Herdenkingsdag... morgen is het 4 mei en dus tijd voor dodenherdenking. Dat al er dit jaar ook weer heel anders uitzien dan normaal door corona. De herdenkingen die we gewend zijn niet op die manier doorgaan. Dat neemt niet weg dat het belangrijk is en blijft om de oorlogsslachtoffers te herdenken, óók met onze kinderen.

Dod-en-herden-king?

Ik ga nooit vergeten dat ik járen geleden in de auto zat met m'n kinderen, m'n oudste kon net een beetje lezen en zat achterin met een boekje. Hij vroeg me opeens: 'Mama, wat is dod-en-herden-king' Dod en herden king? Ik moest echt even denken en toen realiseerde ik me dat hij Dodenherdenking probeerde te lezen. Machtig toch? Natuurlijk een mooie gelegenheid om hem uit te leggen wat er op 4 en 5 mei herdacht en gevierd wordt en waarom dan. 

Misschien is dit boekje leuk om met je kids te bekijken:

Boekje over 4 en 5 mei voor kinderen

2 minuten stil en herdenkingsfilm

Op 4 mei zitten wij hier om even voor acht uur steevast voor de TV om twee minuten stil te zijn. Ook de kids, al van jongs af aan. Daarna kijken we een film over de tweede wereldoorlog - manlief is filmfan en heeft een kast vol, dus keuze genoeg. Schindlers List, The Piano... even twee films die in m'n hoofd opkomen. Dit hoeft niet anders te zijn door corona: de herdenking op TV gaat gewoon door - alleen zal er geen publiek zijn op de Dam in Amsterdam. En met z'n vieren film kijken doen we ook al bijna dagelijks dus dat kan ook op herdenkingsdag een film zijn om daar bewust mee bezig te zijn.

Nu zijn de films die ik noem wel voor wat oudere kids. Kun je ook met jongere kinderen een film kijken over de oorlog? Oorlogswinter misschien... Kijkwijzer zegt 12+ maar het is maar net wat vindt dat je kids aankunnen. 

Oorlogswinter - film - Bol.com

Of kijk eens naar de TV documentaire 13 in de oorlog:

13 in de oorlog

Nationale Kinderherdenking via Livestream

Ook dit jaar is er speciaal voor en door kinderen een Livestream van de Nationale Kinderherdenking in Madurodam. Lees er alles over in onze agenda.

Gratis videolesprogramma voor de Kinderherdenking

Gelukkig heeft de organisatie van de Nationale Kinderherdenking wel een alternatief: ze hebben een mooi pakket met videolessen samengesteld dat zowel scholen als gezinnen gratis kunnen gebruiken. 'Verhalen in beeld' heet het: een videoreeks van vijf oorlogsverhalen, verteld door personen van 17 tot en met 88 jaar, en allemaal verteld voor kinderen. Verhalen over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over de oorlog in Nederlands-Indië en voormalig Joegoslavië, en over hoe het is om te vechten voor andermans vrijheid tijdens een vredesmissie. 

Je kunt de videolessen vinden op de website van de Nationale Kinderherdenking.

Videodagboek van Anne Frank

Als er één kindersymbool is voor de tweede Wereldoorlog, dan is dat natuurlijk wel Anne Frank. Het Anne Frank Huis is door corona ook alweer een tijd dicht, maar ze doen heel wat digitaal. Zo is er een indrukwekkend videodagboek van Anne op YouTube - dat werd vorig jaar in stukjes gepubliceerd, met de laatste op 4 mei. 

Videodagboek bekijken

Zet corona-quarantaine in perspectief

Als je dat videodagboek nou met de kids gaat bekijken deze vakantie.... Dat zet onze lockdown en quarantaine ook wel even in perspectief... we kunnen dan wel niet naar school, naar clubjes en erop uit, maar we zijn verder wel veilig. We kunnen nog naar buiten zonder bang te zijn voor soldaten. We kunnen gewoon muziek en lawaai maken zonder bang te zijn dat we gehoord worden. We zitten niet met 8 personen in een kleine ruimte achter een kast met drie aardappelen te verdelen. 

Bevrijdingsdag zonder kindervrijmarkten .. wel online festivals

Ook al zien we het in perspectief, het is natuurlijk wel heel jammer dat we Bevrijdingsdag op 5 mei ook dit jaar niet zoals altijd kunnen vieren. Geen kindervrijmarkten, geen festivals om naartoe te gaan. Net als op Koningsdag... niets aan te doen. Hopen op betere tijden volgend jaar! En... in 2021 zijn er wel online bevrijdingsfestivals, zodat je thuis toch samen onze vrijheid kunt vieren! 

Denkboek 2021

Op de website van het comité 4 en 5 mei vind je van alles om je te helpen met je kids (groep 7 en 8) te kijken naar vrijheid. Zo hebben ze een mooi Denkboek, waarmee ze kinderen uitdagen om na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren. Echt iets voor op school normaal gesproken, maar waarom zou je het niet samen doen? Op de website Denkboek.nl vind je allerlei manieren om het met je kids over oorlog en vrijheid te hebben.

Davina Michelle ambassadeur van de vrijheid

Dit jaar is Davina Michelle één van de ambassadeurs van de vrijheid. Dat spreekt veel kids wel aan!

Wat kun je doen op Bevrijdingsdag?

Dus - wat kun je wél doen op 5 mei met de kinderen? Je kunt Koningsdag een beetje doortrekken met oranje kleren, lekkers en spelletjes. Dan kún je natuurlijk denken: alwéér? Wordt dat niet saai? Eerlijk gezegd zou ik het antwoord op die vraag aan je kinderen overlaten. Vraag het ze maar: wat zouden zij nou een goede manier vinden om onze vrijheid te vieren? Binnen de corona-grenzen, dat wel.

De antwoorden kunnen heel voorspelbaar of juist heel verrassend zijn - wat is vrijheid voor jouw kinderen? Bijvoorbeeld....

  • de hele dag in pyama Netflixen
  • heel veel spelletjes spelen met papa en mama
  • lekkere dingen maken in de keuken
  • de hele dag onbeperkt gamen
  • lekker lang bellen met opa en/of oma - misschien hebben die wel verhalen over vroeger?
  • rollen omdraaien: kids hebben het voor het zeggen vandaag
  • niets moeten: papa en mama mogen de kinderen niets verplichten
  • .... verzin het maar!

Ik ben benieuwd wat voor ideetjes er bij jou en je kinderen opkomen als het gaat om het vieren van Bevrijdingsdag. Een feestje is altijd leuk, dus de boel samen extra gezellig maken is sowieso een goed plan toch?

Anneke Ranzato - Go-Kids