Lezen is ontzettend belangrijk voor kinderen en is nog leuker met een spannend of grappig boek! In deze blog vind je de leukste tips voor boeken die kinderen zelf kunnen lezen.

Kinderen leren vanaf groep 2 lezen. Eerst spelenderwijs met letters, daarna woordjes en uiteindelijk zinnen. Er gaat een wereld voor hen open. Overal waar ze letters zien, lezen ze: in de supermarkt, als ze buiten op straat lopen, menukaarten in een restaurant, op tv of tijdens een game. Natuurlijk wordt het nog leuker als ze een echt verhaal kunnen lezen. Dit kun je op verschillende manieren aanbieden: zelf lezen, samen lezen of om en om een zin of alinea lezen. 

Wij hebben de leukste boekentips op een rijtje gezet! Je vindt ze hieronder per leeftijdscategorie en daarnaast ook samenleesboeken, informatieve boeken en makkelijk lezen boeken. Zo is er voor ieder wat wils!

Beginnende lezer 5-7 jaar

Voor beginnende lezers is het van belang dat een boek hen aanspreekt en ze zich erin kunnen verplaatsen. En leuke grapjes en mopjes vinden zij ook erg leuk, vooral als ze het daarna kunnen navertellen. Ook vinden kinderen het op deze leeftijd nog heerlijk om de verhalen voorgelezen te krijgen. Naast de tips hieronder, zijn er ook per niveau nog veel meer leuke boeken te vinden:

1. Ssst... ik lees! Kijk ik lees al zelf

De titel van het boek zal je kind doen stralen! Het eerste leesboek wat hij/zij zelf kan lezen. Het boekje is Avi start, wat perfect aansluit bij het leren lezen op school. 



Ssst... ik lees! - Kijk, ik lees al zelf 

2. Pak me dan!

Dit is een beginnend leesboek, niveau Avi start, over Dolfje Weerwofje. Het boek bevat soms ook tekeningetjes in plaats van een (wellicht wat te lastig) woord. 

Pak me dan | Paul van Loon 

3. Ik lees al goed 

In dit boek staan verschillende verhalen op 2 niveaus Avi M3 en Avi E3. 

Leeskampioen! Ik lees al goed 

4. Spekkie en Sproet zelf lees boek

Een echt detectiveboek voor beginnende lezers, waar Spekkie en Sproet drie zaken oplossen. Het niveau van dit boek is Avi E4. Er bestaan meerdere boeken in de serie van Spekkie en Sproet.

Spekkie en Sproet zelf lees boek | Vivian den Hollander

5. Agent en Boef - Lol in de lucht

Agent en Boef beleven de grappigste avonturen met elkaar, nadat agent even niet oplet en de cel van boef leeg is. Het boek is geschikt voor beginnende lezers vanaf Avi M3. Er bestaan meerdere boeken in de serie van Agent en Boef.

Agent en Boef Lol in de lucht

Agent en Boef - Lol in de lucht | Tjibbe Veldkamp

Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke boeken te vinden op de niveaus Avi Start, Avi M3 en Avi E3!

Zelfstandige lezer 7-9 jaar

In groep 4, 5 en 6 gaat het lezen vaak al wat beter en kunnen kinderen echt boeken gaan lezen. Een spannend verhaal, een leuke serie of een grappig moppenboekje. Omdat kinderen steeds meer ontdekken op deze leeftijd, is het leuk om ze verschillende soorten boeken aan te bieden. Kinderen vinden het vaak ook leuk om meerdere boeken uit een serie te lezen. Naast de boeken hieronder kun je op avi niveau boeken bekijken:

6. Mees Kees op kamp

Mees Kees is de leukste meester van het land en in dit boek gaat hij met de kinderen uit de klas mee op kamp. Maar er moet wel gewerkt worden... In dit vrolijke boek zal blijken hoe Mees Kees dat voor zich ziet. Er bestaan meerdere boeken in de serie van Mees Kees.

Mees Kees op kamp | Mirjam Oldenhave

7. De zoete zusjes zoeken een schat

Een vrolijk avontuur voor lezers vanaf 7 jaar. De zoete zusjes zijn bekend van YouTube. In dit boek gaan Janna en Saar op avontuur om een schat te zoeken. Helaas lijkt dat makkelijker dan het is. 
Er bestaan meerdere boeken in de serie van De Zoete Zusjes.

Boek Zoete Zusje Zoeken een Schat

De zoete zusjes zoeken een schat | Hanneke de Zoete

8. Bob Popcorn

Ellis (die twee vaders heeft) houdt enorm van Popcorn. Op een dag wil een maiskorrel niet poppen en groeit tot hij zo groot is als een kiwi. Het wordt een mannetje met twee beentjes en twee armpjes.
Er bestaan meerdere boeken in de serie van Bob Popcorn.

Bob Popcorn | Maranke Rinck

9. De waanzinnige boomhut

Een geweldig boek voor avontuurlijke lezers, vol humor en veel tekeningen. De waanzinnige boomhut heeft 13 verdiepingen en bij elk nieuw deel komen er 13 bij. Wat dacht je van een zwembad met reuzenhaai, een bowlingbaan en een geheim laboratorium... De waanzinnige boomhut heeft het allemaal! Andy en Terry beleven er te gekke avonturen!

De waanzinnige boomhut met 13 verdiepingen | Terry Denton & Andy Griffiths

10. Juf Braaksel en de mysterieuze verdwijning

Met een uitvinding denken de kinderen van groep 7 Juf Braaksel, de sluwe directeur van de school, te laten verdwijnen. Maar als de uitvinding wordt gestolen lijkt hun plannetje niet door te gaan. Maar dan blijkt een meisje uit de klas dan meer van de diefstal af te weten, komen ze dan misschien toch nog van die gemene juf Braaksel af?
Er bestaan meerdere boeken in de serie van Juf Braaksel.

Juf Braaksel en de mysterieuze verdwijning | Carry Slee

De ontdekkende lezer 9-12 jaar

Kinderen vanaf groep 6 lezen zelfstandig boeken en ontdekken steeds meer van de wereld. Ook ontwikkelen ze steeds meer hun eigen mening, weten beter wie ze zijn en zijn maatschappelijk betrokken. Ook kunnen ze wat meer spanning aan in boeken. In groep 6 lezen de meeste kinderen Avi M6 of E6 en in groep 7 en 8 ronden ze de Avi 7 toets af. 

11. De regels van Floor

Floor is ook wel bekend van TV, er is een serie van gemaakt én er bestaat dus ook een boekenserie van! Regel 1: Alle kinderen mogen zelf regels maken...

De regels van Floor | Marjon Hoffman

12. De Griezelbus 

Welkom in de Griezelbus, dit wordt een rit die jullie nooit meer zullen vergeten... De bus, beschildert met skeletten, spoken en andere vreemde figuren heet De Griezelbus. Binnen is het donker...

De griezelbus | Paul van Loon

13 De magische apotheek - Er hangt een geheim in de lucht

Dit is een magisch verhaal voor de fans van Nevermoor en Harry Potter! In de oude vila ruikt het naar wel 1000 dingen tegelijk... Dat is het eerst wat Lucie aan haar nieuwe huis opvalt. Lucie vindt een oude sleutel onder een vloerplank, is er een verborgen kamer in de villa?
Dit is het eerste deel van de serie De magische apotheek. 

De Magische apotheek 1 | Anna Ruhe

14. De olifantendief

Dit boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het is een meeslepend en kleurrijk avontuur dat zich in 1872 in Schotland afspeelt. Een razend spannend avontuur en een prachtig verhaal over de bijzondere vriendschap tussen een jongen en een olifant.

De olifantendief

De olifantendief | Jane Kerr

15. Miljonairskind - Het verborgen eiland

De ouders van Zilver zijn multimiljonair, maar dat mag niemand weten. Zilvers vader heeft een tropisch privé-eiland gekocht met een jungle, robot-dolfijnen, geheime tunnels en nog veel meer! Er zijn meer boeken in de serie van Miljonairskind.

Miljonairskind

Miljonairskind - Het verborgen eiland | Ilona de Lange

Samen boeken lezen: theaterlezen en samenlezers

Met theaterlezen kunnen kinderen tegelijkertijd lezen in een soort van script. Ze hebben hun eigen rol en lezen de zinnen van die rol voor. Ook leuk voor een ouder-kind moment. 
Er zijn ook samenlezers. Het leuke daarvan is dat broertjes en zusjes samen kunnen lezen uit hetzelfde boek, terwijl ze niet hetzelfde Avi niveau beheersen. Er zijn bijv. boeken van Avi start en Avi M5. Ieder kind leest op zijn eigen niveau en samen lezen ze het boek voor. Een mooie manier om een kind wat lastiger leest te motiveren en vooral om het leuk te maken! 

16. Knip Knap Knuis - Theaterlezen met sprookjes

Sprookjes zijn fijn om met elkaar te lezen. Dat kan met voorlezen of… met theaterlezen. Je kunt de teksten lezen om nieuwsgierig te worden naar een sprookje. Of juist om na te genieten als je het sprookje al kent. Dit boek lees je samen, hardop. Om de beurt een stukje.

Applaus voor jou - theaterlezen  -   Knip knap knuis

Knip Knap Knuis | Liesbeth Mende 

17. Samenlezers - de kok is in de war

Dit boek is geschikt voor een lezer op Avi start niveau en een lezer op Avi E3 niveau. De beginnende lezer, leest de zinnen in de grote letters, de andere zinnen worden door het andere kind gelezen. 

De kok is in de war

De kok is in de war | Anneke Scholtens

Makkelijk lezen boeken

Kinderen met dyslexie of moeite met lezen, vinden lezen vaak ook niet leuk. Als ze wat lager dan het niveau van hun leeftijd lezen, zijn de boeken vaak te kinderachtig en dat motiveert het lezen niet. De makkelijk lezen boeken zijn speciaal voor kinderen die lezen lastiger vinden geschreven. Zo lukt het lezen makkelijker en hebben ze er meer plezier in! De makkelijk lezen boeken zijn bestemd voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar. 

18. Een haai als huisdier 

Of je nou gek bent op huisdieren, of niet speciaal maar gewoon graag zo hard lacht dat je huilend op de vloer ligt – DIT is het perfecte boek voor jou!
Wist je dat katten bang zijn voor komkommers? Of dat er in Zweden een springsport bestaat voor konijnen? Een supergrappig en flauw boek met leuke tekeningen. 

Een haai als huisdier | James Campbell

19. Voetbalhelden - Messi is de beste

Dit boek voor echte voetbalfans vertelt Messi’s verhaal aan de hand van grappige striptekeningen. Vol statistieken, weetjes en info over voetbaltechniek. Leer alles wat er te weten valt over Messi… en waarom hij de beste is!

Voetbalhelden - Messi is de beste | Simon Mugford

20. De TikTok Challenge

Het eerste fictie-boek met TikTok in de hoofdrol. Voor alle meiden van 9+ die dol zijn op dansvideo’s, verrassende sketches en pranks. Nova mag van haar moeder niet op TikTok. Dat vindt ze erg jammer, vooral als haar hele klas, inclusief de meester, meedoet aan een challenge. Nova doet stiekem mee en ze maken de ene na de andere geweldige TikTok. 

De TikTok Challenge | Annet Jacobs

21. Planeet Omar - Problemenmagneet

In Planeet Omar: problemenmagneet maak je kennis met Omar, die net verhuisd is én naar een nieuwe school moet. Alsof het nog niet lastig genoeg is om thuis alle hindernissen te ontwijken, moet hij ook nog nieuwe vrienden maken! En dan heeft de bullebak van de klas het ook nog op hem voorzien.

Planeet Omar - Problemenmagneet | Zanib Mian

Informatieve boeken 

Er zijn kinderen die graag van alles willen weten en leren. Daar zijn informatieve kinderboeken een uitkomst voor. Zelf lezen en ondertussen veel te weten komen! 

22. De encyclopedie van alle belangrijke dingen

Dit is de perfecte encyclopedie voor kinderen. Wat zit er binnen in een vulkaan? Wat is het grootste orgaan in je lichaam? Welke dieren leven er in de woestijn. Deze en nog veel meer vragen worden, in de encyclopedie voor nieuwsgierige kinderen vanaf 6 jaar, beantwoord. 

De encyclopedie van alle belangrijke dingen

23. Echt serieus geweldige gids voor alles 

In dit weetjesboek van de illustrator van De Waanzinnige Boomhut kom je van alles te weten. Bijvoorbeeld over het menselijk lichaam, het heelal, over de tijd, de aarde en het elven op aarde. 

Echt serieus geweldige gids voor alles | Terry Denton

24. Te gekke beroepen die echt bestaan

Kinderen geven vaak 'standaard' antwoorden als ze antwoorden op de vraag: Weet je al wat je wilt worden? Brandweerman, juffrouw of dokter spreekt natuurlijk erg tot de verbeelding, maar er is natuurlijk veel meer! In dit informatieve en grappige boek vinden kinderen informatie over de meeest rare beroepen die je maar kunt verzinnen. En toch kunnen ze het allemaal worden! Een te gek boek voor kinderen van 6 tot en met 10 jaar. 

Te gekke beroepen die echt bestaan | Natalie Labarre

25. Kun je gamen in de ruimte?

Sander Koenen heeft 101 vragen met André Kuipers beantwoord voor dit boek. Je ontdekt alles over het leven van een astronaut. Kun je pizza eten in de ruimte? Kan een mens ooit sneller dan het licht reizen? Hoe moet je naar de wc zonder dat je drollen zweven? Op elke pagina wordt in begrijpelijke en goed leesbare tekst een vraag beantwoord. 

Kun je gamen in de ruimte?

Kun je gamen in de ruimte | Sander Koenen

Leesbingo

Ook een goede manier om het lezen bij kinderen te stimuleren: Leesbingo spelen! Daarmee breng je het plezier, stimuleren en belonen samen. Wij hebben voor jullie een leuke leesbingo gemaakt... zo wordt lezen nóg leuker voor kinderen!