Voorjaarsvakantie in Enschede

Frankenstein

Frankenstein staat helemaal in het teken van de technologische toekomst met kunstmatige intelligentie, augmented reality en virtual reality. Op zondag 25 februari opent Victor van der Chijs, Voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente, de nieuwe tentoonstelling en neemt hij het eerste exemplaar van het boek 'De Vrolijke Frankenstein' in ontvangst.

Op zondag 25 februari is het museum gratis toegankelijk.

Tentoonstelling voor jong en oud

Wetenschappers voorspellen dat de technologie de mens in 2060 in alle domeinen de baas is. Hoe zal het zijn om mens in die wereld te zijn? Dát ervaar je in 'Frankenstein'.

Hoe ziet de toekomst als mens eruit? Wat maakt ons tot mens? Is dat misschien het vermogen tot leren, te onthouden en te reflecteren, om kunst te maken en te waarderen, om emotioneel te zijn of is het ons bewustzijn? Of kunnen robots dat misschien wel beter dan wij?

De tentoonstelling is een drieluik waar de grote en abstracte vragen opeens super concreet worden; voor jong en voor oud. In 'De mechaniek van het leven' staat de mechanica achter beweging centraal. Want alle dieren, inclusief de mens, zijn opgebouwd uit hetzelfde bouwplan. Dat levert prachtige beelden op, én een schat aan informatie voor wetenschappers. Er verschijnen steeds meer robotdieren.

1) De kunst van het leren

In 'De kunst van het leren' gaat het over hoe we leren. Hoe werken de hersenen? Wat is herinneren en wat is onthouden? En hoe leert de machine. Wat zijn neurale netwerken en wat is deep learning? 'De kunst van het leren' gaat over vallen en opstaan, over ervaring opdoen, over algoritmes en over leerprocesen.

2) Ik denk dus ik ben

In 'Ik denk dus ik ben' wordt het bewustzijn onder de loep genomen. Want wat is dat nu eigenlijk? Is dat het menselijke vermogen om te kunnen leren? Is het een optimaliseringsproces? Maakt het ons tot 'mens'? En wat nu als de machine een eigen bewustzijn ontwikkelt? Kortom: staat onze toekomst op het spel?

3) Nieuwe wereld

Verder zie je de nieuwe wereld door een augmented reality-bril van Aryzon, bestuur je de zelfrijdende auto Volo, bekijkt prachtige films, voorspelt jouw eigen toekomst in de MyFutures- stoel, ontmoet de robots van uitvinder Eibert Draisma, doet de Turingtest, leeft mee met de 'Suffering Machine' van kunstenaar Ricardo Oliveira de Nascimento en nog heel veel meer. Bij de tentoonstelling verschijnt 'De Vrolijke Frankenstein', een bomvol boek vol artikelen, bespiegelingen, columns, quizzen en interviews.

Doe fabriek

In de museumfabriek kan je aan de slag! Een kast vol met materiaal nodigt je uit om creatieve en technische creaties te maken. Alles met een duidelijke handleiding waarin het stap voor stap uitgelegd wordt hoe je tot een gaaf eindresultaat komt. En ben je klaar... dan mag je gewoon weer iets anders uitzoeken!

De meeste doe-pakketjes zijn gratis. Voor een enkele wordt een kleine bijdrage gevraagd.

  • OMG… It's a BES (Battery Eating Spider)! Brrr, eng, een spin! Of vind je het dier juist tof? Uitvinder Eibert Draisma bedacht de BES - een batterij-etende spin die leeft op lege batterijen. Tijdens Frankenstein maak je jouw eigen elektronische spin - met knipperende, lichtgevende ogen in de Museumfabriek.
  • BEAT IT! hartslagmeter: In gesprekken over mens en robots komt ons hart vaak ter sprake: is het ons hart dat ons onderscheidt van de onbezielde machines en robots? Maar is dat wel terecht en is iemand met een pacemaker ook al een beetje cyborg?We integreren technologie steeds dieper in ons leven. In de Museumfabriek maak je de BEAT IT!, een hartslagmeter die bij iedere hartslag een piepje geeft! Hij werd bedacht door Eibert Draisma.
  • Mechanische robothand:Hoe werkt dat eigenlijk, een hand? En hoe zou je een robothand kunnen maken zie je zelf kan bedienden zonder batterijen?
  • Bibberbotje: Voortbewegen gebeurt op oneindig veel manieren. Kronkelen, springen, vliegen, lopen, klimmen zijn allemaal voorbeelden. Sommige bewegingen zijn heel groot, sommige juist heel klein. Een bibberbotje is een robotje dat zich voortbeweegt door te bibberen. Hoe jouw bibberbotje gaat bewegen, dat zal je niet van tevoren weten. Dat moet je uitproberen. En als je vindt dat jouw bibberbotje anders moet bewegen, dan verander je gewoon iets. Meer poten, of juist minder. Een staart, of juist geen staart. Of je verplaatst de batterij. Alles kan! Je zal zien dat het uiterlijk, dus het er uit ziet, uiteindelijk bepaalt hoe het bibberbotje zich zal voortbewegen. Veel plezier!

Voorjaarsvakantie activiteiten

Iedere dag:

  • Neurotransmitter 3000 | 11.00 - 17.00 uur

In de hele voorjaarsvakantie is de Neurotransmitter 3000 van ontwerper Daniel de Bruin te vinden in TwentseWelle. Durf jij de rit aan in deze kunstattractie die de grenzen van je lichaam opzoekt en aangestuurd wordt door je eigen biometrische data?

  • App een Oma | 11.00 - 17.00 uur
  • Schminken | 12:00 - 17:00 uur
  • Pop-up kantine - brunch / lunch / drankjes | 11:00 - 17:00 uur

En natuurlijk kun je elke dag aan de slag in de Museum Fabriek. Maak een:

Zondag 25 februari. Opening en gratis entree

Kindercollege door techniekfilosoof Peter Paul Verbeek. Van 11.00 - 12.00 uur

Workshop Robot bouwen van 13.00 - 15.30 uur (8 t/m 12 jaar). Technisch kunstenaar Edwin Dertien houdt een inloopworkshop robot bouwen.

Robot Love Academy . Programmeer een robot: Pepper. Van 12.00 - 17.00 uur

Rondleiding Franky Supermarket. Om 12.00 uur, 13.00 uur en 14: 00 uur . Studenten van Design Academy Eindhoven geven rondleiding door de Franky Supermarket

Officiële opening 'Frankenstein' met Victor van der Chijs | 14:30 - 15:30 uur

Dinsdag 27 februari: Inlooopworkshop Doodles tekenen met Jan Doodle. Van 12:00 uur tot 16:00 uur.

Woensdag 28 februari: Workshop Robot bouwen van 13.00 - 15.30 uur (8 t/m 12 jaar). Technisch kunstenaar Edwin Dertien houdt een inloopworkshop robot bouwen.

Donderdag 1 maart: Inlooopworkshop Doodles tekenen met Jan Doodle. Van 12:00 uur tot 16:00 uur.

Vrijdag 2 maart: Inlooopworkshop tekenen met Myrna Limon van 12:00 uur tot 16:00 uur.

Bezoek de website van Museum TwentseWelle


ZERO55

Zero55 is het nieuwe activity center van Twente. Voor 8+ers die van uitdaging, actie en spanning houden. E- Karten, Lasertag en Space Exit onder 1 dak.

E-Karten

Futuristisch racen in een elektrische kart geeft een enorme kick. Geen herrie en geen stank. Wel een spectaculaire lichtshow met glow in the dark effecten en lekkere racemuziek. Deze combinatie is uniek in Nederland.

  • Baan: 425 meter, 3 tunnels, 3 bruggen
  • E-Kart: beginner tot expert instellingen met booster button, 10 – 70 km per uur, een veilige snelheid voor iedereen
  • Race: 1 heat duurt 12 minuten, snelste rondetijd of meeste rondjes
  • Racer: minimale lengte 135 cm

Lasertag

Waan je bij Lasertag in een futuristische real game simulatie. Vind je lasergamen leuk? Dan vind je Lasertag spectaculair. Het is actiever, tactischer en geschikt voor jong en oud. Er zijn verschillende spelsituaties en er is veel digitale interactie.

  • Lasertag Arena: 300 m2 met unieke photopod. Ontgrendel laserdeuren en raak powerpods
  • Game: 15 minuten; team-play/ capture the flag/ deathmatch, extra speldimensies en opdrachten
  • Player: vanaf circa 8 jaar, max. spelers 24 tegelijk

Space Exit

Space Exit is een gloednieuwe interactieve spelvorm, waarbij je keuze hebt uit 5 verschillende rooms. Bij Space Exit staan behendigheid, denkvermogen en actief bezig zijn centraal. Ga samen de uitdaging aan en haal met jouw team de beste score. Space Exit is ideaal voor kleine groepen.

  • Space Exit: keuze uit 5 rooms. Climbing Wall, The Armoury, Laboratory, Lasermaze en VR Racing (under construction)
  • Game: 5 opdrachten, per opdracht 15 minuten
  • Player: Vanaf circa 8 jaar, 2-4 spelers per room

Er zijn ook combinaties van activiteiten mogelijk. Voor meer informatie kijk je hier.



Log In