DAGJE UIT GETEST: Hier moet je een keer zijn geweest. Of vaker... Kinderboerderij Speel- en Doe Paradijs de Koperen Ezel in Epe. Echt waar, want wat hebben wij een leuk dagje uit gehad. 

Wat gaan we doen vandaag?

Eigenlijk standaard de eerste vraag als mijn zoontje uit bed komt. Voor vandaag had ik goed nieuws voor hem. Er stond een uitje naar Kinderboerderij Speel- en Doe Paradijs de Koperen Ezel in Epe gepland. Voor ons niet zo ver rijden, maar ook als je iets verder weg woont zeker een optie. Er is van alles te zien en te doen en een mooi boerenterras en meerdere zitplekken voor (groot)ouders om toe te kunnen kijken hoe je (klein) kinderen zich vermaken.

Kinderboerderijen in Gelderland

Ik ben dol op kinderboerderijen. Dierentuinen zijn leuk, maar dieren ook mogen aaien en echt van dichtbij kunnen bekijken vind ik toch nog net iets leuker voor mijn kinderen. Op de Veluwe vind je meerdere kinderboerderijen. En Kinderboerderij Speel- en Doe Paradijs de Koperen Ezel in Epe is er daar 1 van.  Deze kinderboerderij begon als een hobby, een klein verhuurbedrijf, 7 ezels en een kleine kiosk. Daar kwamen langzaamaan steeds meer dieren bij, vervolgens een speeltuin en uitgebreide horeca en er werden kinderfeestjes aan geboden. Nu is het met onder andere een pannenkoekrestaurant Pannenkoekenboerderij De Vrolijke Boer uitgegroeid tot een prachtige locatie met meer dan 100.000 bezoekers per jaar voor een compleet dagje uit.

Speelparadijs en kinderboerderij de Koperen Ezel

Bijna GRATIS, dus goedkoop dagje uit

Wat zo tof is hier, is dat de kinderboerderij bijna gratis is. Bij Kinderboerderij Speel- en Doe Paradijs de Koperen Ezel in Epe betaal je maar 2 euro entree en op het eigen parkeer terrein kun je gratis parkeren. Een leuk dagje uit hoeft zo niet veel geld te kosten. En ook bij de horeca hebben ze hele vriendelijke prijzen. De entree van maar €2,- wordt gebruikt voor het onderhoud, dierenwelzijn en vernieuwing van het park. 

Speelparadijs en kinderboerderij de Koperen Ezel

Familiebedrijf / Zorgboerderij

Als wij aankomen bij Kinderboerderij Speel- en Doe Paradijs de Koperen Ezel in Epe duiken mijn kinderen gelijk de speeltuin in, terwijl ik lekker op het terras ga zitten om even met Ard te praten. Ard Westerink is samen met Dianne de eigenaar van dit prachtig familie bedrijf wat zij vanaf 2008 hebben opgebouwd. Het bestaat namelijk niet alleen maar uit een kinderboerderij en speeltuin, maar er is hier ook een zorgboerderij aanwezig. 

De mensen op de zorgboerderij helpen mee het het verzorgen van de dieren, en het onderhouden van de dierenverblijven en het netjes houden van het park samen met de vaste medewerkers. Een prachtig maatschappelijk initiatief, de combinatie om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek te bieden waar ze zichzelf kunnen en mogen zijn en waar zij zich kunnen ontplooien en gewaardeerd worden. 

Ard is een warme man met een oog voor de ander! Hij gunt iedereen een fijne dag en dat merk je aan alles hier.

Speeltuin met klimtoren, springkussen en skelterbaan

Na het fijne gesprek ga ik op zoek naar mijn kinderen. Ze zijn heerlijk aan het spelen bij de klimtoren. En als ik aankom word ik enthousiast meegesleept naar de skelterbaan. Ik moet even kijken hoe goed ze al rond kunnen racen. Ook de kabelbaan is een groot succes. 

Speelparadijs en kinderboerderij de Koperen Ezel

Ik heb gehoord dat er aan de andere kant van het park nog een speeltuin is. Dus we gaan even op zoek.  We lopen naar de andere kant van het park, waar we inderdaad nog een kleine speeltuin voor de allerjongsten tegen komen en springkussens, waar natuurlijk wel nog op gesprongen moet worden. Springkussens doen het altijd goed bij alle kinderen.

Mini dierentuin met exotische dieren

Daarna gaan we een rondje wandelen langs alle dieren van de kinderboerderij. Hoewel kinderboerderij, het lijkt wel bijna een mini dierentuin.

Er is zoveel te zien. En dan niet alleen kippen, konijnen, schapen, hangbuikzwijntjes, cavia's, pauwen, kalkoenen, uilen en de standaard geiten die je normaal op een kinderboerderij ziet. Maar ook echte exotische dieren zoals schildpadden, wallaby's, stekelvarkens, mara's, prairiehonden, sika herten, zeboes en zelfs 2 dromedarissen.

Je kunt op het park een rondje rijden, maar je kunt ook een ezel huren voor een wat langere rit.

Echt super leuk en zoveel groter en meer dan wij verwacht hadden.

Overal waar het kan hangen ook voerkastjes en voor 50 cent haal je daar een flinke hand voer uit om aan de dieren te geven.

Speelparadijs en kinderboerderij de Koperen Ezel

Echt, kinderboerderijen zijn zo leuk. Ik ben nog steeds onder de indruk van de pauw die zijn prachtige veren opzette en met trillende beweging indruk probeerde te maken. Nou check, gelukt! 

En natuurlijk komen we ook bij de ezels aan. Je kunt gewoon in de wei tussen ze door lopen. Ze zijn erg lief en rustig en ze worden graag geaaid. Er zijn zelfs kleintjes. Heel schattig en lekker zacht nog!   

Speelparadijs en kinderboerderij de Koperen Ezel

Ezel rijden of huifkartocht

Als laatste maken we nog een klein ritje op een van de ezels. Je kunt op het park een rondje rijden, maar je kunt ook een ezel huren voor een wat langere rit. 

Speelparadijs en kinderboerderij de Koperen Ezel

Lisanne maakte vorig jaar een leuke ezelrit met huifkar. Eentje om nooit meer te vergeten zei ze. Nieuwsgierig? Lees haar blog.

>> Ezeltocht bij De Koperen Ezel

Ezels zijn hele lieve dieren, ze zijn ook erg gevoelig voor onrust. Als zij zich niet veilig voelen of het idee hebben dat ze iets niet aankunnen blijven ze gewoon stil staan en doen zij niets meer. Dom of heel slim?

Waarom denken we dat ezels dom zijn?

Ik dacht eigenlijk ook dat ezels dom waren. Maar Ard wist mij te vertellen dat ezels helemaal niet dom zijn. Ze zijn zelfs slimmer dan een paard. Ze raken niet gauw in paniek en genieten van alles om zich heen. Gow with the flow! Zouden wij ook eens vaker moeten doen...

Ze hebben wel een gebruiksaanwijzing en zijn best koppig. Maar ze doen nooit meer dan ze zelf aankunnen. Best slim toch?

Pannenkoekenrestaurant op de Veluwe

We roken de hele dag al een lekkere geur terwijl wij langs het boerenterras bij het horeca gedeelte van de kinderboerderij liepen. Dus als laatste sluiten wij onze dag af met een pannenkoek bij Pannenkoekenboerderij De Vrolijke Boer. Met meer dan 35 soorten verschillende pannenkoeken is hier keuze genoeg. Wij lieten ons door de zoon van Ard verrassen en kregen een heerlijke snoeppannenkoek. Vol vrolijkheid werden wij bediend op het boerenterras. Eet smakelijk!

Speelparadijs en kinderboerderij de Koperen Ezel

Speelparadijs en kinderboerderij de Koperen Ezel review

Wij komen zeker nog een keer vaker hier op bezoek. Een uniek concept, waar wij ons helemaal thuis voelden. Ard's missie om iedereen een leuke dag te bezorgen lijkt ons voor iedereen wel geslaagd. Een dagje zonder stress, lekker op ons gemakje rond lopen, kijken bij de dieren, lekker knuffelen, klimmen en klauteren in de speeltuin. En lekker eten, wat wil je nog meer.

Wanneer ga jij een keer langs bij Kinderboerderij Speel- en Doe Paradijs de Koperen Ezel in Epe?

Liefs Judith & kids

Lees ook:

⭐️ Pretparken special Go-Kids

⭐️ Zomer 2021 wordt fantastisch

⭐️ Kamperen op de camping

⭐️ Hét leukste buitenspeelgoed vind je natuurlijk bij Go Kids!

⭐️ De leukste waterspelletjes bij warm weer

 
Dol op leuke uitje met je gezin?
Vraag onze gratis mails met KidsTips voor de regio Veluwe aan!
 

>> Gratis kidstips!