SCHRIJF JE NU IN! Museum Jeugd Universiteit Collegereeks vreemde vogels en meer

SCHRIJF JE NU IN! Museum Jeugd Universiteit Collegereeks vreemde vogels en meer

Wat is de MuseumJeugdUniversiteit?

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen. Bij de eerste lezing krijg je een collegekaart, die telkens afgestempeld wordt. Wie bij voldoende colleges is geweest, krijgt aan het einde een diploma.

Voor wie is de MuseumJeugdUniversiteit bedoeld?

Voor nieuwsgierige kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud. Niet voor ouders helaas. Dit voorjaaar ga je  op zoek naar antwoorden op de vragen: hoe herken je een vogel aan zijn geluid? hoe redden we onze aarde? en hoe ontstaan kraters op planeten?

Waar en wanneer?

De colleges vinden plaats op zondag 10, 17 en 24 maart van 11 tot 12 uur in Natura Docet Wonderryck Twente in Denekamp, Oyfo Kunst en Techniek in Hengelo en Cosmos Sterrenwacht in Lattrop. Na afloop van het college is er uiteraard gelegenheid het museum te bezoeken.

Hoe communiceren vogels?

  • Locatie:Natura Docet Wonderryck Twente
  • Type: hoorcollege
  • Datum: 10 maart 2019 11:00

Wat voor geluiden maken vogels, en wat is de boodschap die daarin verpakt zit?  Iedere vogeltje zingt zoals het gebekt is. De grote vogelkenner dr Rolf de By  vertelt je van alles over verschillende vogels en hun specifieke geluiden. In dit interactieve college luister je naar verschillende vinken, verschillende geelgorzen en zwartkoppen, en hun dialectengezang en gefluit en zelfs naar mierklauwieren en hoe door verschillen in hun zang verschillende soorten zijn ontstaan. Rolf heeft een geweldig stel spannende en grappige anekdotes zodat je weet waarom een bepaald vogeltje een bepaald geluid maakt en dit ook nooit meer vergeet. Rolf de By is sinds zijn 14e vogelaar en sinds zijn 16e reist hij de hele wereld over om vogels af te luisteren en hun geluiden op te nemen.

Redden we de aarde?

  • Locatie:Oyfo Techniekmuseum
  • Type: hoorcollege
  • Datum: 17 maart 2019 11:00

We kopen en kopen maar en gooien heel veel weer weg. Voor onze aarde, maar daardoor ook voor ons, is dat dikke pech. Dat kan natuurlijk niet doorgaan. Dr. ir. Gregor Luthe, chemicus, toxicoloog, onderzoeker, topdocent en eigenaar van het bedrijf Nanobay in Gronau (Duitsland) doet werk op het gebied dat we aanduiden met duurzaamheid en milieu. Hij heeft naar eigen zeggen de leukste baan ter wereld. Hij gaat in zijn presentatie vertellen over diverse onderzoeksresultaten bij voorbeeld over wat je met de overgebleven troep van een 3D-printer kunt doen en hoe materialen voor ons ongezonde gassen/verbindingen kunnen opnemen.  

Botsingen op de Melkweg?

  • Locatie:Cosmos Sterrenwacht
  • Type: werkcollege
  • Datum: 24 maart 2019 11:00

Waar komen ze eigenlijk vandaan die kraters op de maan, op Mars of op de aarde? Lange tijd wist niemand er ook maar een zinnig woord over de te zeggen. Er werd vaak maar wat naar geraden. Tijdens dit college hoor jij er het fijne van. Zijn Asteroïden en Meteorieten gevaarlijk? Of juist niet?In dit werkcollege proberen we met enkele proeven antwoord te vinden op deze vraag. Zorg dat je een telefoontje bij je hebt. Die heb je echt nodig!

Schrijf je in!

Een collegereeks bestaat uit drie colleges en kost € 22,50 per reeks. Een compleet overzicht van alle colleges staat opwww.museumjeugduniversiteit.nl. Daar kunnen studenten zich direct inschrijven.