Hoe kun jij zelf een echte kunstenaar worden?

Maak thuis zelf kunst. Doe online ideeën op bij interessante musea. Het Van Gogh museum heeft leuke tips voor thuis bedacht, het Rijksmuseum activiteiten om samen te beleven, het Scheepvaartmuseum gewoon thuis en je kan het Verzetsmuseum Junior virtueel bezoeken. Kasteel de Haar heeft online Kasteel Knutselen en TechniekMuseum Oyfo heeft diverse online activiteiten.

Ga lekker zelf kunst maken!

 

De benodigdheden van een kunstenaar

 

1. Schildersezel

De schildersezel mag echt niet ontbreken thuis! Dit geeft de kinderen een een speciaal gevoel tijdens het kleuren/schilderen. Je hebt namelijk gelijk het gevoel dat je echt bezig bent om een kunstwerk neer te zetten. Bovendien zit je er ook gelijk goed recht voor… Je hebt ze al van hele kleine modellen tot grotere staanders.

Koop een schildersezel!

2. Penselen

Natuurlijk zijn kwasten onmisbaar bij elke schilderopdracht. Een leuke en goede set penselen waar je je creatief mee kunt uitleven. Afhankelijk van jouw opdracht kan je kiezen tussen hele grove penselen, fijne penselen of een soort stempel penselen!

Zoek passende penselen 

3. Verf

Ook verf is natuurlijk essentieel. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kan je de juiste verf kiezen. Voor peuters/kleuters kan je het beste kiezen voor een vingerverf of plakkaatverf. Zijn de kinderen al iets ouder, dan is een (uitwisbare) acrylverf zeker mogelijk. Voor oudere kinderen kan je al kijken naar een wat meer professionelere acrylverf of probeer de brush pennen.

Ontdek jouw verf

4. Verfschort

Wil jij dat kleding netjes blijft? Neem dan een verfschort. Dan weet je zeker dat er niks op de kleding van jouw kinderen komt. De meeste schorts zijn uitwasbaar of met een vochtige doek gewoon schoon te maken zodat de volgende schilderbeurt weer helemaal schoon kan beginnen!

Neem een verfschort!

5. Schilderspalet

Om de verf een beetje te doseren kan je natuurlijk kiezen voor een eierdoos. Elk vakje een eigen kleur. Maar je kan ook een schilderpalet nemen. Hier kan je ook elk vakje een kleur geven, kunnen ze gemakkelijk eigen kleuren mengen en bovendien verf wat over is schuif je gemakkelijk weer terug in een potje! Hoe professioneel ziet dat er uit?!

Kies voor een schilderspalet

 

De top 5 schildermogelijkheden om een kunstenaar te worden:

 

1. Canvas doek

De echte creatieve kunstenaars willen waarschijnlijk liever vrij hun gang gaan. Een wit canvas doek biedt hier zeker ruimte voor. Naar eigen fantasie kan het doek gevuld worden met een creatie naar keuze, in mooie kleuren of liever zwart/wit. Dit is eigenlijk met elk type verf wel mogelijk en dus voor alle leeftijden!

Kies jouw formaat!

2. Schilderen op nummer

Wil je liever een van te voren gekozen onderwerp kleuren? Dan is een schilderen op nummer echt perfect. De keuze is reuze en dus voor iedereen wat wils. Natuurlijk ook hier zijn er voor kleinere kinderen mogelijkheden, tot hele fijne werkjes voor de grotere kinderen! Ook hiermee zet je de eerste stappen naar een echte kunstenaar.

Zoek een schilderen op nummer!

3. Tekening inkleuren

Koop een mooi kleurboek met allerlei verschillende kleurplaten. Van een leuk unicorn of dino thema of allerlei Mandalas. Er is genoeg keuze. Scheur een pagina uit en zet hem op je ezel. Kleur deze met potlood, stiften of verf hem in zoals jij het mooi vindt. Nu mag je zelf jouw kleuren kiezen! Ben je klaar, dan kan je er natuurlijk ook één aan opa of oma geven!

Neem er één in huis!

4. Gieten en schilderen

Als je echt een stapje verder wilt gaan kan je ervoor kiezen je eigen beeldjes te maken. Je start met het gieten van jouw favoriete beeldjes van gips en vervolgens kleur je ze mooi in met verf! Ook hiermee wordt jij al een echte kunstenaar en heb je straks iets moois om op je kamer of andere plek in huis te zetten! Er zijn echt heel veel leuke beeldjes te maken.

Zoek jouw favoriet

5. Stenen schilderen

Dit is wel echt van deze tijd. Stenen kun je natuurlijk helemaal op jouw manier kleuren zoals jij wilt. Je kunt kiezen voor een leuk thema of gewoon je eigen creatieve fantasie. Als je klaar bent en ze zijn goed droog, kan je ze natuurlijk ook in de wijk verstoppen! Heb je gelijk een leuk spelletje voor je vrienden en/of buurtkinderen…

Ga gelijk aan de slag!

 

Ik denk genoeg tips om een paar dagen deze vakantie te vullen met leuke creatieve activiteiten! Je hebt gelijk leuke dingen om te geven aan opa, opa of aan je beste vrienden. We zijn benieuwd welke creaties er gemaakt worden en wie ontpopt tot een echte kunstenaar! Wie weet hangt er later wel één van jouw werken in een museum… Ik wens je in ieder geval veel creatieve plezier.