​Midwinterhoornblazen op de Sprengenberg in Haarle

​Midwinterhoornblazen op de Sprengenberg in Haarle

© Go-Kids

Een lekkere winterwandeling op De Sprengenberg met sfeervolle midwinterhoornklanken op de achtergrond. Dat kan op zondag 6 januari vanaf Erve De Pas in Haarle. De Haarlese Midwinterhoorngroep laat van 14.00 tot 16.00 uur van zich horen.

Midwinterhoornblazen

Het midwinterhoornblazen is een oeroude traditie. Er mag worden geblazen vanaf de eerste zondag van Advent t/m 6 januari, het feest van Driekoningen. Ook in Haarle wordt in deze periode volop op de hoorn geblazen. Het is een inspannende kunst, waarbij een paar goede longen van groot belang is, maar ook de hoorn moet van goede kwaliteit zijn. Voor het maken van een midwinterhoorn wordt het hout van een kromme elzen-, berken- of wilgenstam gebruikt. De stammen die vanuit de slootkant naar boven zijn gegroeid en daardoor van onderen een natuurlijke kromming hebben, zijn het meest geschikt.

Van blazer naar blazer

Vanaf Erve De Pas loop je zelf van blazer naar blazer. Op 6 januari is er een route van 6 kilometer uitgezet. Bij Erve De Pas brandt het vuur om je op te warmen en om popcorn te poffen. In de Informatieschuur kun je zien hoe een hoorn gemaakt wordt en misschien mag je zelf wel even blazen…

En tot slot een drankje bij Herberg de Pas

Vorig jaar hebben wij zelf met heel veel plezier één van de midwinterhoornwandelingen van Natuurmonumenten op de Sprengenberg gelopen om het nieuwe jaar in te luiden. Aan het einde van de middag hebben wij onszelf toen getrakteerd op een heerlijk warm drankje bij theeschenkerij Herberg de Pas. Echt een aanrader!

Startpunt en boeken

Deelname is GRATIS en aanmelden is niet nodig. Kom gewoon tussen 14.00 en 16.00 uur naar Erve De Pas, Molenweg 2, 7448 RE Haarle (Hellendoorn).