Naar het museum in de meivakantie

Museum TwentseWelle. Het familiemuseum van Twente

Frankenstein

In museum TwentseWelle staat de tentoonstelling Frankenstein centraal.Frankenstein staat helemaal in het teken van de technologische toekomst met kunstmatige intelligentie, augmented reality en virtual reality.

Tentoonstelling voor jong en oud

Wetenschappers voorspellen dat de technologie de mens in 2060 in alle domeinen de baas is. Hoe zal het zijn om mens in die wereld te zijn? Dát ervaar je in 'Frankenstein'.

Hoe ziet de toekomst als mens eruit? Wat maakt ons tot mens? Is dat misschien het vermogen tot leren, te onthouden en te reflecteren, om kunst te maken en te waarderen, om emotioneel te zijn of is het ons bewustzijn? Of kunnen robots dat misschien wel beter dan wij?

De tentoonstelling is een drieluik waar de grote en abstracte vragen opeens super concreet worden; voor jong en voor oud. In 'De mechaniek van het leven' staat de mechanica achter beweging centraal. Want alle dieren, inclusief de mens, zijn opgebouwd uit hetzelfde bouwplan. Dat levert prachtige beelden op, én een schat aan informatie voor wetenschappers. Er verschijnen steeds meer robotdieren.

1) De kunst van het leren

In 'De kunst van het leren' gaat het over hoe we leren. Hoe werken de hersenen? Wat is herinneren en wat is onthouden? En hoe leert de machine. Wat zijn neurale netwerken en wat is deep learning? 'De kunst van het leren' gaat over vallen en opstaan, over ervaring opdoen, over algoritmes en over leerprocesen.

2) Ik denk dus ik ben

In 'Ik denk dus ik ben' wordt het bewustzijn onder de loep genomen. Want wat is dat nu eigenlijk? Is dat het menselijke vermogen om te kunnen leren? Is het een optimaliseringsproces? Maakt het ons tot 'mens'? En wat nu als de machine een eigen bewustzijn ontwikkelt? Kortom: staat onze toekomst op het spel?

3) Nieuwe wereld

Verder zie je de nieuwe wereld door een augmented reality-bril van Aryzon, bestuur je de zelfrijdende auto Volo, bekijkt prachtige films, voorspelt jouw eigen toekomst in de MyFutures- stoel, ontmoet de robots van uitvinder Eibert Draisma, doet de Turingtest, leeft mee met de 'Suffering Machine' van kunstenaar Ricardo Oliveira de Nascimento en nog heel veel meer. Bij de tentoonstelling verschijnt 'De Vrolijke Frankenstein', een bomvol boek vol artikelen, bespiegelingen, columns, quizzen en interviews.

Doe fabriek

In de museumfabriek kan je aan de slag! Een kast vol met materiaal nodigt je uit om creatieve en technische creaties te maken. Alles met een duidelijke handleiding waarin het stap voor stap uitgelegd wordt hoe je tot een gaaf eindresultaat komt. En ben je klaar... dan mag je gewoon weer iets anders uitzoeken!

De meeste doe-pakketjes zijn gratis. Voor een enkele wordt een kleine bijdrage gevraagd.

OMG… It's a BES (Battery Eating Spider)!

Brrr, eng, een spin! Of vind je het dier juist tof? Uitvinder Eibert Draisma bedacht de BES - een batterij-etende spin die leeft op lege batterijen. Tijdens Frankenstein maak je jouw eigen elektronische spin - met knipperende, lichtgevende ogen in de Museumfabriek.

BEAT IT! hartslagmeter

In gesprekken over mens en robots komt ons hart vaak ter sprake: is het ons hart dat ons onderscheidt van de onbezielde machines en robots? Maar is dat wel terecht en is iemand met een pacemaker ook al een beetje cyborg?

We integreren technologie steeds dieper in ons leven. In de Museumfabriek maak je de BEAT IT!, een hartslagmeter die bij iedere hartslag een piepje geeft! Hij werd bedacht door Eibert Draisma.

Mechanische robothand

Hoe werkt dat eigenlijk, een hand? En hoe zou je een robothand kunnen maken zie je zelf kan bedienden zonder batterijen?

Bibberbotje

Voortbewegen gebeurt op oneindig veel manieren. Kronkelen, springen, vliegen, lopen, klimmen zijn allemaal voorbeelden. Sommige bewegingen zijn heel groot, sommige juist heel klein. Een bibberbotje is een robotje dat zich voortbeweegt door te bibberen. Hoe jouw bibberbotje gaat bewegen, dat zal je niet van tevoren weten. Dat moet je uitproberen. En als je vindt dat jouw bibberbotje anders moet bewegen, dan verander je gewoon iets. Meer poten, of juist minder. Een staart, of juist geen staart. Of je verplaatst de batterij. Alles kan! Je zal zien dat het uiterlijk, dus het er uit ziet, uiteindelijk bepaalt hoe het bibberbotje zich zal voortbewegen. Veel plezier!

Een geweldig uitje voor het hele gezin! Het museum in combinatie met de doe fabriek zorgen voor een hele dag plezier voor jong en oud!

Familiekaart: Bezoek het museum met het hele gezin voor slechts €20,00 (max. 2 volwassenen en 3 kinderen, ook geldig in Rijksmuseum Twenthe): € 20,00

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Museum Buurtspoorweg

Heb je wel eens in een echte Stroomtrein gezeten? Lekker hobbelend door een mooi stukje Twente. Heb je het geluid van een fluitende stoomtrein al eens in het echt gehoord? Benieuwd naar de sfeer van vroeger? En geïnteresseerd in oude locomotieven en wagons? Maak dan een ritje met een ouderwetse stoomtrein. En neem meteen een kijkje in het museum. Op de verschillende perrons is veel te beleven, te leren en te zien. Museum Buurtspoorweg is een dagje uit voor het hele gezin!

Tijdens de mei vakantie maak je een rit met de stoomtrein op zondag 29 april, 6 en 13 mei en woensdag 2 mei, donderdag 10 mei en vrijdag 11 mei.

Nationale Stoomtreindag

Op donderdag 10 mei is het Nationale Stoomtrein dag. Deze dag is er extra veel te zien en te beleven. Alle stoomlocomotieven en rijtuigen rijden dan elk uur van Haaksbergen naar Boekelo.

De Kikker weer in gebruik

Dit jaar wordt de oudste Nederlandse rijvaardige stoomlocomotief “de Kikker" na een restauratie van ruim 3 jaar weer in dienst gesteld. Tijdens Hemelvaartsdag op 10 mei is de locomotief dan ook te bewonderen tussen Haaksbergen en Boekelo. De Kikker heeft haar gifgroene Staatsspoor uiterlijk, geruild voor de donkergroene uitvoering waarmee ze voor de Nederlandse Spoorwegen heeft gereden. Ze zal dan ook onder het nummer NS 8107 op de baan verschijnen.

Modelspoorbanen – extra groot op 10 en 11 mei

Op donderdag 10 mei en vrijdag 11 mei kunt u op onze museumlocatie Boekelo vanaf 10.30 uur grote modelspoorbanen (voor de kenners modelbanen van LGB) bewonderen. Deze banen zijn zo groot dat ze in de meeste huizen niet eens passen. Meestal zie je ze in een grote hal of tuin; ze worden daarom ook wel tuinbanen genoemd. Omdat ze zo groot zijn zie je ze ook niet zo vaak, dus dit is een mooie gelegenheid om je eraan te vergapen.

Dag van de verbandingsmotor

Op deze dag worden de treinen van Museum Buurtspoorweg getrokken door diesellocomotieven. De stoomlocomotieven blijven binnen. Ook zullen er verschillende andere dingen te zien zijn, zoals stationaire motoren en oldtimers. Van alle types rijdt een exemplaar: De Hippel (NS651), De Brommer (NS451), Oersik (NS125), kraansik NS(368) et cetera.

Voor meer informatie over Museum Buurtspoorweg kijk je hier.

Log In