Kijken bij Volkssterrenwacht Orion

Kijken bij Volkssterrenwacht Orion

Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel houdt een weekend met openstellingen op zaterdagavond en zondagmiddag voor publiek - leuk voor kinderen en volwassenen!

Je kunt een kijkje nemen bij Volkssterrenwacht Orion op:

  • zaterdag 12 januari van 19 – 22 uur en een openstelling op 
  • zondag 13 januari van 13 – 17 uur. 

Bezoekers zijn van harte welkom om een blik te komen werpen door de grote telescopen om een reisje langs de sterrenhemel te maken.

LunaTix spelen: bordspel over sterrenkunde en ruimtevaart

Tijdens deze openstelling wordt er een prachtig en een zeer educatief bordspel LunaTix gedemonstreerd over sterrenkunde en ruimtevaart. Dit spel is te spelen met 2, 4 of 6 personen spelen.
Het gaat bij dit spel om een ruimte race tussen de verschillende aardse continenten met als doel om uiteindelijk als eerste naar de maan te vliegen. De afbeeldingen van een aantal speelkaarten zijn namelijk gemaakt door Marian Pontier uit Enkhuizen, die ook aan de Sterrenwacht Orion verbonden is. Marian Pontier kwam eerder in het nieuws door haar leerzame stripverhaal “Sterre het ruimteheksje”.

Kick-off 100 uren van de sterrenkunde

Tijdens de publieksopenstellingen bij Orion zal er ook aandacht zijn voor het kick-off event “ 100 uren van de sterrenkunde”; ter ere van het 100 jarig bestaan van de Internationale Astronomische Unie ( IAU) van 10 tot en met 13 januari 2019 worden er wereldwijd tal van activiteiten georganiseerd.

Kijken door telescopen en naar nieuwe schaalmodellen

Er kan tijdens de kijkavond op 12 jan. niet alleen door de telescopen naar o.a. de Maan gekeken worden. Ook in de expositieruimte van Orion zijn weer diverse nieuwe schaalmodellen te bewonderen o.a. hoe men denkt te kunnen wonen op de planeet Mars.
En er zijn leuke doe-dingen te doen zoals natuurkundige proefjes onder begeleiding van medewerkers van Orion en er wordt uitleg gegeven over de breking van licht, statische elektriciteit en magnetisme, er kan gekeken worden door microscopen en een interactief reisje worden gemaakt door het heelal via het grote touchscreen.

Speciale planetariumbeamer

Zowel op 12 als op 13 jan. kan er in het planetarium door de aanschaf van een nieuw software programma voor de speciale planetariumbeamer nog beter op vragen van bezoekers worden ingegaan. Er zijn nog meer korte filmpjes dan voorheen te zien over allerlei onderwerpen over sterrenkunde en ruimtevaart zoals: zwarte gaten, een reis door het ISS ruimte station zodat een goede indruk krijgt hoe het daar aan de binnen- en buitenkant uit ziet, diverse filmpjes van het noorderlicht en over de geschiedenis van de ruimtevaart, een animatie hoe de robot wagen Curiosity op de planeet Mars is neergezet.

Gratis toegang bij Volkssterrenwacht Orion

Er zijn vrijwilligers van Orion aanwezig om al jullie vragen te beantwoorden. Het bezoek aan de kijkavond is helemaal gratis - aanmelden is niet nodig. Meer informatie vind je op de website van Volkssterrenwacht Orion - bellen kan naar 06-48850445. Je vindt de sterrenwacht op de 1e verdieping van het Streekbos Paviljoen (Veilingweg 21B - Bovenkarspel).

Foto: website Volkssterrenwacht Orion

Benieuwd naar de leukste tips voor uitjes in de vakanties in Westfriesland? GRATIS in je mail: schrijf je in voor de Vakantietips & Specials van Go-Kids Westfriesland!