De natuur in

Molen van Frans

Bij de Molen van Frans worden deze vakantie verschillende activiteiten georganiseerd. Er is weer een leuke kindermiddag op woensdag 8 juli. Ga je mee lekker banjeren door de beek? Er is van alles te zien en te ontdekken. Ook nemen we wat klei mee. En van de klei maken we hele mooie kleifiguren.

 • Het bezoekerscentrum is geopend van 14.00 tot 16.00 uur.
 • Kosten: € 2,50 per kind
 • Geschikt voor jong en oud!
 • Parkeren: informatiecentrum / Vlinderpunt IJs en Es, Bergweg 8 Mander

Kindermiddag klei uit de beek.

Ook is er een oogstfeest op 9 augustus waarbij je kunt zien hoe de Rogge van het land wordt gehaald.

Voor jong en oud zijn er in en rond de molen allerlei activiteiten te doen. Ook is er veel te zien, zoals bijvoorbeeld het oogsten van de rogge waar kinderen aan mee kunnen helpen. En natuurlijk is het mooi om te zien hoe het graan gemalen wordt in de molen.

Rogge
Tijdens de Oogstdag wordt de rogge op de akker achter de molen geoogst. Dit gebeurt op 'ambachtelijke' wijze: de mannen oogsten met traditioneel gereedschap en de vrouwen komen er achteraan om de rogge te binden. Bij goed weer schiet het werk lekker op. Kinderen mogen het ook eens proberen; dat is heus niet zo makkelijk als het lijkt!

Streekmarkt en kinderactiviteiten
Struin over de gezellige markt met streekproducten als mosterd, bosbessen, jam en ijs. Dankzij muziek is het extra gezellig. En ook voor de kinderen is er genoeg te doen. Kinderen kunnen aan de slag met wol, maar ook hun eigen velletje papier scheppen in de watermolen.

Zelf papier scheppen
De Molen van Frans was ruim 300 jaar geleden een papiermolen. Het water van de Mosbeek zette het waterrad in beweging, dat op zijn beurt weer een stel flinke 'hamers' aanstuurde. In een zogenaamde hamerbak werden oude kleren fijngestampt tot pulp. Daar werd dan weer papier van gemaakt. Tijdens de Oogstdag kan iedereen nu zelf een velletje papier scheppen. Eind 1800 kocht landbouwer Bernard Frans de molen en maakte er een korenmolen van. Naar hem is de molen ook vernoemd.

Museumboerderij de Wendezoele

Kom spelen op het boerenerf van Museum Boerderij de Wendezoele. Beleef hoe kinderen in de vorige eeuw speelden. Op deze speciale kinderspeelmiddag op 8 juli worden er allerlei leuke spelen uit de vorige eeuw georganiseerd. Zoals:

-Stoelendans
- Kaatse ballen
- Zaklopen
- Met aardappels op een lepel rennen
- Touwtje springen met kort touw
- Touwtje springen met lang touw
- Steltlopen
- Spijkerpoepen
- Sjoelen

Wie tijdens al deze spelletjes dorst en trek in iets lekkers krijgt kan ranja of pannenkoeken kopen. Ook zullen er enkele oude ambachten te bewonderen zijn zoals:

- Zandstrooien, (zand tapijt leggen)
- Weven
- Spinnen
- Manden maken
- Hoe deed men vroeger de was

Entree voor kinderen €1,-, volwassenen € 3,-

Nog meer natuurvriendelijke uitjes....

 • Op erfgoed Bossem kom je alles te weten over een koe. Kom koetjes kijken.
 • 'S Avonds op avontuur met de boswachter? Het kan echt! Op de Sallandse heuvelrug kun je op zoek naar reeën sporen. En misschien kom je wel een ree tegen! Lees meer.
 • Bij de Sallandse heuvelrug is ook een leuk speelbos met een eekhoorntjesroute.
 • Op de Lemelerberg is het speelbos: In het hol van de leeuw. Hier zijn ook leuke wandelroutes.

Waterbeestjes vangen

Ga waterbeestjes vangen in de poel bij Hof Espelo. Normaal gesproken mag je er niet komen, maar vanmiddag (19 augustus) kun je met een gids mee naar de poel om een kijkje te nemen. Durf jij het water in om de beestjes te vangen? Doe je best en misschien vang jij wel de gekste van allemaal! Als je alle beestjes gezien hebt, zetten we ze weer terug in de poel.

Om voor elk kind voldoende aandacht te hebben, is er bij deze activiteit helaas slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Vooraf aanmelden is daarom noodzakelijk.

 • Kosten: € 2,50 per kind
 • De actviteit duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur.
 • Tip: trek kleren aan die vies mogen worden en vergeet je laarzen niet!
 • Een schepnetje kun je op het bezoekerscentrum lenen als je er zelf geen hebt.
 • Het bezoekerscentrum is geopend van 13.30 tot 16.30 uur.
 • Leeftijd: 4 tot 12 jaar

Ervaar het boerenleven.....

Wil je graag tussen de gewassen doorlopen en het boerenleven ervaren? Dat kan!

 • Pluk zelf je aarbeien bij de Manderveense Aardbei
 • Beleef een avontuur in het Maisdoolhof
 • Zin om lekker buiten en je eigen bessen, aardbeien, frambozen en allerlei andere gezonde vruchten te plukken. Ga dan naar het Duvelshofke in Oldenzaal

Log In