Bloemendalsweg 1, 7429 AL Deventer

Gezelligheid, lichtjes, vrolijke muziek, lekker eten en spannende attracties. Kortom de kermis is een groot feest!

Wat is een kermis

Een kermis is een verzameling van rondtrekkende kramen en attracties in de openlucht om de mens te vermaken. De kermis wordt vaak enkele dagen tot één of twee weken gehouden.

Waar is Kermis Deventer

Binnen de gemeente Deventer kennen we twee soorten kermissen:

  • kermissen die door overigen worden georganiseerd (Bathmense kermis, kermis in Lettele, Okkenbroek, Colmschate etc.)
  • de kermissen die door de gemeente worden georganiseerd (Deventer Paaskermis, Zomerkermis en de Najaarskermis)

Is er Kermis in Deventer

En gaan jullie ook graag naar de kermis? Laat ons weten hoe het was via stedendriehoek@go-kids.nl of tag ons op instagram. Vinden wij leuk!

Geschiedenis kermis

Oorspronkelijk is de kermis een jaarmarkt ter gelegenheid van een kerkelijke feestdag. Het woord kermis komt van het woord kerkmis. Alle kerkgangers kwamen samen op het plein om een heilige of een heilige dag te eren en te vieren.

Dit gebeurde steeds uitgebreider en waar er eerst alleen maar eet- en drinkkraampjes waren, kwamen er steeds mooiere en grotere attracties voor kids bij. In het verleden was de kermis een van de weinige uitgaansmogelijkheden.

Openingstijden Kermis Deventer

Uiteindelijk verloor de kermis vaak de band met het religieuze feest, vooral in de grote steden, maar in dorpen zijn de kermissen vaak nog wel gekoppeld aan een speciale feestdag.  De kermis is nu een commercieel evenement geworden. 

Zodra er iets bekend is staan in onze agenda de data en openingstijden vermeld.

Kermis Deventer attracties

We kennen allemaal de kramen waar zoetigheden worden verkocht. De suikerspin en zuurstokken zijn bekend snoepgoed op de kermis. Verder staan er doorgaans ook een gebakkraam (voor oliebollen en appelbeignets), een poffertjeskraam, een snackkar en een ijscokar, en soms een vis- of palingkraam.

Op de kermis staan verschillende attracties zoals de spookhuizen, schommels, draaimolens, rupsbanen, schiettenten, touwtje trekken, gokautomaten en hijskranenautomaten.  

Kinderkermis

Bij kleine evenementen zie je steeds vaker een kinderkermis. Een feestelijk plein voor de jonge kinderen. Soms zelfs met een hek erom heen zodat ouders rustig kunnen toekijken en de kinderen zich lekker zelf kunnen uitleven.

Deze speciale kinderkermis voor jonge kinderen is een groot spelletjes evenement met springkussens, draaimolens, oud-hollandse spelletjes en vaak kun je je er laten schminken.

 

  • Leeftijd 0 - 4
  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Gratis toegang
  • Eigen eten toegestaan
  • Horeca aanwezig
  • Outdoor