World Robotic Olympiad in Hengelo

World Robotic Olympiad in Hengelo

De World Robotic Olympiad 

De World Robotic Olympiad (WRO) is een internationale robotica wedstrijd. In meer dan 65 landen over de hele wereld doen enthousiaste kinderen en jongeren mee aan deze competitie. Ze bouwen in teams een Lego Mindstorms robot, die opdrachten uitvoert op een speelveld. 

Zelf programmeren

Op zaterdag 18 mei is het zo ver. Dan komen teams uit heel Nederland naar Oyfo Techniekmuseum in Hengelo, om de prestaties van de door hun zelf geprogrammeerde robots te laten zien op speciale wedstrijdtafels. Maar liefst 14 Elementary teams (deelnemers van 9 t/m 12 jaar) en 10 Junior teams (deelnemers van 13 t/m 15 jaar) hebben zich ingeschreven. Dit betekent dat circa 100 deelnemers zich a.s. zaterdag zenuwachtig maken over de prestaties van hun robots.

Uitdaging voor programmeurs

Ieder team bestaat uit 2 à 3 deelnemers en een coach. Aan het begin van de wedstrijddag moeten de deelnemers hun robot helemaal uit hun hoofd in elkaar zetten. Een jury kijkt de hele dag streng mee om te zien of de deelnemers de robots inderdaad zelf in elkaar zetten, zonder hulp van derden of internet. Als de wedstrijd is gestart, mogen ze hun robot niet meer aanraken. De robot moet dus zo goed geprogrammeerd zijn, dat de robot zelf kan beslissen wat zijn taak is.

Er zijn vier spelrondes. Tijdens iedere spelronde worden bepaalde elementen van het speelbord willekeurig neergelegd door de jury. De robot moet dus slim geprogrammeerd zijn.

De WRO is een echte uitdaging voor enthousiaste programmeurs.

Voorrondes

Er zijn twee voorrondes; op 11 mei in Rotterdam en op 18 mei in Hengelo. In Hengelo worden aan het eind van de dag de gekwalificeerden voor de World Finals in november in Hongarije bekendgemaakt.

Publiek

De wedstrijden vinden verspreid over de dag plaats. Vanaf 9.00 uur ’s morgens is het Techniekmuseum geopend voor publiek. En rond 16.30 uur worden de winnaars bekend gemaakt.

Het publiek kan op deze dag kennis maken met de enthousiaste wereld van de WRO, met de technische kennis die komt kijken bij programmeren en natuurlijk met de wedstrijden. Ook is het Techniekmuseum geopend. De toegangsprijs voor deze dag bedraagt € 2,50 per persoon.

Doemiddag

’s Middags tussen 13.30 en 15.30 uur is er ook een kleine Doemiddag. Voor een klein bedrag kunnen kinderen hout branden, glas graveren of een sleutelhanger maken.

Informatie

Je vindt Oyfo Techniekmuseum aan de Industriestraat  9 in Hengelo. Meer details lees je op www.oyfo.nl en op www.wro-nederland.nl