Commanderieplein 2, 7631 EA Ootmarsum

Openluchtmuseum Ootmarsum

Het Openluchtmuseum Ootmarsum neemt je mee naar het Twente van vroeger. In een parkachtige omgeving geven 18 authentieke gebouwen je een beeld van het leven van vroeger. Het leven van boeren, 100 jaar geleden.

>> Naar het Openluchtmuseum

De verhalen

Elk gebouw heeft zijn eigen inventaris en verhaal, en veel gebruiksvoorwerpen geven een boeiend beeld van het leven op het platteland in Twente zo'n 100 jaar geleden. Huizen en schuren, die compleet zijn ingericht met meubels, gereedschappen en wagens. Het grootste deel van het park laat zien hoe de boerengezinnen vroeger leefden. Dichtbij de natuur, sober, zelfvoorzienend en eenvoudig. Onderwerpen als land bewerken, wonen, tradities, kleding, spinnen en weven, smeden etc. komen voorbij. Er is een gratis audiotour met informatie over de voorwerpen en gebouwen aan de hand van Twentse spreekwoorden en gezegden. Nieuwsgierig geworden? Check alvast de digitale plattegrond!

>> Naar plattegrond

Het museum vertelt ook het verhaal van de 'Heeren', de bestuurders van vroeger, de commandeur, de Drost en de Hofmeier.

Openluchtmuseum voor kinderen

In het museum krijgen kinderen een beeld van vroeger. Dit sluit tevens aan bij de geschiedenis lessen op school. Vooral vanaf groep 3.

Kinderen krijgen een zoekblad waarmee ze items in het museum kunnen zoeken. 

Speurtocht naar het Twente van vroeger.

Vind de QR codes

Ben jij nieuwsgierig hoe de mensen 100 jaar geleden leefden? Maak dan deze leuke interactieve speurtocht!

Gewapend met een tablet mag je op pad in het museum. Je gaat op zoek naar QR codes die verstopt zijn op verschillende locaties. Mogelijk kom je langs het bijzondere Los Hoes, de smidse of het gezellige Klöpkeshoes. Op pad met de tablet betekent het  zoeken en ontdekken  in, op, naast en tussen de gebouwen. Heb je een QR code gevonden? Beantwoord dan de vraag om verder te kunnen gaan naar de volgende locatie op je tocht. Na het voltooien van alle vragen en het invullen van het codewoord mag je in de museumwinkel een kleine beloning ophalen.

Gezien het geringe aantal beschikbare tablets is reserveren vereist. Dit kan telefonisch of per email.

De toeslag op de normale entreeprijzen voor het gebruik van een tablet is € 5,- per tablet. Max 3 personen per tablet.

Ideaal voor gezinnen en kleine groepen. Leeftijdsindicatie kinderen ca. 6-12 jaar!

>> Meer over de speurtocht

  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Eigen eten toegestaan
  • Indoor
  • Outdoor