Wat een miezerig en triest weer vandaag. Perfect weer voor een middagje theater dus! Hadden wij even geluk dat we naar de Première mochten van Barbaartje. Wat een eer om bij deze speciale gebeurtenis in Theater Sonnevanck te mogen zijn. Theater Sonnevanck is het jeugdtheater gezelschap van Oost Nederland. Ze hebben een eigen knus theater in Enschede waar vandaag de voorstelling plaatsvond.

We werden ontvangen met een kopje koffie en een glaasje ranja met een koekje. In de foyer hing een gezellige, gemoedelijke sfeer. Precies zoals je dat verwacht bij zo'n knus theater.

Toen de deuren van de zaal open gingen kregen eerst de kids een plekje. Ze mochten op de eerste rij zitten. Super dicht bij daar waar het allemaal afspeelt, het toneel.

De voorstelling begint zielig. Vader ligt ziek in de stoel en roept zijn zoon, Barribasje bij zich om de laatste woorden uit te spreken. Hij vertelt zijn zoon dat hij zich netjes moet gedragen, geen lessen van school mag missen, veel moet lezen en studeren, klassieke muziek moet maken en de wereld moet verbeteren. Moeder luistert aandachtig mee met zo af en toe een komisch gesnik. Barribasje krijgt de Cello van zijn vader cadeau. Hij is hier dolblij mee en dit laat hij ook perfect zien met zijn lichaamstaal. Hij springt en doet gek, wat bij zowel de kids als volwassenen op de lachspieren werkt. Terwijl hij zijn muzikale kunsten op de Cello ten gehore brengt, sterft zijn vader in de stoel.

En dan...na dit trieste moment (waarbij de ene dochter emotioneel toekijkt en de ander zegt; hij slaapt toch gewoon mama?) komt er een hyperactieve Derry het podium op. Deze enorm grappige verschijning in joggingbroek, net te strak t-shirt, vieze lange haren en sportschoenen komt als donderslag bij heldere hemel. Iedereen moet lachen en wordt verrast door de wervelwind Derry. Derry is het tegenovergestelde van Barribasje. Hij heeft een hekel aan kinderen, een hekel aan klassieke muziek, een hekel aan gezond eten en een hekel aan opruimen. Terwijl hij dit op ludieke wijze vertelt kruipt hij tussen de kids op de eerste rij. Hij maakt contact met ze en neemt ze mee in het verhaal.

Derry heeft een slim plannetje bedacht. Hij gaat de moeder van Barribasje, Obelia veroveren met zijn zogenaamde liefde. Hij denkt namelijk dat als hij dat doet, hij wel bij hen in mag wonen en dan kan hij de hele dag tv kijken vanuit de luie stoel. Zij kan dan wassen, koken en opruimen voor hem. Zijn plannetje lukt en wonder boven wonder, wordt de perfecte, verantwoordelijke, te keurige Obelia verliefd op Derry. Dit tot verdriet van Barribasje. Want zijn moeder verandert hierdoor in een Barbaarse moeder. Hij moet ineens voor de tv eten, terwijl hij liever diepzinnige gesprekken aan tafel voert, hij mag zelfs een dag geen muziek maken en lezen. Alles wat zijn vader hem geleerd heeft en vertelt heeft voort-te-zetten, wordt teniet gedaan.

Als zelfs op het nieuws berichten komen hoe Barbaars de samenleving wordt is Barribasje er klaar mee. Hij wordt strijdlustig. Dit MOET stoppen. En hij realiseert zich dat hij dat alleen kan veranderen als hij zelf ook Barbaars wordt.

Hoe dit afloopt ga ik natuurlijk niet verklappen, want dit moet je echt zelf zien!

Barbaartje is een theatervoorstelling zoals echt theater hoort te zijn. Theater van niveau waarbij je fantasie en verbeelding geprikkeld worden. Een eenvoudig decor en weinig attributen maken deze voorstelling komisch. De troep van Derry, wordt weergegeven door blikjes, lege frisdrank en bier blikjes. Over het hele decor, met een geweldig special effect aan bijna het einde van de voorstelling. Hilarisch!

Huilen zonder tranen of nep grimassen, maar met een komisch Snik Snik. Een kus zonder echt te kussen, maar door een pieperig Kussie kussie.

Barribasje, een jongen van 6 gespeeld door een vrouw. Moeder Obelia, in een net zwart jurkje en (zoals mijn dochter ze noemt)"klip"oorbellen gespeeld door een man. En dan Derry, de man die deze voorstelling een tikkeltje gestoord maakt!

Deze voorstelling raden wij absoluut aan! Wij werden meegezogen in het verhaal. Mijn dochters van bijna 6 en ruim 7 hebben ervan genoten. Ze vonden de voorstelling zielig en heel grappig. En roepen nu steeds "kussie kussie"! Voor kids onder de 6 jaar is het waarschijnlijk nog iets te spannend en moeilijk te begrijpen.

Het theatergezelschap reist het hele land door om in verschillende theaters op te treden. Bekijk hier de speellijst.

Ik sluit geheel in de Barbaarse stijl van de voorstelling af: Oh MY DOG wat hebben we een geweldige middag gehad!

Groeten Noortje van der Kolk