Van 11 t/m 13 juni vinden de IVN Slootjesdagen plaats. Kinderen en hun (groot)ouders kunnen op avontuur langs de waterkant. Met een schepnet, zoekkaart en loeppot op zoek naar waterdiertjes.

Beleef de natuur met IVN Slootjesdagen

IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen we met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal.

Wat is er te doen tijdens de Slootjesdagen?

Op ruim 100 locaties in het land staan IVN Natuurgidsen klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten om je alles te leren over het leven in de sloot. Zoek de grote spinnende watertor, ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen.

IVN Slootjesdagen

Met de Slootjesdagen wil IVN het waterbewustzijn van kinderen en (groot)ouders vergroten. Slootjes zijn belangrijk voor het watermanagement en de biodiversiteit in Nederland. Doordat de kinderen zelf op zoek gaan, ontdekken ze op een laagdrempelige manier het leven in de sloot. Kom ook en beleef samen met IVN het avontuurlijkste uitje aan de waterkant! 

Zoek een slootjes activiteit

Welke waterdiertjes leven er allemaal in en rond de sloot? 

Met een waterdiertjes zoekkaart ontdek jij ze ook gemakkelijk zelf allemaal. Waterdiertjes zitten verstopt tussen de planten of in de bovenste laag van de bodem. In het midden van de sloot zal je bijna geen waterdiertjes vinden. Schep met je netje dus langs en tussen de waterplanten, dan heb je gegarandeerd beet!

Zoekkaart waterdiertjes

Verstoppertje spelen

Waterdiertjes houden zich in je schepnetje opvallend stil, daarom lijkt het soms net of je niets hebt gevangen. De beestjes vinden jou gevaarlijk en groot en hopen zich zo voor jou te verstoppen! Keer je netje voorzichtig binnenstebuiten in een witte bak of emmer. Zie je nu wel wat kriebelen?

Doe voorzichtig met de waterdiertjes en zet ze na afloop weer veilig terug in dezelfde sloot.

Tussen de planten

Als je jouw resultaten met het IVN deelt doe je mee aan het landelijke onderzoek naar de waterkwaliteit van Nederlandse slootjes. Na het invullen ontvang je direct een rapportcijfer over de waterkwaliteit in jouw sloot. 

Geef hier je resultaten door

Bouw je eigen sloot

Hoe ziet jouw droomsloot eruit? Download hier een leerzaam knutselproject voor kinderen over het leven in en om de sloot.

Download hier je bouwplaat

10% Korting op slootjes artikelen van IVN

Ontvang nu een exclusieve korting van 10% op alle slootjesartikelen met de code: IVN-SLOOTJESDAGEN-2021 (de korting is niet geldig op boeken). Handige producten, zoals schepnetjes, loeppotjes, zoekkaarten en meer, vind je in de IVN Webwinkel

IVN schepnet

Maak je eigen schepnet

Een schepnet is ideaal om onder water op ontdekkingstocht te gaan zonder zelf nat te worden. Heb je er geen in huis? Geen probleem, je kunt hem gemakkelijk zelf maken. Hieronder lees je hoe je dit doet.

Dit heb je nodig:

 • Een keukenzeef
 • 2 Slangklemmen
 • Stok/bezemsteel
 • Schroevendraaier

Zo doe je dat:

 1. Plaats de keukenzeef aan de bovenkant van de stok.
 2. Zet met twee slangklemmen de keukenzeef vast aan de stok. Draai de schroeven van de klem vast met een schroevendraaier.

Scheppen maar!

Proefjes voor thuis

Mocht je nou geen kans hebben om op pad te gaan. Je kunt ook thuis aan de slag met de IVN Slootjesdagen. We zochten twee leuke proefjes voor je op.

Proefje oppervlaktespanning

De schaatsenrijder kan op het water 'lopen'. Met de roeibewegingen die hij met zijn pootjes maakt, lijkt het net of hij over het water schaatst. Dit komt door de oppervlaktespanning van het water. Oppervlaktespanning is een natuurkundig verschijnsel waarbij het oppervlakte van het water zich gedraagt als een veerkrachtige laag. Dit kan alleen in schoon water.

Vul maar eens een glas met water. Helemaal tot aan de rand. Gooi er nu een muntje in. Zie je dat het water een beetje bol blijft staan en niet meteen over de rand loopt? Dat komt doordat de oppervlaktespanning het water 'vasthoudt'.

Met een eenvoudig proefje kun je de oppervlakte spanning zien en verbreken.

Dit heb je nodig:

 • Een glas gevuld met kraanwater
 • Een droge punaise (zonder plastic)
 • Afwasmiddel

Leg de droge punaise voorzichtig op het water.

Hij blijft drijven! Net als de schaatsenrijder. Dat komt door de oppervlaktespanning van het water. Wat gebeurt er als je een druppeltje afwasmiddel in het water doet? De punaise zinkt! Doordat de zeepdeeltjes tussen de waterdeeltjes komen wordt de verbinding tussen de waterdeeltjes zwakker en verliest het water zijn veerkrachtige laag.

Proefje een waterkringloop maken

Het water op aarde loopt in een kringloop. Dat betekent dat er eigenlijk geen begin of einde is. Het proces gaat altijd door. De waterkringloop zorgt ervoor dat via verdamping, wind, wolken en neerslag er telkens nieuw zoet water ontstaat en over de aarde verdeeld wordt. 

Maak zelf een kringloop met slootwater, dan kun je zien dat het water aan het einde van de kringloop al veel schoner is!

Dit heb je nodig:

 • Grote kom of afwasteil
 • Drinkglas
 • Slootwater of troebel water
 • Zand
 • Huishoudfolie
 • Steentjes
 • Zonnige dag

Stap 1. Doe het water en zand in de grote kom en meng dit door elkaar.

Stap 2. Plaats het glas in het midden van je kom. Zorg dat de rand van je glas niet onder water komt!

Stap 3. Sluit de kom helemaal af met huishoudfolie.

Stap 4. Leg in het midden van je folie een paar steentjes, zodat het folie naar beneden zakt tot net boven je glas. 

Stap 5. Laat de bak een tijdje in de zon staan. Na een tijdje zit er een laagje water in je glas en het water in je glas is schoner dan het water in je kom. LET OP: je kunt het water nog niet drinken.