Kamperen met kinderen tips

Kamperen: voor sommigen een verschrikking, voor anderen een droomvakantie… Ga jij dit jaar voor het eerst kamperen? Tof idee! Het is echt heerlijk om buiten te zijn en lekker simpel te leven. Even weg uit het drukke hectische leven van thuis, lekker samen ontspannen en tijd voor elkaar. We hebben 10 kampeertips met kinderen voor je op een rijtje gezet, zodat jouw (eerste) kampeerervaring een succes wordt!

1. Kies een kindvriendelijk camping

En reserveer meteen je plekje voordat de camping vol zit. Wij hebben de leukste campings op de Veluwe bij ons op de site staan. Zodat je zeker weten verzekerd bent van een topcamping.

Kijk hier voor de tofste campings

2. Koop een goede tent

We hoeven je niet uit te leggen dat je voor kamperen een tent nodig hebt. Maar wat voor tent? Allereerst is het belangrijk om te bepalen met hoeveel personen je op vakantie gaat en wat het doel van de vakantie is. Ga je met het hele gezin langere tijd op een camping staan? Kies dan voor een grotere familietent en overweeg een katoenen of technisch katoenen tentdoek. 

Familie tent

Kies hier een Familie tent uit

3.  Zet je tent thuis op

Het is aan te raden om je tent thuis al een keer rustig op te zetten. Als je een grote tuin hebt is het super leuk voor de kinderen om samen met hun vriendjes een nachtje in de tent te slapen. Maar anders gewoon op een grasveldje in de buurt. En dan een middagje kamperen inclusief picknick zorgt ook voor de nodige pret. Daarnaast kom je er misschien achter dat je nog onderdelen mist.

Je kunt er ook voor kiezen om dit niet van te voren te doen; deze optie is voor de andere campinggasten het leukst. Ze kunnen heerlijk meegenieten hoe jij loopt te stuntelen met het opzetten van je tent. Maar laat je nooit kennen hoor, blijf altijd vriendelijk lachen!  

4. Veilig kamperen

Zorg voor goede haringen en stormbanden. En nee dan bedoelen wij niet de vissen en de wildwater zwembanden. Maar haringen en banden om je tent mee vast te zetten in de grond. Niet elk grondtype is hetzelfde en niet voor elk grondtype is elke soort haring geschikt. Probeer het grondtype op je plek van bestemming te achterhalen en pas hier je haringen op aan. Tip: neem liever een paar haringen te veel mee dan één te weinig. 

En niets is zo onvoorstelbaar als het weer in Nederland. Zorg dat je tent goed vast staat met stevige scheerlijnen en stormbanden. Zo vervelend als je hele tent de lucht invliegt op een winderige dag. Voor je kinderen wil je een veilige plek bouwen.

5. Maak het jezelf comfortabel

Kamperen heeft natuurlijk iets primitiefs, maar dat hoeft niet te betekenen dat je niet aan je eigen comfort mag denken. Je kunt prima je eigen kussen meenemen, maar je matras laat je echt thuis. Kies dus voor een slaapmat die minstens net zo lekker slaapt als thuis.

Je hoeft echt niet de allerduurste slaapmat mee te nemen, maar zorg er wel voor dat hij handig op te blazen is, bijvoorbeeld een zelf opblazende. En koop een niet te dun matje. Een cm of 5 voor kinderen is toch echt wel minimaal. 

Slaapmat kamperen

Kies hier een slaapmat uit

Je kunt gewoon je eigen dekbed meenemen, maar aangezien je vaak toch dicht bij de grond ligt is slapen in een slaapzak is toch wel lekker warm tijdens de wat koudere nachten.

Slaapzak kamperen

Kies hier een slaapzak uit

 

6. Camping stoelen en tafels

Je kunt heel primitief op de grond op een kleedje gaan zitten. Maar als de kinderen in de speeltuin zitten wil jij wel lekker relaxed een boekje kunnen lezen. Kies dus voor een campingstoel waar je echt lekker in zit. Zo wordt chillen voor de tent nét iets chiller. En vergeet ook niet een handig tafeltje uit te zoeken.

De kinderen zijn toch de hele dag op pad, voor hen is een gewone simpele stoel prima. Maar jij wilt zelf toch wel wat fijner zitten. Wat dacht je van dit relaxte exemplaar :

Camping stoel relax

Kies hier een campingstoel uit

7. Elektra op de camping

Het is slim om van tevoren te bepalen of je op een campingplek met of zonder elektra gaat staan. Als je op een plek zonder elektra staat, kies dan bijvoorbeeld voor een campingkooktoestel op gas en verlichting op batterijen. Houd er ook rekening mee dat elektra op de camping anders werkt dan thuis. Zo heb je speciale campingapparaten met een aangepast wattage nodig om te voorkomen dat de stoppen van de hele camping eruit slaan. 

8. Koken op de camping

Het is natuurlijk een groot verschil of je met of zonder elektra gaat koken, maar een een skottelbraai is ook op een plek met elektra een heel handig idee voor veel kookgemak. De skottelbraai is een handige gasbarbecue die het meeste weg heeft van een grote wokpan. De grote bakplaat maakt het mogelijk om grote maaltijd klaar te maken. Een skottelbraai is eenvoudig schoon te maken en mee te nemen dankzij het lichte gewicht. 

Skottelbraai kamperen

Kies hier een Skottelbraai uit

9. Maak een checklist

Om te voorkomen dat je straks op de camping erachter komt dat je je bestek nog thuis hebt liggen: maak een checklist. Het geeft je rust en het zorgt ervoor dat je het overzicht houdt bij het pakken van de kampeerspullen. Een klein lijstje met de mee voorkomende benodigdheden in de week. Vergeet in ieder geval niet je kinderen mee te nemen. Anders wordt het ook zo ongezellig.

Alles wat je nodig hebt vind je bij Bever.

Ben je bang dat je nog iets vergeten bent, neus dan nog eens lekker rond bij Bever. Ontdek de nieuwe collectie en bereid je voor met fijne comfortabele kleding en het leukste speelgoed voor op de camping en spelletjes voor op het strand.

10. Accepteer dat er dingen fout gaan

En als allerbelangrijkste. Deze had eigenlijk op nummer 1 moeten staan. Relax, ontspan en gaat er wat mis, weet dat alles weer goed komt en er altijd weer die dag komt dat je naar huis gaat. Kamperen is een avontuur en daar horen blauwe plekken, ongedierte en dwalingen gewoon bij.  

Veel succes met de voorbereiding!

Fijne vakantie, 

lies Judith

 

Lees ook:

⭐️ Blotevoetenpad kasteel Cannenburch in Vaassen

⭐️ De 10 leukste zwembaden op de Veluwe

⭐️ Laat kinderen gewoon friemelen met de fidgetcube

⭐️ Boekentips: de interessantste boeken vol met tips over de opvoeding van je kind

⭐️ Puzzeltocht topuitje voor het hele gezin

⭐️ Hét leukste buitenspeelgoed vind je natuurlijk bij Go Kids!