je een mengsel van gesmolten marshmallows en ongezouten roomboter. De verhouding boter / marshmallows is ongeveer 1:3, dus afhankelijk van het gewicht van je zak marshmallows kijk je hoeveel boter je nodig hebt. Ik gebruikte twee zakken marschmallows voor 40 ijsjes. 

Zorg dat de ijsbakjes klaar staan voordat je begint. Als je een grote hoeveelheid moet maken is het handig dit in twee keer te doen, je deelt de popcorn, boter en marshmallows dan in tweeën en start met de eerste helft.

Smelt de roomboter in een pan. Zodra de boter gesmolten is ga je marshmallows toevoegen. Niet allemaal tegelijk: je voegt ze rustig toe en blijft constant roeren met een garde. Als je alle spekken hebt laten smelten haal je de pan van het vuur. Het mengsel giet je over de popcorn. Roer het geheel door en laat het een paar minuten rusten. 

Nu is het tijd voor vieze handen. Maak kleine bolletjes van het mengsel, druk deze wat aan en druk hem dan voorzichtig op het ijsbakje. Steek een aantal smarties tussen de popcorn en laat het geheel afkoelen en uitharden. 

Maak dit niet al te lang van tevoren, anders wordt de popcorn taai. 

Traktatie: Oreo-spinnen

traktatie oreospinnen

Tip bij deze traktatie: gebruik de echte Oreo koekjes, want de namaakkoekjes breken sneller. 

Voor de poten zijn dropveters gebruikt. Deze knip je in gelijke kleine stukken en kun je gewoon tussen de koekjes klemme, nadat je de koekjes voorzichtig van elkaar gehaald hebt. Dropveters ertussen en de koekjes weer op elkaar doen. . Eventueel druk je ze aan met een klein prikkertje of heel voorzichtig met de achterkant van een mes. Als ogen zijn smarties gebruikt. Natuurlijk kun je hier weer mee  variëren. Deze zijn met glazuur vastgeplakt boven op het koekje. Met hetzelfde glazuur maak je op de 'rug' een kruis, en klaar is je spin!

Traktatie: drollen / bolussen

drollen trakteren

In Zeeland is deze traktatie niet echt origineel, maar kinderen in andere delen van het land zullen dit fantastisch vinden. Deze Zeeuwse lekkernij lijkt op een drol, maar smaakt als een mierzoet broodje. Bolussen zijn echt niet moeilijk om te maken en er zijn veel recepten van te vinden. Bijvoorbeeld hier, bij 24Kitchen, of Google zelf op 'recept Zeeuwse bolus'. 

Makkelijke traktaties, snel klaar en toch lekker: 

Makkelijk trakteren: chips

makkelijke traktatie chips

We hebben als ouder gewoon niet altijd zin en tijd om uitgebreid in de keuken te staan voor een zelfgemaakte traktatie. En daar is natuurlijk niks mis mee, sommige kinderen zullen dit zelfs nog lekkerder vinden dan een andere traktatie. Koop kleine chipsverpakkingen, doe ze in een leuke schaal of op een dienblad, en je bent klaar. 

Makkelijk trakteren: ijsjes

makkelijke traktaties

Mijn dochter is in de zomer jarig en vraagt mij altijd de meest bewerkelijke traktaties te maken. En vaak doe ik dat dan ook. Als ze dan een week later dolenthousiast vertelt dat ze een ijsje op hebben voor de verjaardag van een klasgenootje, moet ik toch wel even tot tien tellen. Dus: volgend jaar doen wij het ook, easy-peasy en alle kinderen zijn blij. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Log In