Weet je... mijn kinderen houden niet van 'gewoon even naar buiten'. Ja, ze gaan gelukkig wel met regelmaat buiten spelen, maar ik krijg ze niet warm voor een lekkere bos- of duinwandeling. Dat is natuurlijk mijn eigen schuld: ik heb ze er niet van jongs af aan mee laten opgroeien. En die van mijn man: die houdt echt helemaal niet van buiten, wandelen en natuur. Maar ongeacht hoe het komt... wat doe ik er aan?

Gedwongen wandelen? Nou nee...

Ze dwingen om mee te gaan wandelen... nou nee. Zal vast gezellig worden dan, als ze moeten maar niet willen. Nu kreeg ik pas een soort van brainwave: geocaching! Ik weet er weinig van maar heb zomaar het gevoel dat het een pracht manier is om ze lekker naar buiten te krijgen.

Wat is geocaching?

Geocaching is een spel. En niet zomaar een spel... het is een schatzoekspel. Met behulp van aanwijzingen en GPS-coördinaten ga je op zoek naar de geocache (=de schat). Die schat, dat kan van alles zijn. Spulletjes waar je iets van mag meenemen als je ook iets anders terugstopt bijvoorbeeld. Hoe grappig! En er zit altijd een logrol in: een logboekje waar je invult dat jij de cache hebt gevonden. Klinkt superleuk om dat met de kinderen te gaan doen toch? Maar hoe werkt het?

Beginnen met geocachen

Ik heb het dus nog nooit gedaan, dus spreek niet uit eigen ervaring. Maar denk er wel echt over na om het te gaan oppakken. Dus heb ik me ingeschreven op de website geocaching.com. Zonder een account kun je niet weten waar de geocaches zijn, dus dat is wel echt nodig volgens mij. Als je bent ingeschreven kun je direct een lijst zien met geocaches in jouw buurt. Leuk, maakt me nieuwsgierig!

Soorten geochaches

Alleen staan er voor de locaties verschillende icoontjes. Wat betekent dat? Ze staan kennelijk voor de soorten geocaches die er zijn. Je hebt:

  • traditional geocaches
  • multi geocaches
  • mystery geocaches

Klinkt spannend allemaal. Ik denk dat wij maar gewoon eerst eens moeten beginnen met de traditionele caches. Daar zijn er flink wat van in onze buurt, dus een mooi begin. Als de kinderen het dan leuk blijken te vinden - dan gaan we wel verder kijken.

GPS-coördinaten lezen en gebruiken

Moeten we wel eerst even leren hoe we moeten werken met GPS-coördinaten. Het zou me niet eens verbazen als m'n kids dat gewoon weten hoor... ze zitten immers al jaren bij Scouting! Maar zo niet, dan is dat vast gemakkelijk uit te vinden. Je hoeft er niets bijzonders voor te kopen volgens mij, want je kunt natuurlijk gewoon een app op je smartphone gebruiken.

Nou... nu is het denk ik een kwestie van gewoon eens beginnen... Mocht je tips hebben? Laat ze me weten via Facebook of mail naar anneke@go-kids.nl!