In elk kind schuilt een uitvinder en een kunstenaar!

We gaan naar een kunst expositie vertelde ik tegen mijn dochters. Daar heb ik geen zin in, antwoordde mijn jongste. Ik was een beetje ontdaan na haar antwoord, maar realiseerde me even later dat ze eigenlijk helemaal niets wist van kunst en exposities en het daarom misschien wel logisch was dat ze er geen zin in had. Ik legde ze daarom uit naar we naar kunst gingen kijken, maar dat er ook allerlei dingen te doen zijn. En je misschien zelf wel een kunstenaar bent!

Samen met ons neefje en nichtjes gingen we op pad. Met de trein naar Enschede, wat een feest! En ideaal, want vanaf het station is het nog geen 10 minuten lopen naar Concordia. Bij Concordia worden we leuk ontvangen en na een korte uitleg kunnen we aan de slag. Aan de muur hangen 16 kleine genummerde kaartjes die de kids zelf tot een boekje kunnen maken. De Uitvinders Almanak. Aan de hand van dit boekje gaan we de expositie door. De nummers op de bladzijdes corresponderen met de activiteiten en kunstwerken.

Super leuk dit! De kids rennen ieder met een hun eigen boekje naar de onderdelen. Een televisiescherm met 2 koptelefoons die wat vertelt over de manier waarop een schilderij gemaakt is, een opdracht om het aantal dieren in een schilderij te tellen, een machine dat lijkt op die van een professor, een vliegende raket of ruimteschip. Met je eigen fantasie kun je bedenken wat het voorstelt en waar het voor dient.

Dan komen we in de doehoek. Er zijn 3 verschillende opdrachten. Een lange plank met gezellige krukjes ervoor waar de kids allemaal aan kruipen. De opdrachten zijn goed geordend en stap voor stap uitgelegd op papier (we zo handig voor een niet al te creatieve moeder) Ze kunnen een eigen schetsboek maken en versieren. Zo hebben ze een eigen boek waar ze kunstwerken in kunnen maken. Een vliegend kunstwerk kunnen ze zelf ontwerpen en aan een spiraal hangen. Op deze manier wiebelt het en is het inderdaad een vliegend kunstwerk! In de doehoek liggen voldoende materialen om te knutselen. Knopen, touwtjes, elastiekjes...er komen ware kunstenaars naar boven!

Tot slot maken ze een deelnemer voor de optocht machine. Op een sat├ęprikker maken ze een dier, mens of iets wat ze zelf bedenken en deze zetten ze in de optocht machine. Draaien maar en alle deelnemers draaien en dansen in de optocht. Wat een grappig gezicht!

Dan gaan we naar boven. In het midden hangen allemaal lampen met kussentjes eronder. Dit nodigt de kids meteen uit om eronder te gaan liggen. De lampen veranderen heel langzaam van kleur en bewegen. In het boekje de Uitvinders Almanak staat uitgelegd dat de lampen bewegen door de zwaartekracht. Duidelijk beschreven en zo voor mij ook handig om uit te leggen aan de kids. Boven zijn nog meer leuke activiteiten te doen, die ik niet allemaal zou verklappen! Ga zelf op ontdekking door deze verrassende kinderexpositie. Wat de kids er zeker van geleerd hebben is dat je zelf een kunstenaar of uitvinder bent! En dat je eigen fantasie bepalend is voor wat je maakt en ontwerpt. De expositie is actief en uitdagend. En absoluut niet alleen voor kids die met kunst worden opgegroeid.

Na 1,5 uur moeten we er een einde aan maken want we gaan nog naar film!De kids hadden zich er zeker nog wel langer kunnen vermaken, ze waren nog niet uitgespeeld. De film: Julius in Winterland draait in de bioscoopzaal van Concordia. Een gezellige knusse bioscoopzaal. Een mooi kerstverhaal over vriendschap, samenwerken en zelfvertrouwen. Julius gaat op zoek naar de kerstman maar het wordt hem door 2 jaloerse pestkoppen niet altijd makkelijk gemaakt. In de pauze worden we verrast met ranja en een snoepje! Wat een gezelligheid. De film is geschikt voor jonge bezoekers tot en met 8 jaar.

We hebben een erg leuke dag gehad en een absolute aanrader voor in de kerstvakantie. Een leuke combi van een educatief, actief, ontspannen en relax uitje. En mijn jongste dochter...die vond de expositie het leukst van de hele dag!

De expositie is gratis. En met de Uitvinders Almanak krijg je korting op de film. De expositie is nog t/m eind februari te zien. Tijdens de kerstvakantie leuk om te combineren met 1 van de films.

go-kids.nl/twente/uitjes/vlieg-en-kunstwer...