Vind jij het ook zo lekker om aan dingen te friemelen? Nou gefeliciteerd. Heel veel kinderen en ook volwassenen doen dit graag. Nu blijkt dat dit heel goed is voor veel dingen. Veel kinderen die geconcentreerd bezig moeten zijn hebben graag iets in hun handen. We hebben allemaal eigenschappen waarvan we weten dat ze irritant zijn, maar waar jezelf zo weinig aan kan doen. Jouw kinderen zullen er ongetwijfeld ook last van hebben. Het niet kunnen stil zitten en altijd wat in de handen hebben om mee te friemelen. Het klikken van je pen, met je vingers op tafel tikken, wiebelen met je benen. Het is ontzettend moeilijk om het af te leren. Waarom zou je eigenlijk? Het is namelijk een uitstekende manier om je te concentreren. Het helpt je namelijk om niet relevante prikkels te negeren, zodat jij en jouw kinderen zich goed kunnen focussen. Wees gerust friemelen is erg nuttig!

Friemelen geen neurotische tik

Friemelen is geen neurotische tik, maar wel iets puur natuur, zo blijkt. We doen namelijk beroep op dezelfde regio in de hersenen voor beweging én spraak. Het is volgens professor Karen Pine dan ook allesbehalve verrassend dat we bewegen wanneer we nadenken over de woorden die we willen uitkramen. 'Onze handen bewegen veel vaker, wanneer er bijvoorbeeld een woord op het puntje van onze tong ligt', stelt Pine. Uit haar studie bij leerlingen tussen 6 en 8 jaar oud blijkt dat de kinderen die met hun handen friemelen tijdens de les vaker het juiste antwoord vinden.

Ook de 'cognitive load hypothesis' komt op voor de rechten van de friemelaar. Volgens deze theorie spartelen we vlotter door complexe problemen, wanneer we onze cognitieve lading deels ontladen in de vorm van beweging. Hierdoor maken we meer energie vrij om in het mentale proces te stoppen.

Koop nu een Fidget Cube met 10% kortingcode: Go-Kids

Kind kan niet stil zitten

De dochter van een vriendin vindt het heel lastig om stil te zitten. Zij zelf was ook altijd in beweging en dat zie je nu terug bij haar dochter. Het is niet haar sterkste kant en ze wiebelt vaak op haar benen. Ook tijdens het zitten beweegt ze graag. In de klas is haar dochter heel snel afgeleid en ze hoort alles om haar heen. Elk hoestje, elke beweging of elke fluisterstem hoort ze. En wat ze laatst had, was dat iemand uit de klas een gum van de tafel liet vallen en hoewel zij achter in de klas zat, was ze eerder bij de tafel dan het kind zelf kon bukken. 

Wat heeft jouw kind nodig om goed te concentreren?

Natuurlijk begint het met begrip. Niet iedereen kan nu eenmaal goed stil zitten en gelukkig zijn er tegenwoordig ook leuke en handige hulpjes. En eerlijk gezegd vind ik het nog steeds heerlijk om met iets in mijn handen te friemelen, tijdens het opletten. Wij hebben onze dochter nu een friemelkubus, de Fidget Cube gegeven en ik moet zeggen, het werkt perfect!

Friemelkubus

Met de friemelkubus, de Fidget Cube, kun je klikken, scrollen, rollen, draaien en aaien. Er zitten knopjes op, een wieltje, een joystick, een kogeltje. Sommige dingen maken geluid, anderen juist niet zodat je ook tijdens de schoolles er op los kunt friemelen. En hij is zelfs klein genoeg om het onopvallend in je broekzak of rugzak te doen. 

Koop nu een Fidget Cube met 10% kortingcode: Go-Kids

Met de kortingscode Go-Kids krijg je 10% korting op de Fidget Cube. Hoe fijn is dat!

Waarom werkt een Fidget Cube zo goed?

Iets in je handen tijdens het opletten geeft rust. Je bent aan het bewegen op een rustige manier en wordt minder afgeleid. Het kind kan zich daardoor beter concentreren op hetgeen belangrijk is en opgenomen moet worden. Door het bewegend leren concentreert een kind zich minder op wat er om hem/haar heen gebeurt. Welk materiaal kinderen het prettigst vinden, moet een kind uitproberen. Het meest ideale is het kind verschillende materialen mag uitproberen. De Fidget cube heeft 6 kanten, waar je verschillende materialen en knopjes zitten.