19 t/m 23 maart is het weer de Week van de Lentekriebels. Deze week is in het leven geroepen door Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit, om basisscholen kennis te laten maken met het aanbieden van seksuele en relationele vorming op school en dit schoolbreed op een leuke manier aan te bieden. Want aandacht voor dit onderwerp is één van de kerndoelen van het basisonderwijs. Dat dit niet altijd het makkelijkste onderwerp is, bleek ook wel uit de aflevering van De Luizenmoeder van een aantal weken geleden…..

Door mijn werk, maar ook in mijn privéleven, spreek ik nogal eens met ouders. Als ik dan vertel waar ik me met Praatjes enzo mee bezig houd (seksuele en relationele vorming), krijg ik altijd verschillende reacties. Een terugkerende reactie is echter, dat ouders het lastig vinden om vragen van hun kinderen over seksualiteit te beantwoorden en dat zij met smart wachten op het moment dat de school dit thema gaat oppakken. Ouders verwachten ook, dat scholen dit toch zeker in groep 7/8 zullen doen. En dat dit dan voor hun kind genoeg is.

Maar helaas…

…blijkt uit onderzoek, dat niet op iedere school voldoende aandacht aan seksuele en relationele vorming besteed wordt. En dit, terwijl kinderen aan het einde van de basisschool in de puberteit komen, verliefd worden en regelmatig seksueel getinte beelden in de media tegenkomen. Het is goed je kind(eren) daarop voor te bereiden en niet te wachten totdat de school dit oppakt.

Enkele cijfers

Enkele cijfers uit de resultaten van het hierboven genoemde onderzoek dat Rutgers samen met het NOS Jeugdjournaal in 2016 heeft uitgevoerd:

  • 66% van de kinderen heeft met ouders over verliefdheid gepraat; 23% van de kinderen heeft hier op school les over gehad.
  • 59% van de kinderen heeft het met ouders erover gehad, dat anderen niet aan je piemel of vagina mogen zitten als je dat niet wilt; 25% van de kinderen heeft hier op school les over gehad.
  • 49% van de kinderen heeft het met ouders gehad over hoe je lichaam verandert in de puberteit; 33% van de kinderen heeft hier op school les over gehad.
  • 29% van de kinderen heeft met ouders gesproken over wat een condoom is; 23% van de kinderen heeft hier op school les over gehad.
  • 30% van de kinderen heeft het met ouders gehad over seks op televisie, internet of mobiel; 15% van de kinderen heeft hier op school les over gehad.

Kwetsbaar

Uit deze cijfers blijkt, dat er dus nog heel veel kinderen de basisschool verlaten met onvoldoende kennis over seksualiteit. Dit maakt hen kwetsbaarder. Kwetsbaarder voor seksueel grensoverschrijdend gedrag, ongewenste zwangerschap en soa's. Dingen waar je als ouders juist je kind voor wilt beschermen. Maar dat lukt niet, door dit thema uit de weg te gaan of te wachten tot school dit oppakt. Leren praten over seksualiteit kan er juist toe bijdragen, dat je kind in staat is, prettige relaties en fijne seksuele ervaringen op te doen.

Lastig?

Feit blijft, dat veel ouders én leerkrachten het lastig vinden om over seksualiteit te praten.

Zeker, als je zelf van huis uit ook niet gewend bent om het daarover te hebben. Daarom ben ik ook zo blij met de Week van de Lentekriebels. Dus ouders, vraag gerust aan de school van de kinderen wat zij bieden aan seksuele voorlichting en wijs hen op de informatie en lespakketten die Rutgers speciaal heeft voor onderwijsprofessionals. En leerkrachten, schroom niet om contact op te nemen met Rutgers. Zij zijn ervoor. Wil je thuis aan de slag met het bespreken van seksualiteit, maar weet je niet precies hoe je dat aan kan pakken? Vraag via deze link gratis 7 tips aan die je hierbij kunnen helpen.

Praatjes enzo: www.praatjesenzo.nl - info@praatjesenzo.nl